background img
banner
banner

Από σωματείο εργαζομένων… σε σωματείο ανέργων

ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΤΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Από τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, φάνηκε η δυσκολία του έτους φέτος για τους ανθρώπους που δουλεύουν σερβιτόροι, σε πάσης φύσεως καταστήματα και ξενοδοχεία στην περιοχή. Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε βαθύτατα έναν ευαίσθητο κλάδο και συνεχίζει να τον ¨ματώνει¨, καθώς τα πράγματα όπως φαίνεται δεν καλυτερεύουν. Επαγγελματίες σερβιτόροι και άνθρωποι που επί χρόνια δουλεύουν και ζουν από αυτήν την εργασία, τώρα πια δεν έχουν τον τρόπο να ανταποκριθούν οικονομικά στα βασικά και πάγια έξοδά τους.

Οι Αιγιαλείς εργαζόμενοι δεν έφυγαν φέτος για τα νησιά

Υπάρχουν πάνω από 350 άνθρωποι που είναι δηλωμένοι και μέλη, στο ¨Σωματείο Επισιτισμού Τουριστικών Επαγγελμάτων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων¨. Το πραγματικό νούμερο εργαζομένων, βεβαίως… ξεπερνάει τους τριπλάσιους, γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι δουλεύουν ως σερβιτόροι στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, οι οποίοι όμως για διάφορους λόγους δεν είναι μέλη του συλλόγου. Ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, τα τελευταία χρόνια εργαζόταν σε νησιά και μεγάλα αστικά κέντρα, ανοίγοντας και διευρύνοντας την τοπική αγορά εργασίας. Πρόκειται για τους κλάδους των σερβιτόρων, βοηθών μαγείρων, καμαριέρων και βοηθητικών εργασιών στη σίτιση, σε ένα ευρύτερο φάσμα.

Η ανεργία φέτος, χτύπησε την ¨πόρτα¨ στους ανθρώπους αυτούς, με τον πιο οδυνηρό τρόπο: Ο κορωνοϊός. Πολλοί Αιγιαλείς που τις προηγούμενες θερινές περιόδους, έφυγαν για προορισμούς όπως Ρόδο, Κω, Κρήτη ή Κέρκυρα, ανοίγοντας έτσι έναν δίαυλο εργασιακής απασχόλησης εργατικού δυναμικού, μέσω της Ομοσπονδίας. Αυτοί οι Αιγιαλείς που άλλες χρονιές ξεπερνούσαν τα 500 άτομα, φέτος είναι λιγότεροι από 50. Ο Covid-19 έπληξε τόσο βαθιά τον κλάδο, που πολλοί άνθρωποι που ζουν και βιώνουν τις νέες συνθήκες, βρίσκονται σε απόγνωση.

ΓΙΑΧΟΣ: Μόνο το 10-15% των εργαζομένων δούλεψαν όπως την περσινή σεζόν

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στο protionline.gr ο Κώστας Γιάχος, πρόεδρος του ¨Σωματείου Επισιτισμού Τουριστικών Επαγγελμάτων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων¨, πολλοί εργαζόμενοι που τις προηγούμενες χρονιές δούλευαν από Απρίλιο ως και Σεπτέμβρη σε τουριστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, βγάζοντας μέσο όρο 8.000 ευρώ για την σεζόν, φέτος όχι μόνο περιορίστηκε η εργασία τους σε 2 μήνες, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και αυτοί… δεν ξεπερνούν το 10-15% επί συνόλου. Το πιο λυπηρό από όλα, είναι πως αυτά τα χρήματα που εργαζόμενοι Αιγιαλείς ¨έβγαζαν¨ τις θερινές περιόδους αλλού, ουσιαστικά ¨χάνονται¨ από το κεφάλαιο της τοπικής οικονομίας, ανεπιστρεπτί.

Καταγράφεται τεράστια πτώση της προσέλευσης τουριστών

Σε τοπικό επίπεδο, η γενικότερη εκτίμηση είναι πως η οικονομική ¨ανάσα¨ των εσόδων του καλοκαιριού από τουρίστες και εκδρομείς, γηγενείς ή ξένους, χάθηκε οριστικά λόγω κορωνοϊού και αυτή… κάνοντας έτσι τον συγκεκριμένο κλάδο από σωματείο εργαζομένων σε ένα… μπουλούκι ανέργων.

Ο κ. Γιάχος τονίζει στo protionline.gr για το θέμα: «Η πτώση ήταν γύρω στο 50% όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στις αρχές Ιουλίου. Τις τελευταίες ημέρες της κάθε βδομάδας ήταν καλύτερα τα πράγματα, μα τις καθημερινές ήταν τραγική η εικόνα της αγοράς παντού στην Αιγιάλεια. Οι νέες κατευθύνσεις του υπουργείου για τον φόβο της διασποράς του ιού, λειτούργησαν ως ταφόπλακα στην τοπική αγορά για τον μήνα Αύγουστο. Τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν δυστυχώς». Η εικόνα της αγοράς είναι πραγματικά απελπιστική και οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους ¨παγωμένοι¨ δίχως να μπορούν να βρουν λύση στα οικονομικά προβλήματα της επιβίωσής τους. Η πανδημία δεν άλλαξε μόνο την ροή της αγοράς, αλλά και τον τρόπο σκέψης του κόσμου. Υπάρχει επιφυλακτικότητα και φόβος σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σημείο. Ο χειμώνας που επίκειται, προβλέπεται πολύ δύσκολος και πιεστικός.

«Το χρήμα για να κινηθεί… πρέπει να υπάρχει»

«Στην Αιγιάλεια θα υπάρχει σοβαρή κρίση σε οικονομικό επίπεδο τους χειμερινούς μήνες που πλησιάζουν» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Σωματείου και συμπληρώνει: «Σε τοπικό επίπεδο προβλέπω τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Το χρήμα δεν υπάρχει, για να κινηθεί.

Στον δικό μας κλάδο υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν μπορούν να συμπληρώσουν φέτος τα απαιτούμενα ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Αυτοί πώς θα ζήσουν; Μιλάμε για ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κοινωνικό έλλειμμα. Στην Αιγιάλεια δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση εργασίας. Είχε πει ο αρμόδιος υπουργός πως διευθετηθεί το θέμα αυτό, όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Στο μέλλον κανένας δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Τα δείγματα που λαμβάνουμε όμως είναι εντελώς αποκαρδιωτικά για τον χειμώνα 2020-2021 και αυτό δεν μας αφήνει να αισιοδοξούμε σαν επαγγελματίες», καταλήγει ο κ. Γιάχος.

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Τα πράγματα στην Αιγιάλεια ¨σφίγγουν¨ όλο και περισσότερο και στην αγορά δεν υπάρχει χρήμα, για να κινηθεί και να πορευτεί ο τόπος. Η πανδημία του κορωνοϊού ίσως τελικά, να ήταν το… κερασάκι στην τούρτα της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών, αυτή την φορά όμως υπό μια άλλη μορφή πιο επικίνδυνη και με απόγνωση για τον κόσμο…


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr