background img
banner
banner

Μαθητές – εθελοντές ‘‘σάρωσαν’’ τον υδροβιότοπο

ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ‘‘ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ’’ ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ

Η ομάδα ¨Πρωτοβουλία Νέων¨ είναι μια κίνηση που απαριθμεί πάνω από 700 άτομα, μια πρωτοβουλία νεαρών ατόμων που έχουν ένα κοινό όραμα για το σχολείο, την κοινωνία γενικά και τον τόπο. Εξάλλου, η μόνη ουσιαστική και πραγματική αλλαγή στην καλύτερη εικόνα στο σύνολό της, μπορεί να έρθει μόνο με την κινητοποίηση της νέα γενιάς πάνω σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, στο μέλλον και την εξέλιξη της κοινωνίας.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος ¨Ο Άγιος Νικόλαος¨ και οι μαθητές… μια ¨γροθιά¨

Οι δράσεις της κίνησης, είναι ήδη πολλές και έρχονται στο μέλλον πιο πολλές ακόμα. Μια από αυτές ήταν και αυτή της Αλυκής, όπου παρουσία πολλών μελών και μαθητών, με την αμέριστη στήριξη και συμμετοχή του Εκπολιτιστικού Συλλόγου ¨Ο Άγιος Νικόλαος¨ το απόγευμα της Τρίτης 25/8, ανέλαβαν δράση για τον καθαρισμό του υδροβιότοπου. Οι νέοι με ανησυχίες… ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι για αυτό το σημείο της παραλίας που μολύνεται καθημερινά, βρέθηκαν εκεί και για περίπου 3 ώρες ¨σάρωσαν¨ κυριολεκτικά τον τόπο από εκατοντάδες σκουπίδια στον περίγυρό του και κατά μήκος όλου του υδροβιότοπου. Στο πλευρό τους, ήταν ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαδόπουλος καθώς και άλλα μέλη του Συλλόγου ακόμα. Μαθητές και εθελοντές… βρέθηκαν για να δώσουν ¨πρώτοι¨ το καλό παράδειγμα στους πολίτες και να υπενθυμίσουν πόσο σημαντικό είναι το καθαρό περιβάλλον.

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται δράση από όλους

Τον Οκτώβρη του 2018 ξεκινάει δειλά – δειλά ως ¨Κίνημα Μαθητών¨. Τρία παιδιά τότε, φίλοι από την Αθήνα, ξεκίνησαν το όραμά τους για μια καίρια και πρακτική συμμετοχή στον εθελοντισμό και την φύση. Αρχικά οργάνωσαν δράσεις και κατάφεραν μέρα με την μέρα να κινητοποιήσουν εκατοντάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Ο σκοπός ήταν και είναι να μην μένουν ¨σιωπηλοί¨ στα δεινά της κοινωνίας που τους προσέφεραν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, για να μπορούν κάποια στιγμή με την σειρά τους, να παραδώσουν στα παιδιά τους μια καλύτερη και αποδοτικότερη εικόνα του τόπου, για τις ζωές τους. Αποκορύφωμα της… ήταν η συμμετοχή στην συνδιοργάνωση των μαθητικών κινητοποιήσεων για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και της συνέπειές της, πριν λίγους μήνες.

Η Λευκή Κάγκαλου, μαθήτρια και εκπρόσωπος της κοινωνικής αυτής δράσης, αναφέρει στο protionline.gr για το θέμα: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι την σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής. Αν δεν δράσουμε γρήγορα, πρώτα από όλους εμείς ως νέοι και ύστερα η κάθε γενιά, οι συνέπειες για τις οικονομίες της χώρας θα είναι καταστροφικές. Είναι πολλά τα πράγματα που μπορούν να γίνουν. Όχι μόνο σε επίπεδο παγκόσμιο ή κρατικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε. Η αγάπη για τον τόπο σε πράξη».

Όλοι χρειάζονται κάποια αφορμή για να ασχοληθούν έμπρακτα με τον εθελοντισμό

Στην ερώτηση του protionline.gr εάν οι νέοι σήμερα είναι ευαισθητοποιημένοι για τον εθελοντισμό και αν οι μαθητές λυκείου ή οι φοιτητές ασχολούνται γενικά με τέτοιες κινήσεις ή δράσεις, η νεαρή κοπέλα, τονίζει: «Γενικά δεν θεωρώ ότι οι νέοι είναι τόσο ανεύθυνοι όσο παρουσιάζονται από τους ¨μεγαλύτερους¨. Η επαφή μου με τόσα άτομα από όλη την Ελλάδα, μου έχει αποδείξει εντελώς το αντίθετο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, νέοι μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, κατάφεραν να μποϊκοτάρουν ολόκληρη ομιλία του Donald Trump. Εκατομμύρια άτομα κινητοποιήθηκαν παγκοσμίως μετά τον θάνατο του George Floyd. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που χρειάζονται κάποια αφορμή για να ασχοληθούν έμπρακτα. Μια αφορμή την οποία δυστυχώς… δεν δίνει το σχολείο.

Οι μαθητές δεν κοιτούν τίποτα άλλο από τις εξετάσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και για αυτό παλεύουμε ως ¨Πρωτοβουλία Νέων¨» αναφέρει η Λευκή Κάγκαλου στo protionline.gr.

Πανδημία… VS ¨Πρωτοβουλία Νέων¨

Ο κορωνοϊός… όπως ήρθε ξαφνικά στις ζωές όλων και τις επηρεάζει απόλυτα, έτσι επηρεάζει και καθυστερεί τις δράσεις και τα πλάνα των νέων της ¨Πρωτοβουλίας Νέων¨. Πήρε λίγο χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσουν όλοι την κατάσταση και πόσο σοβαρή είναι, αν και υπάρχουν πολλοί ακόμα άνθρωποι που αμφισβητούν ως και την ύπαρξη του. Όμως η συμβουλή των νέων ανθρώπων της Αιγιάλειας, έχει λέξεις, έχει φωνή και είναι μία και συγκεκριμένη: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς είναι κάτι πρωτοφανές που δεν ξέρουμε ακόμα πως να αντιμετωπίζουμε. Πεθαίνει κόσμος… Η χρήση μάσκας όσο ¨δύσκολη¨ και να είναι, οφείλουμε να γίνει η καθημερινότητα. Όλα είναι μια συνήθεια, όπως και οι χειραψίες ή τα φιλιά. Καλό θα ήταν να συμβαδίζουμε με τα μέτρα για να μην επέλθουν χειρότερα» λέει κλείνοντας η εκπρόσωπος της ¨Πρωτοβουλίας Νέων¨.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr