background img
banner
banner

Το φετινό καλοκαίρι το χειρότερο των τελευταίων ετών

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΩΝ – ΣΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Οι θερινοί μήνες θεωρούνταν ανέκαθεν οι πλέον παραγωγικοί για την διεξαγωγή υπαίθριων πανηγυριών στην περιοχή. Εδώ και πολλές δεκαετίες τοπικοί σύλλογοι, μικρά ή μεγάλα καταστήματα και επιχειρήσεις, διοργάνωναν κάθε χρονιά τα ξακουστά και πολύ επιτυχημένα πανηγύρια. Μουσικοχορευτικές βραδιές που ο κόσμος ¨αγκάλιαζε¨ και συμμετείχε ανελλιπώς. Για κάποιους ήταν και κύρια απασχόληση, προετοιμάζοντας τις εκδηλώσεις αυτές για πολύ καιρό. Το καλοκαίρι φέτος όμως… έχει άλλη μορφή.

Εστίες κρουσμάτων ιού VS Εργασιακή απραξία

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην διεξαχθούν πανηγύρια κατά τον μήνα Αύγουστο. Οι ειδικοί τα αξιολογούν ως ¨επικίνδυνες εστίες κρουσμάτων του κορωνοϊού¨. Αυτό, έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων αφενός και αφετέρου των επαγγελματιών που δουλεύουν και ζουν από τα πανηγύρια. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των χαρακτηριστικών που έχουν οι μαζικές συναθροίσεις τέτοιου τύπου. Ο ¨κόσμος¨ των εκδηλώσεων αυτών θέτει μεγάλες ενστάσεις, λόγω των καίριων οικονομικών προβλημάτων στον κλάδο που η απαγόρευση αυτή επιφέρει, καθώς το πρόβλημα επιμηκύνεται ραγδαία και διαιωνίζεται καθημερινά.

Γιατί οι λοιμοξιολόγοι δεν θέλουν τα πανηγύρια

Κάποιος φορέας του κορωνοϊού που θα βρεθεί σε ένα πανηγύρι, μπορεί εύκολα να μεταδώσει τη νόσο σε άτομα με τα οποία θα έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, κατά τους ειδικούς. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας σε αυτό το κομμάτι, είναι η μη τήρηση ή ακόμα και η απαξίωση των κοινωνικών αποστάσεων, από τον ίδιο τον κόσμο, αυτό που λένε δηλαδή ¨… υπερβολές¨ καθώς και η μεγάλη συμμετοχή ευπαθών ομάδων.

Ο συνδυασμός αυτών, κάνει πρακτικά αδύνατη την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων της κυβέρνησης. Οι ειδικοί ιατροί, θεωρούν πως οι πιθανότητες να συμβεί περίπτωση υπερμετάδοσης σε συνθήκες πανηγυριού σε κάποιο ανοικτό χώρο είναι πιθανή.

Η διαφορά με πέρυσι είναι χαοτικά… μη συγκρίσιμη

Εάν κάποιος κάνει μια σύγκριση των φετινών μουσικών εκδηλώσεων με την περσινή χρόνιά, η διαφορά είναι μη συγκρίσιμη. Πολύ γνωστές εκδηλώσεις συλλόγων ή φορέων που παραδοσιακά διεξάγονταν και ήταν ενεργοποιημένες, φέτος έχουν ματαιωθεί πλήρως λόγω του Covid-19 και του φόβου για την διασπορά. Αν μη τι άλλο, κάθε χωριό, κάθε περιοχή της Αιγιάλειας, διοργάνωνε πανηγύρι είτε λόγω της τοπικής θρησκευτικής εορτής του χωριού, είτε στα πλαίσια μόνιμων εορτών με αφορμή τοπικά προϊόντα.

Το protionline.gr συνομίλησε με ¨εκπροσώπους¨ των πανηγυριών που συμμετείχαν, ο καθένας από αυτούς από το δικό του μετερίζι, ρωτώντας τους πώς βλέπουν και πώς βιώνουν αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες σε όλη την χώρα. Είναι άνθρωποι που συμμετείχαν ενεργά και καίρια στην διεξαγωγή πανηγυριών στην Αιγιάλεια και όχι μόνο.

ΤΣΕΝΕΚΟΣ: «Το 2020 είναι καταστροφικό για τους επαγγελματίες στα πανηγύρια»

Ο Γιώργος Τσενέκος δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Είναι ένας άνθρωπος που ¨ανδρώθηκε¨ μέσα από τα πανηγύρια επί σειρά ετών και βέβαια, ο πλέον κατάλληλος να κάνει μια εκτίμηση για την θερινή σεζόν, για ό,τι αφορά τις ανάλογες εκδηλώσεις: «Όλα έχουν αλλάξει. Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση πολύς κόσμος θα μένει άνεργος. Ήδη συμβαίνει αυτό. Μιλάμε για έναν όμιλο ανθρώπων που ¨κρύβονται¨ πίσω από την διεξαγωγή κάθε πανηγυριού: κοινότητες, επιχειρηματίες, σερβιτόροι, μουσικοί, ηχητικές καλύψεις ή τραγουδιστές, που απλά… ξαφνικά μένουν άνεργοι. Αυτή η χασούρα δεν καλύπτεται πια. Το κράτος πρέπει να ενδιαφερθεί και να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς με οικονομικά επιδόματα, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να επιβιώσουν με αυτή την κατάσταση» τονίζει ο γνωστός αρχιμουσικός, που ξεκίνησε την καριέρα του στα πανηγύρια το 1970 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Ο άνθρωπος που έχει ¨ανακαλύψει¨ πολλά μουσικά ταλέντα σε τοπικό επίπεδο, συμπληρώνει: «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις παραδοσιακά και ¨δυνατά¨ πανηγύρια να ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο. Το κράτος πρέπει να λάβει μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους. Οι ειδικοί γιατροί και το υπουργείο αναφέρουν πως βρισκόμαστε προ των πυλών του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Όμως υπάρχουν μουσικές σκηνές και καταστήματα στην Αθήνα που αυτή την στιγμή έχουν live και σφύζουν από κόσμο. Εκεί δεν υπάρχει κορωνοϊός; Η μουσική δημοτική μας παράδοση είναι κάτι που δεν πρέπει να χαθεί. Έστω και αν οι καιροί αλλάζουν, έστω και αν οι νέες γενιές των ανθρώπων, έχουν πια αλλιώτικη κράση και υφή».

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Είναι πολλοί οι άνθρωποι του χώρου  που πλήττονται»

Από την μεριά του, ο Ανδρέας Νικολόπουλος, επί σειρά ετών και αυτός άνθρωπος των ¨πανηγυριών¨, γνωστός dj και υπεύθυνος ηχητικών καλύψεων των εκδηλώσεων, αναφέρει: «Όταν υπάρχει συνωστισμός σε τέτοιες περιπτώσεις, μαζική προσέλευση κόσμου όπως για παράδειγμα τα πανηγύρια, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα λόγω του κορωνοϊού. Η εκτίμησή μου είναι πως πολύ σωστά αποφάσισε το υπουργείο και ακύρωσε τις πάσης φύσεων εκδηλώσεις του είδους για την θερινή σεζόν. Η μετάδοση του ιού είναι πιθανή σε κάποιο πανηγύρι, αν κάποιος παρευρισκόμενος φέρει τον ιό. Όμως από την άλλη, υπάρχει ένα πλήθος κόσμου, επαγγελματίες, που εργάζονται για την διεξαγωγή μιας τέτοιας μουσικής βραδιάς, οι οποίοι πλήττονται άμεσα σε οικονομικό επίπεδο. Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να βοηθηθούν από το κράτος. Και αυτοί, είναι πάρα πολλοί άνθρωποι…» επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος και καταλήγει: «Τα πανηγύρια είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Αυτό δεν πρέπει να χαθεί. Ελπίζω στο μέλλον να επιστρέψουμε όλοι εμείς οι επαγγελματίες αυτού του χώρου στις δουλειές μας. Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα με την πανδημία. Κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί πού θα καταλήξει όλο αυτό. Όμως η πολιτιστική μας παράδοση δεν πρέπει να χαθεί. Και σαφώς, μια πτυχή αυτής… είναι τα πανηγύρια και οι ανάλογες εκδηλώσεις» συμπληρώνει ο κ. Νικολόπουλος.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το Φεστιβάλ Σταφίδας δεν πραγματοποιήθηκε»

Ο Γρηγόρης Φαρμακόπουλος, ο πρόεδρος του ¨Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι Αιγιάλειας¨ και εμπνευστής του θεσμοθετημένου και διαχρονικού πλέον ¨Φεστιβάλ Σταφίδας της Αιγιάλειας¨, με αφορμή το συγκεκριμένο ρεπορτάζ τoυ protionline.gr και ύστερα από συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου αλλά και τo protionline.gr, ανακοινώνει τα εξής:

«Είναι γνωστό πως ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι Αιγίου ¨Ο Άγιος Γρηγόριος¨ διοργανώνει κάθε χρόνο, ανελλιπώς από το έτος 1995 μέχρι και το 2019 τις ετήσιες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Σταφίδας στο Γρηγόρι Αιγιάλειας. Μεταξύ των εκδηλώσεων, περιλαμβάνεται η Κεντρική Εκδήλωση (γιορτή σταφίδας) με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μουσική, με μεγάλη προσέλευση κοινού, αλλά και άλλες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις γεωργικών μηχανημάτων, εργαλείων – μέσων καλλιέργειας της σταφίδας, διαγωνισμοί, Ελληνικό παραδοσιακό χορευτικό πανόραμα, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες και πολλά άλλα.

Για το φετινό 25ο Φεστιβάλ Σταφίδας 2020, ο Σύλλογος Γρηγόρι είχε προγραμματίσει, για το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, την κεντρική εκδήλωση, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μουσική από ορχήστρα με την συμμετοχή του κ. Βελισσάρη, επίδειξη μαγειρικής με συστατικό τη σταφίδα, εκθέσεις και διάφορα άλλα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και η Επιτροπή του Φεστιβάλ Σταφίδας αποφάσισε ομόφωνα, φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να μην πραγματοποιηθεί καμία εκδήλωση για να προστατευθούν άτομα, οι οικογένειες και οι επισκέπτες από τυχόν διασπορά. Επισημαίνουμε ότι η συνεδρίαση στην οποία λήφθηκε η απόφαση αυτή, πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου, δηλαδή σε ένα χρονικό διάστημα που ίσχυε ό,τι από την 1η Ιουλίου θα επιτρεπόταν, όπως και συνέβη, η διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων με όρους, τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών, μέτρα προστασίας διασποράς του κορωνοϊού» τονίζει στην ανακοίνωση ο κ. Φαρμακόπουλος.

Και συνεχίζει: «Ο Σύλλογός μας εκτιμώντας στον υπέρτατο βαθμό τη δημόσια υγεία, με ευαισθησία για το υπερπληθές κοινό που αναμένονταν στο Γρηγόρι, λόγω του θεσμού του Φεστιβάλ Σταφίδας, έλαβε την ανωτέρω απόφαση: Σεβόμαστε και αποδεχόμαστε τις αποφάσεις, τους κανόνες και τους όρους του κράτους και όλων των υπευθύνων, συμμορφωνόμαστε με αυτές και προασπίζουμε την δημόσια, οικογενειακή και ατομική υγεία. Θα θέλαμε να μπορούσαμε όμως ταυτόχρονα να προστατεύσουμε την υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, μνήμη και ιστορία με την διοργάνωση καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων, που να διέπονται φυσικά από οδηγίες και κανονισμούς.

Εμείς οι εθελοντές, οι ερασιτέχνες, δηλαδή οι εραστές της τέχνης… μετά από 25 χρόνια ενασχόλησης με την διοργάνωση των επιτυχημένων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Σταφίδας, γνωρίζουμε ότι η απόφαση για μη πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ, είναι μια σωστή και αναγκαία απόφαση από τη μία πλευρά αλλά και μια απόφαση που δυσχεραίνει οικονομικά πολλές κατηγορίες επαγγελματιών από την άλλη. Φύλακες, παρκαδόροι, εργατοτεχνίτες, ηλεκτρολόγος, ιατρός, υπηρεσίες ενοικίασης τραπεζοκαθισμάτων, προμηθευτές νερών, αναψυκτικών και λοιπών υγρών τροφίμων, προμηθευτές κρεάτων και λοιπών τροφίμων, υπεύθυνοι κουζίνας, σερβιτόροι, ψήστες, ηχολήπτες, φροντιστές φώτων, μουσικοί, τραγουδιστές και τραγουδίστριες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχεδιαστικά και εκτυπωτικά κέντρα, υπηρεσίες φωτογράφησης και εικονοληψίας, υπηρεσίες έκθεσης αγροτικών μηχανημάτων. Τους συμμεριζόμαστε όλους. Μπροστά όμως στο θέμα της δημόσιας υγείας, που έχει λάβει τόσο μεγάλη έκταση, είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε.

Ευχόμαστε να αναπληρωθούν όλα στο ερχόμενο έτος 2021, ώστε να συνεχίσει να συμβάλει ο Σύλλογός στην προβολή του προϊόντος της Κορινθιακής σταφίδας, στην ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής, όπως έχουμε συνηθίσει, και που μας έχουν συνηθίσει και τιμούν με την παρουσία τους κάθε χρόνο το χωριό μας, το Σύλλογό μας, το Φεστιβάλ Σταφίδας, τις εκδηλώσεις για την Κορινθιακή Σταφίδα.

Η δραστηριότητα του Συλλόγου μας, δεν έχει σταματήσει.

Συνεχίζουμε με συγγραφικές δράσεις και συγκεκριμένα με την συγγραφή πονήματος σχετικού με την δραστηριότητα του Συλλόγου.
Το 25ο Φεστιβάλ Σταφίδας είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER και ευελπιστούμε στην παράταση του προγράμματος» καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου ¨Ο Άγιος Γρηγόριος¨.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr