background img
banner
banner

«Μπλόκο» στην καύση απορριμμάτων

Ο ΓΟΥΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ – ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 22 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Να μελετήσουν, να αναλύσουν και να εκτιμήσουν την πρόταση προτού το Δημοτικό Συμβούλιο κληθεί να πάρει απόφαση, ζήτησαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας (10/5), εκεί όπου παρουσιάστηκε το πλάνο της εταιρείας «Integrated Power Plant Services ltd (IPPS)» για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων του δήμου Αιγιαλείας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί στη λύση αποτέφρωσης των απορριμμάτων, ακόμη κι αν η πρόταση σε πρώτη φάση αφορούσε την «απαλλαγή» του δήμου από τα «ιστορικά» -όπως αποκαλέστηκαν – παλιά σκουπίδια που φυλάσσονται στον Σταθμό Μεταφόρτωσης της Τέμενης για πάνω από μία δεκαετία. Η συνεδρίαση διεξήχθη κεκλεισμένων των θηρών λόγω των μέτρων για τον covid, μεταδόθηκε ωστόσο από το κανάλι της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στο youtube ενώ παρέστησαν εκτός των τακτικών μελών, οι πρόεδροι της Τέμενης και των Βαλιμιτίκων, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Τέμενης.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Μόνο τα «ιστορικά» σκουπίδια για καύση»

Αρχικά το λόγο έλαβε ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος με μια εκτεταμένη ενημέρωση προς τα μέλη, επισήμανε ότι τα “ιστορικά σκουπίδια” και η οριστική λύση τους… είναι μεν πολύ μακριά, όμως βραχυπρόθεσμα και ως προσωρινή λύση, θα ήταν να συζητηθεί και να αποφασιστεί αν η εταιρεία που εκπροσωπεί ο Ιωάννης Σαρρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της που ήταν παρών στο συμβούλιο, αναλάβει το έργο εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος είχε αναφέρει ότι «η σημερινή συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί το αντικείμενο της συζήτησης ταλαιπωρεί την Αιγιάλεια πολλά χρόνια και η λύση του προσωρινού χαρακτήρα είναι απολύτως επιβεβλημένη και εν δυνάμει απαραίτητη». Διευκρινίστηκε από την αρχή της συνεδρίασης πως δεν θα παρθεί κάποια απόφαση για τώρα, καθώς οι επικεφαλής των παρατάξεων που εκπροσωπούν το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησαν να μελετήσουν, να αναλύσουν και να εκτιμήσουν την πρόταση προτού δώσουν το… πράσινο φως.

Ο δήμαρχος τόνισε πως είναι ευθύνη όλων το θέμα των σκουπιδιών που “καίει” τον τόπο και ανέφερε ότι αν στο σύνολο του το συμβούλιο δει το ζήτημα σε μια πραγματική και ουσιαστική βάση, αν όλοι είναι θετικοί και συμμετάσχουν με πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, η προσωρινή λύση του προβλήματος δεν είναι μακριά. Επισήμανε δε, πως δεν υπάρχει τρόπος σε οικονομικό πλαίσιο για μια “ακριβή” λύση, πως η κοστολόγηση για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι και μικρού μεγέθους και παρακάλεσε το συμβούλιο να μετριάσει τις αντιδράσεις και να υπάρχει καλή συνεννόηση. Όπερ και εγένετο, αφού η διαδικασία σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά παρόλο που η ώρα που χρειάστηκαν και το σώμα μα και ο υπεύθυνος της πολυεθνικής εταιρίας, ήταν πολλή.

Τόνισε δε, πως δεν “ψάχνει” ψήφους και ψηφοφόρους, μα την προσωρινή λύση, αναφέροντάς το ως το “μεγάλο στοίχημα”. Σημείωσε πως τα σημαντικότερα σημεία είναι δύο, το κομμάτι της ανακύκλωσης και τα απόβλητα, ενώ ζήτησε από όλα τα μέλη όχι μόνο να ακούσουν με προσοχή την πρόταση της εταιρείας του κ. Σαρρή, μα να γίνει ο καθένας αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος τόνισε πως «τα “ιστορικά σκουπίδια” της Τέμενης γεννούν και εγκυμονούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και οι “μπάλες” των απορριμμάτων αυτών είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούν να σταλούν πουθενά και ίσως η καύση και αποτέφρωση αυτών είναι η καλύτερη λύση για αυτή την στιγμή».

Διαβεβαιώσεις από τον εκπρόσωπο της εταιρείας

Τον λόγο στην συνεδρίαση αμέσως μετά πήρε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Integrated Power Plant Services ltd, ο οποίος ανέλυσε το ιστορικό της εταιρείας διεξοδικά, τόνισε την συνεργασία της με άλλη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία καύσης και αποτέφρωσης απορριμμάτων στον Καναδά και ανέλυσε το σκεπτικό και την μορφή της, πως ακριβώς λειτουργεί και υπό ποιο πρίσμα.
Ο κ. Σαρρής αφού ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, δέχτηκε δεκάδες ερωτήματα από σχεδόν όλους τους δημοτικούς συμβούλους για το θέμα και του ζητήθηκε να αναλύσει διεξοδικά το σκεπτικό και το πλάνο που η εν λόγω εταιρεία έχει, έτσι ώστε να δοθεί άμεση προσωρινή λύση.

Η διαδικασία…

Όπως μεταξύ άλλων τόνισε, ‘‘για την μέθοδο που προτείνει, απαιτείται μόνο η έκδοση αδείας και εγκατάστασης αφού και η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Δεσμεύσεων και η ΣΤ’ Αρχαιολογία Πατρών μα και η Πολεοδομία δεν έχουν κάποιο κόλλημα της εν λόγω κινητής εγκατάστασης’’.

Ο κ. Σαρρής αφού ανέλυσε το σκεπτικό της εταιρείας που εκπροσωπεί, έκανε λόγο πως μπορεί αυτή να κάνει την αποτέφρωση των περίπου 7000 τόνων που έχουν στοιβαχτεί σε βάθος 6 μηνών, λειτουργώντας η μονάδα περίπου 20 ώρες κάθε μέρα, σε 3 βάρδιες. Το σκεπτικό είναι η θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών και έπειτα η αποτέφρωση και αεριοποίηση τους κάνοντας τα τέφρα. Αυτή η τέφρα, μετά την κάθε διαδικασία θα αφαιρείται και θα γίνεται πώληση ως πρώτη ύλη σε τσιμεντάδικα παγκοσμίως, καθώς αυτή η τέφρα έχει την δυνατότητα μείξης με το ατόφιο τσιμέντο δίνοντας ένα μείγμα υψηλής αντοχής.

Η συγκεκριμένη διαδικασία δε, έχει πολύ υψηλό κόστος καθώς η αποτέφρωση χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες στα χυτήρια. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ενημέρωσε και διαβεβαίωσε πως το μείγμα αυτό, δεν αφήνει καθόλου υπολείμματα στον χώρο, ούτε εκπέμπει ρύπους πάνω από τους μη προβλεπόμενους που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόζεται από την εταιρία με απόλυτη επιτυχία ως τώρα, σε διάφορες άλλες χώρες όπως Καναδά, Γερμανία, Γαλλία και χώρες της Ασίας.

Με περίπου τη μισή επιβάρυνση από την Κοζάνη

Το συνολικό ποσό που ενημέρωσε πως θα κοστίζει ανά τόνο θα ανέρχεται στα 78 έως 80 ευρώ. (Υπενθυμίζεται πως σήμερα με την μεταφορά στην Κοζάνη, ο δήμος καταβάλει 150 ευρώ ανά τόνο) Υπογράμμισε πως ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων και ο δήμος να μπορέσει να δώσει μια λύση που, κατά τον κ. Σαρρή, και ενδείκνυται και επιβάλλεται. Ξεκαθάρισε δε, πως θα καταβληθεί και εγγυητική επιστολή μέχρι την αδειοδότηση της μονάδας που θα καλύπτει τον δήμο 100% σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας. Τόνισε ακόμη πως μπορεί να δοθεί εγγύηση καλής λειτουργίας και πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος ή περαιτέρω προβλήματα ύστερα από κάθε διαδικασία αποτέφρωσης και πως δεν υπάρχουν υπολείμματα κάθε είδους.

Περίμενε τον Γούτο ο Δήμαρχος – Λαϊκή συνέλευση στην Τέμενη

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος που βάλλεται από παντού γιατί είχε υποσχεθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων προεκλογικά, έχοντας απολέσει την πλειοψηφία στο συμβούλιο, περίμενε από τον Χρήστο Γούτο να ανάψει «πράσινο» στο σχέδιο εγκατάστασης της Μονάδας Καύσης στον χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τέμενη. Οι δύο άντρες διατηρούν έναν δίαυλο επικοινωνίας, όμως ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» είχε από την πρώτη στιγμή τις αντιρρήσεις του για την επιβάρυνση που θα φέρει η Μονάδα Καύσης στο περιβάλλον. Ο κ. Γούτος δέχθηκε πιέσεις και από άλλα πρόσωπα να πει «ναι» στο εγχείρημα, όπως και στελέχη της παράταξής του, αλλά δεν πείστηκε από την παρουσίαση της εταιρείας. Έτσι συγκάλεσε δημοτική ομάδα την Πέμπτη το βράδυ και ομόφωνα η παράταξη απάντησε αρνητικά στο σχέδιο της καύσης, με τον επικεφαλής να ενημερώνει τον δήμαρχο, ο οποίος δύσκολα θα φέρει πάλι το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού δε θα ψηφιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τάξεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εκφράζεται ο φόβος ότι «τίποτα μονιμότερο του προσωρινού» και πως η μονάδα δε θα έκαιγε μόνο τις μπάλες απορριμμάτων που έχουν ξεμείνει στην Τέμενη και βρίσκονται θαμμένες, αλλά και σκουπίδια που στοιβάχτηκαν την περίοδο 2018-2019 και δε θεωρούνται και τόσο «ιστορικά».
Με αυτά τα δεδομένα η δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου, προχωρά στο σχεδιασμό της, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς με πιο κοντινούς προορισμούς, αφού η σύμβαση με τον ΧΥΤΥ Κοζάνης βαίνει προς ολοκλήρωση (έχουν απομείνει 2.000 τόνοι). Έτσι ξεκίνησε συνεργασία με τον ΧΥΤΥ στους Δελφούς για 5.000 τόνους απορριμμάτων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ελπίζει σε άλλους 15.000 τόνους, αφού ο χώρος είναι καινούριος και σε δοκιμαστική λειτουργία. Επίσης Ναύπακτος και Αμαλιάδα, φέρονται διατεθειμένες να πάρουν 2.000 + 2.000 τόνους σκουπιδιών μας αντίστοιχα. Συνεπώς, τα «ιστορικά» σκουπίδια θα παραμείνουν ακλόνητα στη θέση τους, αφού το τονάζ που διώχνει η δημοτική αρχή επαρκεί μόλις και μετά βίας για τα τρέχοντα απορρίμματα, περίπου 50 τόνοι ημερησίως κατά μέσο όρο.

Την «πόρτα» στο σχέδιο της καύσης, έκλεισαν σύσσωμες όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τον Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο και την Αγγελική Κουρή να εκδίδουν δελτία Τύπου καυτηριάζοντας την τακτική που ακολουθεί ο δήμαρχος, ενώ απάντηση εξέδωσε και η αντιδημαρχία Καθαριότητας για όσα τις καταλογίζονται.

Όμως τα «σκούρα» βρίσκονται μπροστά, με την Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων Τέμενης, Βαλιμιτίκων, Ελίκης, μέσω ανακοίνωσής της, να καλεί τους κατοίκους της Αιγιάλειας σε ανοιχτή Λαϊκή Συγκέντρωση στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Τέμενης, την Τετάρτη 26 Αυγούστου και ώρα 19:30 με θέμα: «Τα απορρίμματα και η χωματερή στο Νησί Τέμενης».
΄΄Θα γίνει ενημέρωση για περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται στην περιοχή μας΄΄, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr