background img
banner
banner

Αποκλειστική συνέντευξη του Protionline.gr με την Ελευθερία Αρβανιτάκη

«ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ‘’ΑΝΤΑΜΩΜΑ’’» – ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ «ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το ¨τρένο¨ της καριέρας της συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι με… ¨ενδιάμεση στάση¨ στην Αιγιάλεια. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες ερμηνεύτριες έρχεται σήμερα (Τετάρτη) στις 9.30 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς», να παρασύρει το φιλόμουσο κοινό της περιοχής σε ένα ταξίδι επάνω στις νότες, ξεκινώντας με επιλογές από τραγούδια από την αρχή της καριέρας της… μέχρι τα ¨Μεγάλα Ταξίδια¨ του τελευταίου της προσωπικού δίσκου, παντρεύοντας έτσι, μοναδικά νότες και συναισθήματα. Μαζί της επί σκηνής οι Δημήτρης Τσεκούρας στο κοντραμπάσο, Γιάννης Κυριμκυρίδης στα πλήκτρα και Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, η καλλιτέχνης αποφασίζει και κάνει φέτος μια σειρά συναυλιών, παρουσιάζοντας σε όλη την χώρα ένα προσεγμένο και ξεχωριστό μουσικό ταξίδι. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θεωρείται μια διαχρονική τραγουδίστρια. Η πορεία της στα σαράντα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο καλλιτεχνικό μουσικό στερέωμα, αυτό μαρτυράει. Το μικρό κορίτσι που ξεκινούσε δειλά – δειλά το 1980 ως τραγουδίστρια τότε… σε μια παρέα φοιτητών – την ¨Οπισθοδρομική Κομπανία¨ – δεν μπορούσε να φανταστεί καν, πως πολλά χρόνια αργότερα θα είχε αφήσει την δική της, ανεξίτηλη σφραγίδα στον χώρο του τραγουδιού, με τον καλύτερο και τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

Το protionline.gr συνομίλησε μαζί της και δίνει στους αναγνώστες της μία «νότα» από όσα θα ακούσουμε σήμερα το βράδυ…

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των φετινών συναντήσεών σας με το κοινό; Τι είναι αυτό που παρουσιάζετε;

Πρόκειται για μια παράσταση μαζί με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς, τους Δημήτρη Τσεκούρα, Γιάννη Κυριμκυρίδη και Θωμά Κωνσταντίνου. Γίνεται μια αναφορά σε πιο λαϊκά ακούσματα κυρίως, από ένα ευρύτερο φάσμα τραγουδιών. Είναι επιλογές από αγαπημένα και δοκιμασμένα ηχοχρώματα στον χρόνο. Η πρόσφατη συναυλία μας, στην Θεσσαλονίκη έτυχε μεγάλης αποδοχής. Οι επόμενοι σταθμοί είναι αρχικά στην Χαλκιδική στις 10 Αυγούστου και έπειτα στην Μυτιλήνη, στην Ύδρα, την Κύπρο, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη. Έχει γίνει καλή δουλειά και ευελπιστώ να το χαρεί και ο κόσμος όσο και εμείς. Είναι παράσταση αρκετά δουλεμένη, βγάζει μια δυναμική.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας; Ο κορωνοϊός πόσο ¨μπερδεύει¨ τα πράγματα το φετινό καλοκαίρι;

Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, ομολογουμένως. Ξεχνάμε τα όσα ξέραμε για τις συναυλίες και το πώς γίνονταν… και προσαρμοζόμαστε όλοι στις νέες ειδικές συνθήκες. Υπάρχει ένα όριο θεατών και τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους. Οι ιδιώτες φοβούνται να διοργανώσουν συναυλίες, οπότε για αυτήν την περίοδο γίνονται μόνο μέσω των δήμων. Ο κορωνοϊός είναι μια συγκυρία που έχει συνέπειες σε όλον τον πλανήτη. Είναι μια πολύ σοβαρή επιδημία αυτή. Περιμένω όπως όλοι, να βρεθεί το εμβόλιο του ιού. Θεωρώ πως τα πράγματα θα γίνουν όπως πριν. Απλά δεν ξέρω το πότε θα συμβεί αυτό. Στην Ελλάδα ζούμε σε μια μεγάλη κρίση που έχει δύο πρόσωπα: την οικονομική κρίση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια και την πανδημία που μας απειλεί. Την χρονιά που διανύουμε, η ύφεση μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ. Περιμέναμε το 2020 να είναι πολύ καλύτερο, μα ανατράπηκαν όλα. Αυτό φέρνει μεγάλη δυσκολία σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε επίπεδο.

Τύχατε την αποδοχή του κόσμου από το ξεκίνημά σας. Σαράντα χρόνια προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι, πώς την βιώνετε τώρα πια;

Δεν έχει αλλάξει και πολύ θα μπορούσα να πω. Η συνάντηση του καλλιτέχνη με το κοινό του παραμένει η ίδια, συγκινητική και δυνατή όπως ήταν πάντα. Σε κάθε συναυλία που κάνω ανυπομονώ για αυτό το ιδιαίτερο ¨αντάμωμα¨. Νιώθω πάντοτε πίεση πριν ανέβω στην σκηνή. Κάθε φορά είναι σαν να περνάς εξετάσεις. Οι πρώτες στιγμές ειδικά… στα πρώτα τραγούδια… έχω άγχος. Πρέπει να ¨συναντηθείς¨ με το κοινό σου και να πάνε όλα καλά, να απολαύσετε μαζί την βραδιά. Σε κάθε τόπο που εμφανίζομαι το κοινό είναι διαφορετικό, οι συνθήκες ποικίλουν και οι λεπτομέρειες διαφέρουν. Η εμπειρία με βοηθάει πολύ, μα έχω άγχος ξεκινώντας το πρόγραμμα, το οποίο όμως κατά την διάρκεια της παράστασης φεύγει.

Ο έρωτας και η αγάπη για την μουσική, είναι δύο… άγνωστοι μεταξύ τους ή μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο, ουσιαστικά;

Θα έλεγα πως μερικές φορές ο έρωτας πρωτοστατεί, άλλες φορές υπερισχύει η αγάπη. Ο έρωτας και η αγάπη για την μουσική βαδίζουν μαζί μου. Μέσα μου, χέρι – χέρι. Είναι η πιο λαϊκή τέχνη. Είναι αυτή, που επηρεάζει τον περισσότερο κόσμο και κατά την γνώμη μου είναι ο βασιλιάς των τεχνών. Τη μουσική την αγκαλιάζουν η οικειότητα και η ζεστασιά, όποιος ζει αυτό το συναίσθημα όπως εγώ, το ξέρει. Η σκηνή είναι ο έρωτας και η αγάπη μαζί. Εξάλλου, ο έρωτας διαθέτει μεγάλη ένταση και τρέλα. Σε κάνει να φεύγεις από την πραγματικότητα. Η αγάπη είναι ένα βαθύ και διαρκές συναίσθημα, που διαθέτει ωριμότητα. Ναι, έχω έρωτα και αγάπη για την μουσική που ο χρόνος δεν τα αλλοίωσε ποτέ. Ένταση και διάρκεια μαζί.

Τι περιμένετε από την μουσική συνάντηση της Τετάρτης με το κοινό της Αιγιάλειας;

Ελπίζω να είναι μια όμορφη βραδιά. Εμείς έχουμε φροντίσει να είναι γεμάτη νότες και χρώματα. Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι με τραγούδια επιλεγμένα από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου μου και όχι μόνο, με διασκευασμένο τρόπο. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα γεμάτο ενέργεια και μουσικότητα. Δίνουμε λοιπόν ραντεβού με το κοινό της Αιγιάλειας, να ανταμώσουμε μαζί το βράδυ της Τετάρτης με σκοπό να περάσουμε όμορφα, να τραγουδήσουμε και όλα να πάνε καλά!.

Να σημειωθεί πως η παράσταση θα διεξαχθεί στο ¨Υπαίθριο θέατρο Γεώργιος Παππάς¨, σήμερα Τετάρτη 5 Αυγούστου. Η έναρξη της συναυλίας είναι στις 21:30 μ.μ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00 μ.μ και θα έχει συνολική διάρκεια 110 λεπτά. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει κάνει εξ ολοκλήρου και η στιχουργός Λήδα Ρουμάνη. Οι θέσεις στον χώρο, θα είναι μόνο καθήμενων και ανά δύο θέσεις. Θα τηρούνται αυστηρά όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας από το υπουργείο Υγείας, για τον κίνδυνο της μετάδοσης του κορωνοϊού.

  • Ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Μαχαίρα που μας έφερε σε επαφή με την καλλιτέχνιδα, για αυτή την συνέντευξη

Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr