background img
banner
banner

«Πάλε με χρόνια με καιρούς…»

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ… ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ «ΑΡΔΗΝ» ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία Αιγιάλειας ΕΙΣΑγωγήν (ΑΜΚΕ), το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 8μ.μ., στο Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς», παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο: «Πάλε με χρόνια με καιρούς…». Το θεατρικό παρουσιάζεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης του περιοδικού Άρδην «Διακόσια Χρόνια από την Επανάσταση, προκλήσεις για τον Ελληνισμό».
Ομιλητές θα είναι οι Σάββας Καλεντερίδης γεωπολιτικός αναλυτής, Γιώργος Καραμπελιάς συγγραφέας, Βάνα Μπεντεβή πρόεδρος Ι.Λ.Ε.Α. Συντονιστής θα είναι ο Αντώνης Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος του Άρδην Αχαΐας.

Η εκδήλωση της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Αιγιαλείας ΕΙΣΑγωγήν περιλαμβάνει τα εξής: Μια Παραμυθού αφηγείται το παραμύθι για την Άλωση της Πόλης: Ένα βίντεο σχολιάζει οπτικά τα λόγια της. Μόλις η Παραμυθού τελειώσει το Α΄ μέρος του παραμυθιού (σχετικά με την Κωνσταντινούπολη, την χιλιετή ιστορία της και την Άλωσή της), μια γυναίκα μαυροφορεμένη, αλυσοδεμένη, ξυπόλυτη, έρχεται από το βάθος της σκηνής θρηνεί και περιγράφει την ώρα της Άλωσης.

Παραμύθι, θρήνος, μουσική και ποίηση…

Παραμύθι, θρήνος, μουσική και ποίηση αποδίδουν την κορυφαία στιγμή στην πολύχρονη ιστορία της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή τον επίσημο εορτασμό των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία του Έθνους.

Σκηνοθετική καθοδήγηση: Κώστας Κλάγκος. Βίντεο: Βασίλης Μανουηλίδης. Σκηνικά αντικείμενα: Αλέξης Ασημακόπουλος. Αφίσα: Γιώργος Βαγενάς. Μακιγιάζ: Ολυμπία Βαγενά, Ήχος: Σπύρος Ρηγόπουλος. Παραμυθού: Αθηνά Σκανδάμη. Γυναίκα: Ελένη Κλάγκου.

Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο κ. Κλάγκος που εμπνεύστηκε την παράσταση, ΄΄η πρωτοβουλία ελήφθη κατόπιν συνεννόησης με τον Αντώνη Σπυρόπουλο, παλιό μαθητή μου, υπεύθυνο της Microlab αλλά και εκπρόσωπο του περιοδικού «Άρδην» στην περιοχή. Το έργο ήταν έτοιμο από τον περασμένο Φεβρουάριο και επρόκειτο να παρουσιαστεί ωστόσο αυτό δεν έγινε λόγω covid. Τα κείμενα επιμελήθηκα προσωπικώς μαζί με την Αθηνά Σκανδάμη, στηριζόμενα σε μύθους, θρύλους και λογοτεχνικές αναφορές σχετικά με την Αγιά Σοφιά και την Κωνσταντινούπολη. Η παράσταση έχει την υφή του παραμυθιού μέσα από τις διηγήσεις της παραμυθούς Αθηνάς Σκανδάμη ενώ το πέρασμα της γυναίκας στη σκηνή δίνει μία άλλη διάσταση στο έργο, αποδίδοντας τον θρήνο την ώρα της Άλωσης΄΄.

Θα παρουσιαστεί και σε σχολεία

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν η παράσταση απευθύνεται και σε παιδιά, ο κ. Κλάγκος είπε πως ΄΄βεβαίως προσφέρεται και για παιδιά ενώ είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε σχολεία, κάτι που θα γίνει… covid επιτρέποντος. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να παρουσιαστεί στο Κολέγιο Αθηνών παραμονές 25Μαρτίου κάτι που δεν έγινε λόγω της καραντίνας.
΄΄Είναι μία σύντομη παράσταση, διάρκειας 40 λεπτών, και οποιαδήποτε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, μπορεί να διανθιστεί με αυτή΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Κλάγκος.

Από την πλευρά της, η Αθηνά Σκανδάμη, επισημαίνει: ΄΄Μετά από περίπου τρεις μήνες προετοιμασία, από την συνεργασία μου με τον κ. Κλάγκο για πρώτη φορά, βγαίνω πιο πλούσια σε γνώσεις, τρόπους και καλλιτεχνική πειθαρχία… Το συγκεκριμένο θεατρικό δρώμενο είναι πολύ σημαντικό και χτυπάει… φλέβα τη στιγμή που οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σε κρίσιμη καμπή΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr