background img
banner
banner

Ευκαιρία για τον δήμο

Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ – ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ 1.780.000 ΕΥΡΩ – ΤΟ 40% ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΝΩ ΤΟ 60% ΘΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠ

Βαθιά «ανάσα» στον υπερχρεωμένο δήμο Αιγιαλείας δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του που μέχρι τις 30 Ιουνίου ανέρχονταν σε 1,7 εκατ. ευρώ. Η ΚΥΑ κατέφθασε ήδη στον δήμο Αιγιαλείας συμπεριλαμβάνοντάς τον στους 84 δήμους της χώρας στους οποίους θα μοιραστούν 92 εκατ. ευρώ για την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, από το ποσό που θα δοθεί το 40% είναι επιχορήγηση, ενώ ποσοστό 60% θα παρακρατηθεί από τον δήμο από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αρχής γενομένης από 1/1/2022. Αναφορικά με το ποσό των οφειλών του δήμου Αιγιαλείας είπε πως ΄΄η απογραφή έγινε στις 30 Ιουνίου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ληξιπρόθεσμο θεωρείται οτιδήποτε έχει υπερβεί τις 90 ημέρες, τότε τα ληξιπρόθεσμα του δήμου μας ανέρχονται σε 1.780.000 ευρώ΄΄.

Ήδη την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο του δήμου συσκέφθηκε με τον δήμαρχο και αναμένεται να κληθούν οι υπάλληλοι που έχουν γνώση και εξειδίκευση στην ενταλματοποίηση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Η αποδοχή της πίστωσης θα πρέπει να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι.

Το οικονομικό βάρος των απορριμμάτων

΄΄Αναμφισβήτητα, η ΚΥΑ αυτή μας βοηθάει να αποπληρώσουμε οφειλές όμως η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν καταφέρουμε κάτι εάν δεν εφαρμόσουμε ιδιαίτερα σφιχτή οικονομική πολιτική και το 2021. Και αυτό βέβαια θα επιτευχθεί μόνο εφόσον μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, δηλαδή από τα 2 εκατ. το έτος που δαπανούμε σήμερα για τη μεταφορά τους, να πέσει κάτω από το 1 εκατ. ευρώ. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουμε να διασώσουμε τον δήμο΄΄, τόνισε ο κ. Καλαμίδας, κάνοντας παράλληλα γνωστό πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τον δήμο για εξεύρεση χώρου εναπόθεσης σε κοντινότερα σημεία όπως Βόνιτσα, Φωκίδα κ.ά. ΄΄Αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Καθαριότητας με συντονιστή πάντα τον δήμαρχο, αγωνιζόμαστε να βρούμε μία λύση που θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία βιώσιμη οικονομική διαχείριση΄΄, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Εως τις 31 Αυγούστου για τακτοποίηση των  αδήλωτων τετραγωνικών

Εν τω μεταξύ, λιγοστά είναι τα όσα έχει λάβει ο δήμος από την τακτοποίηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, καθώς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ΄΄ενώ περιμέναμε να προσέλθει ένα 65% με 70% των ιδιοκτητών που έχουν εκκρεμότητες, το ποσοστό που προσήλθε ως τώρα υπολείπεται κατά πολύ της εκτίμησης αυτής΄΄.

Ο κ. Καλαμίδας έκανε γνωστό πως έχει δοθεί παράταση ως προς τη διαδικασία ως τις 31 Αυγούστου, επισημαίνοντας πως ΄΄καλό θα κάνουν οι δημότες να προσέλθουν στον δήμο και να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα΄΄. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως η ρύθμιση δεν αφορά μόνο το Τ.Α.Π. αλλά είναι κοινή και για δημοτικούς φόρους και τέλη.

Συγκεκριμένα, δύνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τη δήλωση επιφάνειας των κτισμάτων τους στον δήμο Αιγιαλείας σε περίπτωση που έχουν απόκλιση. Πρόκειται για ευκαιρία καθώς απαλλάσσονται από τα αναδρομικά τέλη τουλάχιστον 5 ετών που επιβάλλονται όταν ο ιδιοκτήτης προχωρά στη διόρθωση όταν απαιτηθεί (π.χ. σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου). Εκτός από αυτούς που δεν έχουν σημειώσει τα ακριβή τετραγωνικά, υπάρχουν και κάποιοι Αιγιαλείς που αγνοούν το γεγονός ότι ακόμη και για λινά ή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οφείλουν να προσέλθουν στον δήμο και να καταβάλουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Σε περίπτωση που δεν το έχουν πράξει, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που ο νόμος ορίζει…

Ως γνωστόν, το ΤΑΠ πληρώνεται από όλους τους πολίτες μέσω του ρεύματος και του αντίστοιχου λογαριασμού. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να το καταβάλουν και για ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα. Κάποιοι δεν το γνωρίζουν και όταν χρειαστεί να το μεταβιβάσουν, να το ηλεκτροδοτήσουν, ή να το νομιμοποιήσουν, τότε επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα ενώ το τέλος έχει αναδρομικότητα…

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της σχετικής έκτακτης ρύθμισης που προσφέρεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα εξής: Οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν στον δήμο δήλωση της πραγματικής επιφάνειας των κτισμάτων τους γλιτώνοντας από αναδρομικά τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η προθεσμία για την ευνοϊκή ρύθμιση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκπνέει στις 31 Αυγούστου. Εφόσον η δήλωση υποβληθεί αργότερα και εφόσον δεν έχει δοθεί παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών, τότε ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με τέλη και προσαυξήσεις αναδρομικά για τουλάχιστον μια 5ετία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr