background img
banner
banner

50 εκ. ευρώ για την αναδιάρθρωση της σταφίδας

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΣ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ “ΠΡΟΤΥΠΟ” ΤΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Για άλλη μία φορά η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, έγινε σταθμός και σημείο αναφοράς για την πολιτική ηγεσία του τόπου. Αυτή τη φορά ήταν η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, που πέρασε το κατώφλι της Ένωσης για να ενημερωθεί για την λαμπρή πορεία της Ανώνυμης Συνεταιριστικής Οργάνωσης, αλλά και να ακούσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Έτσι, την Παρασκευή το απόγευμα, την κ. Αραμπατζή, υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης, Θανάσης Σωτηρόπουλος και σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης, παρουσία τριών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στο νομό Αχαΐας. Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσονας Φωτήλας, κάθισαν στο τραπέζι του συμβουλίου και άκουσαν τον πρόεδρο και διευθυντή της Οργάνωσης για το σχέδιο που έφερε την ΠΕΣ στην κορυφή των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, με 40 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών, εξαγωγές σε 45 χώρες και διακίνηση του 65% της ελληνικής παραγωγής της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της διαβεβαίωσης του υπουργού Μάκη Βορίδη, στη διοίκηση της ΠΕΣ, πως θα στηριχθεί το πάγιο αίτημα της αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σταφίδας, που όπως έχει αποκαλύψει το protionline.gr, βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Σωτηρόπουλος: Αναγκαία η αναμπέλωση της σταφίδας

“Μπορεί να τα έχουμε πει στο γραφείο σας, εδώ δεν έχετε έρθει, δε μας έχετε επισκεφθεί, κάνατε πάρα πολύ καλά που ήρθατε, εμείς χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπουργοί του δικού μας Τομέα, επισκέπτονται αυτή την οργάνωση.

Είναι μία οργάνωση, η οποία μετά τον νόμο 4015, την κατάργηση των Ενώσεων, έγινε ανώνυμη εταιρεία, αλλά ανώνυμη εταιρεία με αμιγώς συνεταιριστικά κεφάλαια και μόνο. Είναι φτιαγμένο το καταστατικό της έτσι, ώστε να μην τρελαθεί κανένας πρόεδρος ή κανένας άλλος καμιά φορά και δω μπουν ιδιώτες.

Αυτό λοιπόν το εξασφαλίσαμε και συνεχίζουμε να λειτουργούμε τα τελευταία χρόνια σαν ανώνυμη εταιρεία. Έχουμε 6.000 μέλη αγρότες και 25 συνεταιρισμούς πρωτοβάθμιους που είναι οι μέτοχοί μας.

Είμαστε μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία… Εξάγουμε περίπου το 95% των προϊόντων μας, με αιχμή του δόρατος την μαύρη κορινθιακή σταφίδα και σουλτανίνα βέβαια παίρνουμε από περιοχές άλλες της Ελλάδας, γιατί εδώ δεν παράγεται, ελαιόλαδο…” ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΠΕΣ την υπουργό στο καλωσόρισμά του’’.

Και συνέχισε: “Εμείς, αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση, το προϊόν που λέγετε μαύρη κορινθιακή σταφίδα, σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει. Που είναι ντροπή για τη χώρα μας, το προϊόν που τη στήριξε οικονομικά μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους, η σταφίδα έδωσε τα πρώτα χρήματα στο δημόσιο, από τη σταφίδα έγιναν τα λιμάνια Κορίνθου, Κιάτου, Αιγίου, Πάτρας, Κατάκωλου και Καλαμάτας και Ζακύνθου. Από τη σταφίδα αναπτύχθηκε όλη αυτή η πλευρά και στηρίχθηκε και ο πόλεμος, έγινε η σιδηροδρομική γραμμή, έγινε η διώρυγα της Κορίνθου… Όλα αυτά λοιπόν τα μεγάλα έργα είχαν ως αφετηρία τη σταφίδα και μιας και είστε πολιτικός, να σας πω ότι η πρώτη Κυβέρνηση που έπεσε, όχι πολιτικά, αλλά από τους βουλευτές των πέντε νομών αυτών ήταν του Χαριλάου Τρικούπη, με το σταφιδικό ζήτημα.

Πιστεύω, αφού είστε στη Βουλή, την ξέρετε την ιστορία, εκεί λοιπόν το κράτος άρχισε να λαμβάνει μέτρα και ιδρύθηκε ο Σταφιδικός Οργανισμός, ο ΑΣΟ. Εμείς τώρα δε ζητάμε άλλον Οργανισμο, ζητάμε αναδιάρθρωση. Πρέπει να βοηθήσετε σε αυτό το κομμάτι, γιατί η σταφίδα όχι μόνο φέρνει, είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν και φέρνει εισόδημα, στηρίζει πάνω από 17.000 οικογένειες, βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος, διότι καλλιεργώντας ο παραγωγός το κτήμα του δεν ερημοποιείται, δεν πιάνει φωτιά, δεν γίνεται διάβρωση, όλα αυτά και το κυριότερο καλλιεργείται εκεί που δε μπορεί να γίνει άλλη καλλιέργεια.”

Σταυρόπουλος: Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Με τη σειρά του ο διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Να σας ευχαριστήσω κι εγώ για την επίσκεψή σας εδώ. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, όπως είπε και ο πρόεδρος, είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες Συνεταιριστικές Εταιρίες της χώρας μας. Στον τομέα δε, που βασικά εκπροσωπούμε, αυτό των σταφίδων, έχουμε ένα μερίδιο αγοράς που είναι 60 – 65% της αγοράς. Ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο θα έλεγα, δεν υπάρχει εταιρία που να αντιπροσωπεύει ένα εθνικό προϊόν σε αυτό το ποσοστό.

Άλλες 14 εταιρίες που δραστηριοποιούνται ακριβώς με το ίδιο αντικείμενο, μοιράζονται ένα 35 -40% του προϊόντος. Αυτό πως το επιτύχαμε. Το επιτύχαμε, γιατί δουλέψαμε σε τρεις βασικά τομείς.
Πρώτον δημιουργήσαμε σύγχρονες υποδομές. Οι υποδομές που έχουμε δημιουργήσει εδώ είναι εφάμιλλες των πιο καλύτερων υποδομών που υπάρχουν στη βιομηχανία τροφίμων. Στις γραμμές παραγωγής μας έχουμε τοποθετήσει ότι πιο σύγχρονο μηχάνημα υπάρχει από lazers, xray… Έχουμε επενδύσει επίσης σε προωθητικές ενέργειες, δηλαδή όλο το χρόνο βρισκόμαστε στις διεθνείς εκθέσεις, τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις ανα τον κόσμο, από Ασία μέχρι Αμερική και Αυστραλία και παντού. Μετέχουμε λοιπόν σε όλα τα διεθνή events που αφορούν τον τομέα των τροφίμων. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε αναπτύξει σήμερα τις εξαγωγές μας σε περισσότερες από 45 χώρες. Εξάγουμε σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εξάγουμε στην Αμερική, Καναδά, εξάγουμε Αυστραλία, εξάγουμε Ιαπωνία, Κίνα, Σιγκαπούρη, Ινδία, Αραβικά Εμιράτα, εξάγουμε παντού.

Το δεύτερο όπλο μας σε αυτή τη μάχη ήταν οι προωθητικές ενέργειες. Συμμετέχουμε παντού, διοργανώνουμε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, διακινητές των προϊόντων κλπ, από δημοσιογράφους μέχρι επικεφαλής αλυσίδων supermarket, και του κλάδου τροφίμων, ειδικούς και τους ενημερώνουμε για το προϊόν μας, για τη διατροφική αξία του προϊόντος, και για το τρίτο που θα σας αναφέρω, που επενδύσαμε εντός εισαγωγικών, είναι η ποιότητα και η έρευνα.

Όπως γνωρίζετε ότι η προστιθέμενη αξία σε πολλά προϊόντα έρχεται μέσω της έρευνας και η καλύτερη επένδυση, που θεωρείται ξέρω εγώ στην Αμερική είναι η έρευνα. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να δώσεις την απαιτούμενη αξία σε ένα προϊόν. Αποδείξαμε λοιπόν, μέσα από αυτή τη διεθνή έρευνα, ότι η σταφίδα όντως είναι ένα superfood. Κι αν ρωτήσουμε κάποιους ποια θεωρούν superfood, θα σου πούνε τα blueberries, τα οποία έχουν πολλαπλάσια αξία σήμερα από αυτή της κορινθιακής σταφίδας. Όμως αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματά τους όσον αφορά τη διατροφική αξία, θα δούμε ότι ωχριούν…

Συνεπώς υπάρχει πολύς χώρος ακόμα να κερδίσουμε όσον αφορά την αξία του προϊόντος και αυτός είναι ο τρίτος πυλώνας που στοχεύουμε. Η ενημέρωση και η ανάπτυξη της διατροφικής αξίας του προϊόντος. Για να συνεχίσουμε όμως αυτή τη δραστηριότητα, όπως είπε και ο πρόεδρος, θα πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Θα πρέπει να στηριχθεί ο παραγωγός. Αν κάνετε μία περιοδεία ανά την Πελοπόννησο, θα διαπιστώσετε ότι στις περισσότερες σταφίδες μέσα, φυτεύονται νέες ελιές. Σε πέντε χρόνια συνεπώς τί θα χαλάσουν; Τί θα βγάλουν; Τις σταφίδες. Θα αφήσουν τις νέες ελιές.”

Κάτω από 90.000 στρέμματα σταφίδας στην επικράτεια

Συνεχίζοντας ο διευθυντής της ΠΕΣ ζήτησε άμεσα μέτρα από το υπουργείο για να στηριχθεί το προϊόν. “Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό το προϊόν δεν πρέπει να χαθεί. Το λέγαμε για χρόνια, τα τελευταία 5-6 χρόνια στο υπουργείο ότι η βάση δεδομένων που υπάρχει πχ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα 150.000 στρέμματα σταφίδας είναι εικονική, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όταν δε, άρχισαν οι πρώτοι έλεγχοι εξαιτίας της συνδεδεμένης ενίσχυσης, πριν δυο χρόνια δηλαδή, διαπιστώθηκε το αυτονόητο.

Πάνω από 30% των ελέγχων, έδειξε ότι δεν είναι σταφίδες πλέον και έχουν αντικατασταθεί με άλλες καλλιέργειες. Συνεπώς σήμερα να μιλάμε για μια καλλιέργεια η οποία είναι κάτω από 90.000 στρέμματα. Και αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, αυτό είπαμε στον υπουργό, σε όλη την πολιτική ηγεσία, ότι αν δε ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα, η σταφίδα θα εγκαταλειφθεί πλήρως. Γιατί θα εγκαταλειφθεί; Γιατί είναι μία κοστοβόρος καλλιέργεια. Δεν υπάρχει σύγκριση με άλλες καλλιέργειες. Γιατί πρέπει να τη διατηρήσουμε; Για τους λόγους που προαναφέραμε. Όχι μόνο γιατί είναι ένα προϊόν που διαχρονικά έχει βοηθήσει την εθνική μας οικονομία, και λέω διαχρονικά γιατί και σήμερα το 95% από ότι είπαμε και περισσότερο εξάγεται… φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα. Συνεπώς δεν είναι ένα προϊόν που ζητάει. Όμως, συντρέχουν κι άλλοι λόγοι περιβαλλοντικοί λόγοι.

Εκεί που καλλιεργείται η σταφίδα, δεν καλλιεργείται στην πεδινή ζώνη, η σταφίδα καλλιεργείται στην ημιορεινή και βασικά στην ορεινή ζώνη. Δεν υπάρχει εναλλακτικότητα στην καλλιέργεια. Συνεπώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να στηρίξουμε αυτό το προϊόν να συνεχίσει και να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στα κτήματά τους να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Για να γίνει αυτό πρέπει να στηριχθεί η καλλιέργεια.”

Αραμπατζή: Ολοι οι συνεταιρισμοί να γίνουν σαν την ΠΕΣ

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, άκουσε με προσοχή πρόεδρο και διευθυντή καθώς και τα μέλη του συμβουλίου που πήραν το λόγο για πάγια αιτήματα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και αφού χαρακτήρισε την ΠΕΣ “πρότυπο” συνεταιριστικής οργάνωσης, αποκάλυψε πως το αίτημα της αναμπέλωσης της σταφίδας θα στηριχθεί με 50 εκ. ευρώ (60 είχε ζητήσει η διοίκηση της ΠΕΣ), 10 εκ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η δήλωση της ήταν το επιστέγασμα μια προσπάθειας ετών, των Θανάση Σωτηρόπουλου και Μίλτου Σταυρόπουλου, να αποκτήσει νέα δυναμική το προϊόν που διαπρέπει στις αγορές του εξωτερικού και δεν ονομάστηκε τυχαία “μαύρος χρυσός”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δίωρη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις τροφίμων, η στήριξη στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς για τους 141 παραγωγούς που έχασαν τα δικαιώματά τους, με την υπουργό να ακούει και να σημειώνει τα αιτήματα, ζητώντας την επόμενη φορά που θα έρθει στο Αίγιο να επισκεφτεί και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΠΕΣ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr