background img
banner
banner

Ο Covid «μολύνει» το εργασιακό τοπίο

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Η επιστροφή των εργαζομένων από τις άδειες του Αυγούστου τους βρίσκει σε μία νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια. Τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, οι θέσεις εργασίας γίνονται επισφαλείς και το εργασιακό αύριο μοιάζει άγνωστο. Οι καταγγελίες εργαζόμενων για εργοδότες που «πατούν» στον covid καταφθάνουν η μία μετά την άλλη και στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου με τον προβληματισμό για την «επόμενη μέρα» να είναι έντονος. Καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν στις δουλειές τους, εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, ενώ με ΠΝΠ θεσμοθετήθηκε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Σύμφωνα με καταγγελίες, ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι εργοδότες επιβάλλουν «άτυπες καραντίνες» με πενθήμερες άδειες άνευ αποδοχών σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από διακοπές, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ με δικά τους έξοδα πριν επιστρέψουν στην δουλειά.

Να κάνουν το τεστ και να το πληρώσουν από την τσέπη τους

Το γεγονός ότι αυξάνονται οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών επιβεβαίωσε μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, λέγοντας πως ΄΄δεν μπορούν να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υποβληθούν στο τεστ και να το πληρώσουν από την τσέπη τους. Αφενός επιβαρύνονται οικονομικά και αφετέρου θίγονται. Δεν λέμε να μην λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, άλλωστε είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να τα τηρεί ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο. Όμως η εργοδοσία δεν μπορεί να λειτουργεί εκβιαστικά σε τέτοιες καταστάσεις΄΄.

Τους θέτουν σε άδεια άνευ αποδοχών για πέντε μέρες…

Ο κ. Γεωργόπουλος στάθηκε και στην απόφαση εργοδοτών και στην περιοχή να θέσουν τους εργαζόμενους σε άδεια πέντε ημερών άνευ αποδοχών μέχρι να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το δεύτερο κύμα covid. ΄΄Δυστυχώς, οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ανοχή που τους δείχνει το κράτος με αποτέλεσμα οι περισσότερες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και στην Αιγιάλεια να είναι επισφαλείς ενώ τίποτα δεν διασφαλίζει τον εργαζόμενο΄΄, τόνισε ακόμη ο κ. Γεωργόπουλος. Μάλιστα, μπροστά στο φάσμα της αυξανόμενης ανεργίας κι ενώ οι τζίροι των επιχειρήσεων μαζί με την κατανάλωση έχουν υποστεί καθίζηση, δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι που αναγκάζονται να συναινέσουν σε αυθαίρετες πρακτικές προκειμένου να διασώσουν τη θέση εργασίας τους.
Το θέμα που τίθεται είναι μήπως οι άδειες άνευ αποδοχών γίνουν επαναλαμβανόμενες ή και μόνιμες.

Η ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο και την πιθανότητα ενός… παλιρροϊκού κύματος απολύσεων είναι άλλωστε έκδηλη παντού, καθώς όλοι φοβούνται το χειρότερο μετά την λήξη της συντομότερης και χειρότερης τουριστικής σεζόν των τελευταίων ετών. ΄΄Το καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά δύσκολο και οι εποχικοί υπάλληλοι δεν δούλεψαν καθώς υπήρξαν και τουριστικές επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καν΄΄, σημειώνει ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α., εκφράζοντας φόβους για έναν δύσκολο εργασιακό χειμώνα.

Τι ισχύει

Αν και δεν υπάρχει ένα γενικής εφαρμογής πρωτόκολλο επιστροφής στο γραφείο – με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες – υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένοι κανόνες που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.  Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, την άδεια άνευ αποδοχών την αιτείται ο εργαζόμενος και ο εργοδότης μπορεί να την χορηγήσει ή να την αρνηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να την επιβάλλει ο εργοδότης μονομερώς, καθώς αυτό είναι παράνομο. Όσον αφορά στο προληπτικό μοριακό τεστ, για τους ειδικούς είναι ξεκάθαρο πως το κόστος βαρύνει τον εργοδότη.

Δεν κάνουν χρήση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ωστόσο παρουσιάζει και μία άλλη πτυχή που έχει να κάνει με την έλλειψη ενδιαφέροντος για εκμετάλλευση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Όπως επισημαίνει, ΄΄δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία, να μην δούλεψαν οι εποχικοί το καλοκαίρι, να υπολειτουργούν επιχειρήσεις λόγω covid και να μην γίνεται χρήση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που βοηθούν τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν το προσωπικό τους.
Δυστυχώς, ως τώρα στα στοιχεία δείχνουν ότι δημόσιοι φορείς και ιδιωτικός τομέας δεν κάνουν χρήση των προγραμμάτων κι αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανησυχία για «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας και παγίωση μίας άτυπης καραντίνας που θα ακινητοποιήσει περαιτέρω την οικονομία΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr