background img
banner
banner

Τα σκουπίδια στον… «ομφαλό της γης»

ΜΙΚΡΗ «ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Τον… χρησμό των Δελφών πρόκειται να ακολουθήσει ο δήμος Αιγιαλείας, μεταφέροντας στον ΧΥΤΥ τους τα απορρίμματά του, σε μία προσπάθεια να μειώσει το κόστος μετακίνησης που έχει «ματώσει» οικονομικά τον δήμο.

Η μεταφορά, όπως φαίνεται, θα γίνει οδικώς αφού η σκέψη για χρήση του φέρι μπόουτ… ναυάγησε μαζί με την έναρξη λειτουργίας της ακτοπλοϊκής γραμμής. Στον… ορίζοντα υπάρχουν και Ναύπακτος και Αμαλιάδα, προορισμοί κοντινοί που θα δώσουν «ανάσα» στο βεβαρημένο ταμείο του δήμου.

Ήδη, οι ποσότητες που μπορεί βάσει σύμβασης να δεχθεί ο ΧΥΤΥ Κοζάνης, εξαντλούνται και η πόλη της Δυτικής Μακεδονίας πολύ δύσκολα θα επιλεγεί πάλι να δεχθεί τα απορρίμματα της Αιγιάλειας. Ο ΧΥΤΥ των Δελφών μοιάζει τώρα ως η ιδανική λύση αφού είναι καινούριος και σε δοκιμαστική λειτουργία. Ήδη έγινε η απευθείας ανάθεση στην εταιρεία «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ- ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.» της μεταφοράς προς τον Χ.Υ.Τ.Υ Δελφών 5.000 τόνων απορριμμάτων κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Δυτ. Ελλάδας, εκτιμώμενης αξίας 217.000€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Το ποσό χωρίς τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 175.000€ πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε τόνο ο δήμος θα επιβαρύνεται με 38,5 ευρώ ποσό σαφώς μικρότερο από τα 68 ευρώ ανά τόνο που χρειάζεται σήμερα για τη μεταφορά στην Κοζάνη. Η δαπάνη που προκαλείται από τη νέα ανάθεση θα καλυφθεί από ίδιους πόρους, μετά από αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2020 και την εγγραφή της σε αντίστοιχο κωδικό. Ο χρόνος εκτέλεσης της παροχής υπηρεσίας ορίζεται για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης, ήτοι μέχρι 31/12/2020 ή μέχρις εξαντλήσεως των 5.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων.

Στη Ναύπακτο με ανταποδοτικά για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή Ναύπακτος και Αμαλιάδα, φέρονται διατεθειμένες να δεχτούν από 2.000 τόνους απορριμμάτων της Αιγιάλειας, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι αντιδράσεις. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη Ναύπακτο, εκεί όπου το αντίτιμο θα είναι 55 ευρώ ανά τόνο, κάτοικοι τονίζουν ότι ο ΧΥΤΑ που βρίσκεται στην Βλαχομάνδρα, θα δεχτεί, μετά από εντολή του Εισαγγελέα και του Περιφερειάρχη Αποκεντρωμένης, 2.000 τόνους απορριμμάτων της Αιγιάλειας μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Σημειώνουν δε πως το κύτταρο είναι ήδη σε οριακό σημείο και με αυτή την απόφαση, «υπερχειλίζει». Πάντως, όπως τονίζεται, από τις 110.000 ευρώ που θα λάβει ο ΧΥΤΑ, οι 20.000 θα διατεθούν σε κάποιο έργο στο χωριό.

Δεν επέτρεπαν τα οικονομικά δεδομένα για μεταφορά με το φέρι

Εκτός από τους Δελφούς το ενδεχόμενο μεταφοράς τον απορριμμάτων και στη Ναύπακτο μέσω του φέρι μπόουτ ενδεχομένως θα μείωνε το κόστος. Είναι προφανές ότι αυτό σκέφτηκαν και στην δημοτική αρχή όταν πριν από λίγες εβδομάδες είχαν συζητήσει την προοπτική αυτή με τον πλοιοκτήτη του «Παναγία Τρυπητή» που ενδιαφερόταν για την ακτοπλοϊκή γραμμή.

Ερωτηθείς σχετικά από τo protionline.gr ο Κώστας Τρωγιάνος είπε πως ΄΄ήταν μία σκέψη της δημοτικής αρχής που συζητήσαμε χωρίς ωστόσο κάτι χειροπιαστό.
Η πρόταση αυτή δεν ευδοκίμησε καθώς τα οικονομικά δεδομένα δεν θα το επέτρεπαν΄΄.

Αναφορικά με την προοπτική της γραμμής, επαναλαμβάνει αυτό που είχε κάνει γνωστό στo protionline.gr στις αρχές Αυγούστου, ότι η σεζόν χάθηκε και πως θα επανεξετάσει το ενδιαφέρον του την προσεχή άνοιξη εφόσον τα οικονομικά και υγειονομικά δεδομένα προσφέρονται για ένα τέτοιοι «άνοιγμα», όπως χαρακτηριστικά είπε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr