background img
banner
banner

Οίνος ευφραίνει καρδίαν στην εποχή της πανδημίας

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΤΟΠΙΟΙ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΙΣ… “ΑΜΥΝΕΣ” ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Η Αιγιάλεια έχει μια βαριά και μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια, παραγωγή και πώληση του οίνου της, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εξάλλου, ο τόπος θεωρείται και είναι ο πλέον κατάλληλος να ωριμάσει και να παράγει ποιοτικό κρασί μετά από κάθε σοδειά.

Τα οινοποιεία της Αιγιάλειας, βαδίζοντας στα δύσκολα χνάρια της γενικότερης κρίσης της αγοράς, μα και της ιδιάζουσας κατάστασης που ζει η εποχή λόγω του κορωνοϊού και της συνεχούς απειλής του, κάνουν τα πλάνα τους και προετοιμάζονται όσο καλύτερα γίνεται για να αντιμετωπίζουν τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες και την “ταλαιπωρημένη” αγορά, των τελευταίων μηνών.

Το protionline.gr επικοινωνεί και ¨φιλοξενεί¨ τέσσερις εκπρόσωπους του κλάδου από την Αιγιάλεια που δραστηριοποιούνται στην αγορά και το εμπόριο, δίνοντάς τους την δυνατότητα να μιλήσουν για την κατάσταση που επικρατεί και πώς αυτοί την βιώνουν. Είναι επαγγελματίες ¨δοκιμασμένοι¨ στον χρόνο και στις πωλήσεις, έχοντας ο καθένας στην… πλάτη του – άλλος λίγο άλλος πολύ – μια βαριά κληρονομιά πολλών ετών και μια εμπειρία που αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζεται, ανακαλύπτει και αποζητά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μιχάλης Κανακάρης: «Η πτώση του τζίρου θα είναι της τάξεως του 20%»

To protionline.gr επικοινώνησε με τον Μιχάλη Κανακάρη, που ως αντιπρόσωπος της οικογενειακής επιχείρησης της ομώνυμης εταιρείας , διευκρίνισε: «Ετοιμάζουμε έναν τρύγο αρκετά ικανοποιητικό. Εκτιμώ πως αυτή η σοδειά θα κυλήσει πολύ καλά και είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για αυτό, σαν οινοποιείο. Οι ποσότητες θα έχουν αυξητική τάση λόγω του μέτρου της απόσταξης. Η δική μας περιοχή δεν θα επηρεαστεί τόσο, όσο σε άλλα σημεία της Ελλάδας, αυτή είναι η πρώτη μου εκτίμηση» και συνεχίζει λέγοντας: «Με μια πρώτη πρόβλεψη, υπολογίζω ότι η πτώση του τζίρου φέτος θα είναι της τάξεως του 20% σε σχέση με πέρυσι. Όσα οινοποιεία είχαν στοχεύσει στον χώρο της εστίασης μόνο, θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τα υπόλοιπα, λόγω της κατάστασης. Εμείς έχουμε δώσει έμφαση και στο γενικό εμπόριο, στις εξαγωγές μα και στα ξενοδοχεία, εκτός των καταστημάτων της εστίασης. Ο προγραμματισμός είναι το παν στο εμπόριο και αυτό κάνουμε σαν επιχείρηση και εμείς”.

«Το τάιμινγκ είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας στις επιχειρήσεις»

Στην ερώτηση για το πόσο βοήθησε το κράτος τον κλάδο των οινοποιών και πόσο έχει πλήξει αυτόν η πανδημία, ο κ. Κανακάρης λέει: «Τα μέτρα της κυβέρνησης βοήθησαν μα έπρεπε να ληφθούν πιο γρήγορα οι αποφάσεις. Εκεί υπήρξε ολιγωρία. Ο χρόνος στο εμπόριο είναι καταλυτικός παράγοντας. Θα είχαμε γλυτώσει κάποιο κακό αν είχαν γίνει οι ενέργειες του κράτους ταχύτερα. Το τάιμινγκ είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας στις επιχειρήσεις.

Ο κορωνοϊός είναι μεγάλο πλήγμα για όλους. Οι πωλήσεις έχουν πέσει μεν, μα όχι πολύ. Εστιάσαμε γρήγορα σαν επιχείρηση, στην εξαγωγή μας σε χώρες που δεν είχαν πληγεί πολύ, εξ’ αρχής της πανδημίας. Έχει απορροφηθεί μια ποσότητα εκεί, επειδή την στοχεύσαμε. Η πληγή είναι μεγάλη μα ευελπιστώ να ορθοποδήσουμε σιγά – σιγά από εδώ και στο εξής. Μετά από κάθε κρίση, έπειτα από κάθε μπόρα… πάντα βγαίνει ο ήλιος. Είμαι αισιόδοξος».

¨Οινοποιείο Κανακάρης¨ (Στέφανος και Μιχάλης Κανακάρης)

Το 2008 αναλαμβάνουν την σκυτάλη από τον πατέρα τους Γιώργο, ο οποίος είχε αναλάβει… με την σειρά του παλιότερα την επιχείρηση από τον πατέρα του, Μιχάλη. Οι δύο νέοι, με μεγάλο πείσμα και επαγγελματισμό στο έργο τους, καταφέρνουν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παραγωγής οίνου και σε τοπικό και σε πανελλήνιο επίπεδο. Η ικανότητα να αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της πρώτης ύλης και να ελίσσονται στις γεύσεις με τις ποικιλίες που δίνει η μάνα γη, τους κατατάσσουν στους επαγγελματίες του είδους με μεγάλες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, πετυχαίνοντας να διατηρούν αναλλοίωτη στο χρόνο την ποιότητα των προϊόντων.

Αριστείδης Σπανός: «Η εγχώρια πτώση του τζίρου είναι 70% κατ’ εκτίμηση»

Ερωτώμενος ο υπεύθυνος της επιχείρησης ¨Οινοποιείο Τετράμυθος¨ Αριστείδης Σπανός, για την επικείμενη σοδειά, καθώς και για την εκτίμησή του για την κατάσταση που επικρατεί, τονίζει: «Την περσινή χρονιά τα αμπέλια ήταν πιο φορτωμένα, φέτος η παραγωγή δείχνει μια σχετική μείωση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν είναι μια καλή σοδειά, σε καμία περίπτωση. Όμως στην Ελλάδα είναι πολύ πεσμένα τα πράγματα. Δυστυχώς το χρήμα δεν κινείται. Στις εξαγωγές διαφέρει λίγο η κατάσταση, παρόλο που η πανδημία έχει κάνει μεγάλη ζημιά και στον κλάδο μας παγκόσμια. Εγχώρια, υπάρχει πτώση του τζίρου κατά 70% κατ’ εκτίμησή μου. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, τα εστιατόρια έχουν τρομερό θέμα επιβίωσης και ο τουρισμός είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Ο κόσμος είναι παγωμένος» επισημαίνει ο οινοποιός και συμπληρώνει: «Η επικείμενη σοδειά δείχνει να είναι σε καλά επίπεδα. Έχει γίνει μια καλή κίνηση από το κράτος που έκανε ¨πράσινο τρύγο¨, που επιδότησε δηλαδή την φετινή σοδειά στους αμπελουργούς, ανά στρέμμα και ποικιλία. Αυτό το μέτρο έδωσε μια ανάσα στον κλάδο. Υπήρξε μεν μια σχετική καθυστέρηση, μα από την άλλη γίνεται μια συνολική προσπάθεια. Είναι θέμα αποστακτηρίων. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει μια συνεχόμενη κρίση στην αγορά και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες. Το καλό της υπόθεσης είναι πως το θέμα προχωράει… δεν σταμάτησε».

«Είμαι αισιόδοξος και οφείλω να είμαι σαν οινοποιός»

Στην ερώτηση του protionline.gr για τις εξαγωγές και για την πανδημία, ο κ. Σπανός διευκρινίζει: «Οι εξαγωγές είναι πεσμένες. Το ζήτημα της πανδημίας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει πλήξει όλες τις χώρες του κόσμου. Η δική μας επιχείρηση είναι σε καλό δρόμο παρόλο που είμαστε υπό αντίξοες συνθήκες, γενικά. Έχουμε πολυδιασπορά των προϊόντων μας διεθνώς, στέλνουμε σε πολλές χώρες. Δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε βεβαίως, αλλά αυτή η αγορά δείχνει να κινείται δειλά – δειλά». Και συνεχίζει, λέγοντας: «Το φετινό έτος προφανώς το χάσαμε. Ευελπιστώ πως το θέμα με τον κορωνοϊό θα μειωθεί και σιγά – σιγά θα σβήσει, προσδοκώ να βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο του ιού ή να φύγει τελείως η πανδημία. Ο κόσμος έχει αλλάξει και χρειάζεται σε όλους τους τομείς μια ¨επανεκκίνηση¨, ειδικά στον τομέα του εμπορίου. Γενικά είμαι αισιόδοξος και οφείλω να είμαι και για την δουλειά μου και για το μέλλον της επιχείρησης. Ίσως να χρειαστούμε λίγο χρόνο σαν ανθρωπότητα να πάρουμε ξανά τα ¨πάνω¨ μας και να ορθοποδήσουμε. Θέλω να πιστεύω πως σε λίγους μήνες τα πράγματα θα είναι καλά» καταλήγει ο επιχειρηματίας.

¨Οινοποιείο Τετράμυθος¨ (Στάθης και Αριστείδης Σπανός)

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτέλεσε εξ αρχής το μεγάλο και άσβεστο πάθος της οικογένειας Σπανού. Στο σύγχρονο και καλά οργανωμένο οινοποιείο τους, γίνεται επεξεργασία και παραγωγή του τοπικού προϊόντος, με πρωτοστάτες τους Στάθη και Αριστείδη Σπανό, οι οποίοι μετρούν ήδη αρκετά χρόνια εμπειρίας στον κλάδο. Από το 2004 και μετά, όταν ολοκληρώθηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, δίνουν στην Αιγιάλεια μα και πανελλήνια, μια σειρά από εκλεκτούς οίνους που ο κόσμος ξέρει και προτιμά. Με κίνητρο την μεγάλη τους αγάπη για το κρασί και εφόδιο την ακούραστη εργασία… η οικογένεια Σπανού συνεχίζει, διακρίνεται και διαφέρει.

Γιώργος Λιγδόπουλος: «Υπάρχει ένας γενικότερος φόβος για την επόμενη χρονιά»

«Λόγω του κορωνοϊού η δουλειά είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από άλλες χρονιές. Το δικό μας οινοποιείο έχει άμεση συνεργασία με τον χώρο της εστίασης, η οποία όμως αυτή… έχει πληγεί ιδιαίτερα και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι εξαγωγές και το εμπόριο σε υπεραγορές ή σούπερ μάρκετ, είναι σε καλύτερη μοίρα σαφώς. Το φαινόμενο της πανδημίας είναι παγκόσμιο και έφερε προβλήματα σε κάθε κλάδο. Μοιραία και στον δικό μας. Ο κόσμος έχει ανησυχήσει και είναι αρκετά επιφυλακτικός. Η χρονιά που έρχεται ίσως λειτουργήσει ως συνέχεια της χρονιάς που πορευόμαστε και το θέμα συνεχιστεί» προβλέπει ο γνωστός οινοποιός, ο οποίος, συμπληρώνει: «Δεν θεωρώ πως η σοδειά που φτάνει θα είναι από τις καλύτερες χρονιές. Είναι και θέμα παραγωγών και το πως θα χειριστούν την ιδιάζουσα κατάσταση που διανύουμε. Υπάρχει ένας γενικότερος φόβος για την επικείμενη χρονιά, καθώς τα προβλήματα είναι μεγάλα και διαιωνίζονται.
Ο κόσμος κυκλοφορεί… “κουμπωμένος” και επικρατεί μια δικαιολογημένη ανασφάλεια» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του «Εδανός».

«Θέλω να είμαι αισιόδοξος μα και ρεαλιστής»

Ο επιχειρηματίας κάνει λόγο για ένα μεταβατικό στάδιο, τονίζοντας: «Το κλείσιμο των καταστημάτων και ειδικά της στον χώρο της εστίασης, επηρέασε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους, άμεσα και καθολικά. Θεωρώ ότι είμαστε και προσπερνάμε ένα μεταβατικό στάδιο. Περιμέναμε το καλοκαίρι να ανέβει το ηθικό και η κίνηση, μα αυτό δεν ήταν τελικά αυτό που περιμέναμε. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, ναι… μα πάνω από όλα επιβάλλεται να είμαι ρεαλιστής» συνεχίζει ο κ. Λιγδόπουλος και καταλήγει λέγοντας: «Εμείς σαν επιχείρηση κάνουμε έναν αγώνα δρόμου που δεν είναι εύκολος και έχει ταυτόχρονα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Σαν οινοποιείο, δεν χαμηλώνουμε τα στάνταρ μας και κάνουμε ήδη το καλύτερο δυνατό.

Η συνείδηση μας το επιβάλλει αυτό. Αλλά η κρίση και ο φόβος του κορωνοϊού έχει αλλάξει την νοοτροπία και την σκέψη των ανθρώπων. Ζούμε μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Αυτό έχει επηρεάσει την ψυχολογία των καταναλωτών, των εμπόρων, των επιχειρήσεων, των απλών ανθρώπων… όλων».

¨Εδανός Οινοποιητική (Οικογένεια Λιγδόπουλου)

Ο Γιώργος Λιγδόπουλος και η οικογένειά του συνεχίζουν μια πετυχημένη παράδοση χρόνων, καθώς πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά γενιά που έχει αναλάβει τα ινία της επιχείρησης. Αξιοποιώντας με μοναδικό τρόπο το εύφορο κλίμα της περιοχής και τον χαρισματικό οίνο των αμπελιών με μοναδικό τρόπο… καταφέρνουν και δίνουν στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιά. Αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στην ελληνική αγορά. Ο στόχος, είναι η συνεχώς προσεγμένη παραγωγή, όπως και η διατήρηση της ποικιλίας κάθε σοδιάς σε υψηλό επίπεδο, βοηθούμενοι από την ειδική τεχνολογία και την εξέλιξη των μηχανών που έχουν στο οινοποιείο.

Σωσάννα Κατσικώστα: «Η εστίαση και ο τουρισμός είναι από τους πλέον πληττόμενους κλάδους»

Σε ερώτηση του protionline.gr για μια σύντομη σύγκριση της φετινής με την περσινή χρονιά, η κ. Κατσικώστα, εκπρόσωπος της ¨Αχαιών Οινοποιητική¨ και υπεύθυνη του οινοποιείου, τονίζει: «Τα προϊόντα μας, λόγω της ποιότητας αλλά και της τιμής, απευθύνονται κυρίως στην εστίαση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και δεν στηριζόμαστε μόνο στα υπερμάρκετ. Δεδομένου ότι η κύρια αγορά μας, είναι το εξωτερικό αλλά και τα ελληνικά νησιά γενικότερα, με μια γρήγορη ματιά και συγκριτικά με πέρυσι… οι πωλήσεις παρουσιάζουν ύφεση σε ποσοστό 70% περίπου. Δυστυχώς, η εστίαση και ο τουρισμός είναι από τους πλέον πληττόμενους κλάδους παγκοσμίως. Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει πολύ αρνητικά όλον τον αμπελο-οινικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται καίρια. Έχει αρνητικές επιπτώσεις και στους αμπελουργούς και στους οινοποιούς, αλλά και σε πολλούς άλλους επαγγελματίες, των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με τον κλάδο, όπως είναι οι εταιρίες που εμπορεύονται οινολογικά πρόσθετα, μεγάλα οινοποιητικά μηχανήματα ή κάποιες εταιρίες που ασχολούνται με την προώθηση των οινικών προϊόντων στο εξωτερικό».

«Δεν υπάρχει αισιοδοξία στην τοπική αγορά και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

Σε άλλη ερώτηση για το πώς εκτιμά την πορεία της οικονομίας της τοπικής αγοράς, καθώς και για το πόσα άτομα εργάζονται στις εγκαταστάσεις, αναφέρει: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία στην τοπική αγορά. Τα θετικά σενάρια που υπήρχαν στην αρχή της εξάπλωσης της πανδημίας, που ανέφεραν τόνωση της οικονομίας και του τουρισμού μετά τον μήνα Ιούλιο, καθώς και την παράταση της τουριστικής σεζόν, δεν επιβεβαιώνονται. Και δυστυχώς αναμένεται ένας δύσκολος χειμώνας» λέει η κ. Κατσικώστα και συμπληρώνει για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης:

«Αυτήν την στιγμή απασχολούνται έξι άτομα εδώ. Στην περίοδο της συγκομιδής των σταφυλιών αυξάνονται οι ανάγκες τόσο στους αμπελώνες όσο και στο οινοποιείο. Φέτος αναμένεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες της γης, δηλαδή τους “εποχιακούς” που τρυγούν τα αμπέλια μας, επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά και δεν θα έρθουν τα αναμενόμενα εργατικά χέρια γειτονικών Βαλκανικών χωρών που απασχολούσαμε. Στα εργαστήρια οινοποιούμε αποκλειστικά ελληνικές γηγενείς ποικιλίες της περιοχής μας: Ιδιαίτερη προτίμηση του κόσμου είναι η φρέσκια ξηρή μαυροδάφνη Laura Nera, αλλά και η παλαιωμένη Laura Nobile, ή το orange Ροδίτη. Όμως και η ετικέτα iron από την τοπική ποικιλία Σιδερίτη, εντυπωσιάζει…» καταλήγει η Σωσάννα Κατσικώστα.

¨Αχαιών Οινοποιητική¨  (Λουκάς και Σωσάννα Κατσικώστα)

Η ιστορία ξεκινάει κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1940, όταν οι ποικιλίες κρασιών της τότε εποχής, αξιοποιούνται στο πατητήρι του Λουκά Κατσικώστα. Με τα χρόνια οι συνθήκες μπορεί να άλλαξαν… όμως η συνέπεια και η ιδιαιτερότητα των προϊόντων, δεν άλλαξε ποτέ. Σήμερα, πρόκειται για ένα οργανωμένο και εξελιγμένο οινοποιείο, που ο Λουκάς και η Σωσάννα Κατσικώστα φροντίζουν με μεγάλο μεράκι. Υπήρξε βελτιστοποίηση των μηχανημάτων με τα πιο εξελιγμένα μέσα παραγωγής το 2004 και από τότε η επιχείρηση ¨άνοιξε¨… χαρίζοντας έτσι σε όλον τον ελλαδικό χώρο μια εξαιρετική ποιότητα κρασιού που χρονιά με την χρονιά, υπερτερεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr