background img
banner
banner

Εισήχθησαν στις σχολές αρεσκείας τους, πέτυχαν τον στόχο!

ΛΙΓΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Υψηλά ποσοστά επιτυχίας εισαγωγής σε πανεπιστημιακές σχολές της αρεσκείας τους καταγράφουν οι υποψήφιοι της Αιγιάλειας καθώς η πτώση των βάσεων… άνοιξε τις πόρτες σχολών υψηλού επιστημονικού επιπέδου και σε μη αριστούχους.

Βεβαίως, υπήρξαν και υψηλές επιδόσεις υποψηφίων από όλα τα Λύκεια της περιοχής, ενώ αυτοί που δεν εισάγονται στο Πανεπιστήμιο είναι κατ’ ουσίαν αυτοί που δεν ενδιαφέρονταν γι’ αυτό.
Οι βάσεις ανακοινώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής και ήρθαν για να σπάσουν αρκετά ρεκόρ. Οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 πραγματοποιήθηκαν κάτω από την ‘’σκιά του κορωνοϊού’’, κάτι που φαίνεται να επηρέασε σημαντικό μέρος των μαθητών, αφού σε σχέση με το 2019 οι βάσεις έπεσαν στο 70% των τμημάτων.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ιατρικές Σχολές, οι οποίες σημείωσαν ιστορικό χαμηλό, με πρώτη και καλύτερη την ιατρική Αλεξανδρούπολης, η οποία έφτασε τα 17.400 μόρια. Την ίδια ώρα, οριακή άνοδος καταγράφεται στις Νομικές Σχολές, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μικρή πτώση. Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, οι οποίες φτάνουν τα μόλις 625 μόρια για πρόσβαση σε ΑΕΙ.

Έξι μαθητές του 2ου ΓΕΛ μπαίνουν Ιατρική!

Σε σημαντικές σχολές εισέρχονται οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, σχολείο του οποίου φέτος οι υποψήφιοι έπιασαν τις υψηλότερες επιδόσεις στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σχολείο εισέρχονται έξι υποψήφιοι σε σχολές Ιατρικής.

Ο Διευθυντής Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Αιγίου συγχαίρουν θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως τονίζουν, ΄΄η επιτυχία τους αυτή ήταν αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας και πολύχρονου αγώνα με τη συστηματική αρωγή των εκπαιδευτικών του σχολείου και των οικογενειών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία των μαθητών εντάσσεται σε μια παράδοση επιτυχιών του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, δείγμα της μεθοδικής και συλλογικής προσπάθειας, τόσο από την πλευρά των ίδιων των μαθητών όσο και από την πλευρά των εκπαιδευτικών τους΄΄.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό από τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ΄΄το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών μας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος ανήλθε στο 90% και πολλοί από τους εισαχθέντες πέτυχαν στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους. Ενδεικτικά, έξι μαθητές/τριες πέρασαν σε Ιατρικές Σχολές, αλλά και σε Πολυτεχνείο, Νομική, Φιλοσοφική, Παιδαγωγικές Σχολές κ.ά. Τους ευχόμαστε συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στον νέο κύκλο σπουδών τους΄΄.

Πέτυχε το 98% των υποψηφίων του ΓΕΛ Ακράτας

Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις των μαθητών του Γενικού Λυκείου Ακράτας που έφτασε το 98%! Η διευθύντρια του σχολείου Αναστασία Καμπούρη- Μασαούτη, σχολιάζει στo protionline.gr: ΄΄«Α! φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά»: Μανόλης Αναγνωστάκης, ο ποιητής που επέλεξε τη σιωπή όταν οι λέξεις έχασαν το νόημά τους. Ναι, αγαπητοί φίλοι, πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά. Και η αλήθεια είναι μόνον μία: «Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη, νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις Τοὺς Λαιστρυγόνας καὶ τοὺς Κύκλωπας, τὸν θυμωμένο Ποσειδῶνα μὴ φοβᾶσαι, τέτοια στὸν δρόμο σου ποτέ σου δὲν θὰ βρεῖς, ἂν μέν᾿ ἡ σκέψις σου ὑψηλή, ἂν ἐκλεκτὴ συγκίνησις τὸ πνεῦμα καὶ τὸ σῶμα σου ἀγγίζει…» Κ. Καβάφης.

Με αφορμή τα λόγια δύο σπουδαίων ποιητών μας, θέλω να απευθύνω στους νέους αποφοίτους του ΓΕΛ Ακράτας (και όχι μόνον) τις από καρδιάς ευχές μου για ούριο άνεμο στους νέους δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους από σήμερα. Είτε αυτοί αφορούν σε μια ακαδημαϊκή πορεία είτε προοιωνίζονται άλλες εναλλακτικές. Είναι κατάκτηση να συνειδητοποιείς ότι
«…Ἡ Ἰθάκη σ᾿ ἔδωσε τ᾿ ὡραῖο ταξίδι. Χωρὶς αὐτὴν δὲν θἄβγαινες στὸν δρόμο. Ἄλλα δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά…». Και είτε ανήκει κανείς στο 98% των μαθητών του σχολείου μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια είτε όχι να νιώσουν ότι «…Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε. Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα,/ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν».

Είναι τιμή, ευχαρίστηση και ανακούφιση να φτάνεις στην Ιθάκη, μα κι εξ ίσου ανούσιο αν δεν κατάλαβες «Iθάκες τί σημαίνουν». Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλα τα παιδιά του ΓΕΛ Ακράτας, σε όλα τα παιδιά που στοχεύουν. Ας έχουν δρόμους ανοιχτούς με «πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής» τους΄΄.

Δεν μπήκαν μόνο  όσοι δεν είχαν πρόθεση

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος δήλωσε στo protionline.gr από τις επιδόσεις των μαθητών του σχολείου του ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Διακοπτού Στράτος Χαριτωνίδης. ΄΄Οι επιδόσεις των παιδιών ήταν περίπου στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Έχουμε εισαγωγές στο Πολυτεχνείο Πάτρας, στη Νομική, σε Οικονομικές και άλλες σχολές, γεγονός που οφείλεται στο επίπεδο των μαθητών αλλά και του σχολείου. Τους ευχόμαστε να έχουν καλή σταδιοδρομία΄΄, σημείωσε ο διευθυντής του ΓΕΛ Διακοπτού το οποίο «μετρά» 26 επιτυχόντες.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αιγίου Ηλίας Ανδρέου, ερωτηθείς από τo protionline.gr είπε πως θα περίμενε οι υποψήφιοι του σχολείου να πιάσουν καλύτερες σχολές. ΄΄Σε γενικές γραμμές τα παιδιά πήγαν καλά όμως θα περίμενα να έχουμε περισσότερες καλές σχολές, δεδομένου ότι υπήρξε σημαντική πτώση των βάσεων΄΄, είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πάντως πως το ποσοστό εισαγωγής ήταν υψηλό αφού δεν μπαίνουν στα πανεπιστήμια μόνο όσοι δεν είχαν αυτή την πρόθεση.

Το γεγονός ότι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου εισέρχονται σε καλές σχολές όπως π.χ. Πολυτεχνείο Πάτρας κ.ά. επισήμανε στo protionline.gr ο διευθυντής του σχολείου Χαράλαμπος Παναγιωτακόπουλος. Μάλιστα, όπως είπε, ΄΄παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός στα ΕΠΑΛ πανελλαδικά, δεδομένου οι θέσεις καταλαμβάνονται από καλούς μαθητές που επιδιώκουν εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές, εντούτοις τα παιδιά μας πήγαν καλά και μάλιστα σε τομείς δύσκολους όπως π.χ. στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας (όχι Ιατρικής) που ανέβηκαν οι βάσεις΄΄. Να σημειωθεί ότι από τους 70 υποψηφίους του ΕΠΑΛ εισέρχονται στα Πανεπιστήμια οι 29.

Οι «πρώτοι» αποκαλύπτουν το… μυστικό της επιτυχίας

Οι δύο μαθητές από την Αιγιάλεια που ισοψήφησαν και «μοιράζονται» την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας τα περισσότερα μόρια (18.475) στην περιοχή, μπαίνουν στις σχολές πρώτης επιλογής. Πρόκειται για την Μαρία Πρίντζιου που εισάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας και τον Νίκο Καραμάνο που εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Μαρία Πρίντζιου είχε αναφέρει στo protionline.gr πως ‘‘η επιτυχία της στις εξετάσεις είναι αποτέλεσμα συστηματικού διαβάσματος, όχι μόνο κατά την τελευταία χρονιά του Λυκείου, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής της σταδιοδρομίας΄΄. Ερωτηθείσα για το… μυστικό της επιτυχίας στις πανελλαδικές, είχε πει: ΄΄Δεν θα έλεγα πως υπάρχει σίγουρη και ολοκληρωμένη απάντηση για το μυστικό της επιτυχίας. Ωστόσο, πιστεύω ότι βασικά «συστατικά» αυτής είναι η υπομονή, η επιμονή και η προσπάθεια. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και η θετική «ματιά» και η πίστη στον εαυτό μας΄΄.

Ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας του Θεοδώρας Μπίτα αλλά και του παππού του, ο Νίκος Καραμάνος θα σπουδάσει ιατρική που ήταν ένα παιδικό του όνειρο. ΄΄Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να επιτύχει κάτι δίχως να «θυσιάσει» κάτι άλλο. Στην δική μου περίπτωση ήταν μάλλον θέμα προτεραιοτήτων. Είχα ένα όνειρο από μικρό παιδί και αυτό με ώθησε στο να θέσω στόχους΄΄, είχε αναφέρει στo protionline.gr, συμπληρώνοντας: ΄΄Στη πορεία μου προσπάθησα να είμαι επιμελής και να μην αφήνω κενά. Πολλές φορές απογοητεύτηκα, ένιωσα αδύναμος, το μετάνιωσα διότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Όμως το κίνητρο δεν με άφησε να εγκαταλείψω. Επίσης σε αυτό συνέβαλαν και οι δικοί μου άνθρωποι’’.

Η Αργυρούλα – Παναγιώτα Φουντούκου είναι η πρώτη του Γενικού Λυκείου Ακράτας που με βαθμολογία 18.375 μόρια εισάγεται στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Ψυχολογίας. Ερωτηθείσα για το πώς κατάφερε να αριστεύσει, ανέφερε στo protionline.gr: ΄΄Είχα προγραμματίσει πολύ καλά τις ώρες μου, το διάβασμά μου δεν ήταν εξαντλητικό. Έτρωγα και κοιμόμουν ικανοποιητικά, φρόντιζα τον εαυτό μου για να έχω τις γνώσεις αλλά και τη διαύγεια που χρειάζεται. Δηλαδή δεν ξενύχτησα, ποτέ δεν διάβασα μετά τις 11.00 το βράδυ, δεν επιβάρυνα τον εαυτό μου, δεν υπέφερα. Απλά διάβασα με πρόγραμμα και μεθοδικότητα και ήμουν συγκεντρωμένη κατά τις ώρες που έκανα φροντιστήριο. Φρόντιζα να ξεκουράζω το μυαλό μου και να έχω καλή ψυχολογία. Ειδικά τον Απρίλιο και τον Μάιο αφιερώθηκα στο διάβασμα, παραμερίζοντας άλλες δραστηριότητες΄΄.

Φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών είναι πλέον η Βάσω Μπαστογιάννη από το 1ο ΓΕΛ Αιγίου με 18.175 μόρια. Σχετικά με τη… συνταγή της επιτυχίας, είχε επισημαίνει: ΄΄Δεν υπάρχει «συνταγή». Όλα εξαρτώνται από τη θέληση του καθενός και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποδώσει. Προσωπικά, κατέφεραν να συγκεντρώσω υψηλή βαθμολογία, όχι εξαιτίας ενός εξαντλητικού διαβάσματος, αλλά λόγω ενός ποιοτικού διαβάσματος. Έβαλα πρόγραμμα το οποίο τήρησα από την αρχή ως το τέλος και ουδέποτε βγήκα από τα «κουτάκια» που είχα θέσει στο μυαλό μου. Δεν χρειάστηκε να ξενυχτήσω, δεν χάθηκα. Μέσα από τις εξετάσεις έδωσα στον εαυτό μου μία ευκαιρία. Ήταν μία δοκιμασία για να δω αν θα τα καταφέρω. Ο στόχος επιτεύχθηκε και είμαι πολύ χαρούμενη΄΄.

Η Πέγκυ Γκίκα από το 2ο ΓΕΛ Αιγίου εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ίδια πιστεύει στο τρίπτυχο «στόχος, θέληση, καθαρό μυαλό» και σε αυτό αποδίδει την επιτυχία της. Μαθήτρια υψηλών επιδόσεων όλα τα χρόνια του σχολείου, έκανε το όνειρό της πραγματικότητα αφού θα σπουδάσει γιατρός. ΄΄Ως μυστικό της επιτυχίας θεωρώ το στόχο. Όταν υπάρχει στόχος ο μαθητής θα αποκτήσει επιμονή και υπομονή για να τον επιτύχει. Φυσικά, εξυπακούονται οι σωστές βάσεις από το παρελθόν και η αισιόδοξη διάθεση. Η Ιατρική ήταν κάτι που ήθελα χρόνια. Όσο για την πόλη, την επέλεξα γιατί είναι κοντά στον τόπο μου΄΄, επισημαίνει. Στο ερώτημα αν χρειάστηκε να στερηθεί κάτι για να συγκεντρωθεί στον στόχο των πανελλαδικών και να επιτύχει, έκανε γνωστό πως χρειάστηκε να αφήσει για λίγο καιρό αγαπημένες δραστηριότητές της όπως π.χ. η ενασχόλησή της με τον στίβο. Θα το ξαναρχίσει όμως, όπως η ίδια λέει, στον τόπο που θα βρίσκεται, αφού σε καμία περίπτωση δεν φέρεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει όλα όσα αγαπάει. Δεν παραλείπει τέλος να ευχαριστήσει τους καθηγητές της στο 2ο ΓΕΛ Αιγίου που την βοήθησαν να φτάσει στον στόχο της.

*H κεντρική φωτογραφία, είναι φωτογραφία αρχείου


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr