background img
banner
banner

Πρόγραμμα… ευκαιρία για τον δήμο Αιγιαλείας το «Αντώνης Τρίτσης»

ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΔΕΥΑΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ! – ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 

Ως το πιο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αναβάθμιση και τη μετατροπή του δήμου Αιγιαλείας σε σύγχρονη πόλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που διαδέχεται το… φιλικό προς την περιοχή «ΦιλόΔημος». Η ετοιμότητα που θα επιδείξουν οι τεχνικές υπηρεσίες για τις μελέτες που θα υποστηρίξουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν, είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα, με την ΔΕΥΑΑ να βρίσκεται σαφώς σε καλύτερο σημείο εκκίνησης, αξιώνοντας την ένταξη έργων συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ!

Η διεκδίκηση των χρημάτων αυτών για την εκτέλεση έργων αυξάνει κι άλλο τη δυναμική της καλά οργανωμένης Δημοτικής Επιχείρησης, που από το 2016 και μετά… μεγάλωσε απότομα διαθέτοντας ένα πελατολόγιο 40.000 κατοίκων πλέον στην ύδρευση, προχωρά την αποχέτευση, έγινε φορέας υλοποίησης των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης και εδώ και λίγους μήνες ανέλαβε και την άρδευση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου καλούνται να τρέξουν καθώς η αξιολόγηση θα γίνει με σειρά προτεραιότητας…

Ήδη στον «αέρα» βγήκε η πρώτη παρτίδα με έξι προσκλήσεις από τις συνολικά έντεκα που αναμένονται και αφορούν αστικές αναπλάσεις, σχολικά κτίρια, ύδρευση αλλά και ενέργεια. Στις εναπομείνασες πέντε αναμένεται να είναι και η αποχέτευση. Το πρόγραμμα… ευκαιρία για τον δήμο Αιγιαλείας λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου και αν αναλογιστεί κανείς ότι οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου την περίοδο αυτή θα πρέπει να… εκμηδενίσουν τον χρόνο ώστε να καταθέσουν άμεσα προτάσεις για προγραμματισμένα έργα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΥΑΑ ετοιμάζεται για επανακατάθεση ουσιαστικά, ως τις 10 Σεπτεμβρίου, του φακέλου του έργου του διυλιστηρίου του ποταμού Σελινούντα που είχε προεγκριθεί από το προηγούμενο πρόγραμμα και θεωρείται πολύ πιθανό να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί. Μάλιστα, ακριβώς επειδή το ύψος της χρηματοδότησης έχει αυξηθεί, δεν αποκλείεται αναπροσαρμογή της πρότασης με διεκδίκηση 23 ίσως και 24 εκατ. ευρώ εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Από εκεί και πέρα, στόχος της διοίκησής της είναι σε κάθε μέτρο να υπάρχει μία πρόταση με ένα τουλάχιστον υποέργο.

Ενέργεια και αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης

Συγκεκριμένα, σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα κατατεθεί πρόταση για την εγκατάσταση σε οικόπεδο που υπάρχει, φωτοβολταϊκών συστημάτων μεγάλης ισχύος προς όφελος της ΔΕΥΑΑ στο μέτρο που αφορά την ενέργεια. Για την πρόταση αυτή ήδη υπάρχει έτοιμη μελέτη που θα υποβληθεί.
Ακόμη, στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, προσανατολίζονται στην υποβολή πρότασης έως 15 Σεπτεμβρίου για στο μέτρο που αφορά την ύδρευση, για το δίκτυο ύδρευσης στην Αιγείρα, έργο ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Αποχέτευση και λυματολάσπη

Αμέσως μετά και μόλις βγει η πρόσκληση για την αποχέτευση, η ΔΕΥΑΑ βρίσκεται σε ετοιμότητα για την κατάθεση πρότασης για τα εσωτερικά δίκτυα για τις παραλιακές κοινότητες Διγελιώτικα, Τέμενη και Βαλιμίτικα. Από εκεί και πέρα και εφόσον βγουν οι επόμενες προσκλήσεις, η ΔΕΥΑΑ θα προτάξει το έργο της δημιουργίας μονάδας θερμικής ξήρανσης αστικής λυματολάσπης προϋπολογισμού 6.800.000, το έργο της αποχέτευσης της οδού Κορίνθου και την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης μέσα στο Αίγιο για τα οποία υπάρχει σχετική μελέτη. Και βέβαια υπάρχει και το θέμα της άρδευσης των 10.000 στρεμμάτων που θα προχωρήσει μέσα στο 2021.

Κάπως έτσι, φαίνεται πως η ΔΕΥΑΑ έχει ήδη στη φαρέτρα της ώριμες μελέτες για περίπου οκτώ έργα που έχουν ιεραρχηθεί και προωθούνται, ενώ ταυτόχρονα εκπονεί νέες μελέτες, γνωρίζοντας πως πληρότητα και ετοιμότητα είναι τα πιο σημαντικά «όπλα» για τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr