background img
banner
banner

Υπογράφηκε η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου | BINTEO ΦΩΤΟ

Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Όπως θα δείτε και εσείς στο παρακάτω βίντεο που δημοσιεύει στο Twitter εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, υπογράφουν τη διμερή συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη εκτάκτως νωρίτερα στο Κάιρο για τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνώνΕλλάδας και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Σάραντζ και του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Η πρώτη συνάντηση

Το προχωρημένο επίπεδο των συζητήσεων για την ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας είχε επιβεβαιωθεί και από το τελευταίο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, όπου και ο ίδιο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τονίσει την επιθυμία της χώρας του να ενισχυθεί η συνεργασία με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών από κοινού με το θέμα της Λιβύης, ανέφερε συγκεκριμένα δήλωση της αιγυπτιακής Προεδρίας. Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.

Το μήνυμα πως “ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου”, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κάιρο και τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

“Είχα σήμερα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αλ Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο” αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας.

Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών είχε μακρές συνομιλίες με τον στενό του φίλο, τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, όπως επισημαίνει. “Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα” τόνισε ειδικότερα ο κ. Δένδιας.

Η δήλωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια, και για τις συνομιλίες τους, όπου συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε διάφορους τομείς, σε περιφερειακά, αλλά και διεθνή, ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ τόνισε ότι ο υπουργός Σάμεχ Σούκρι αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Καΐρου και Αθηνών, αλλά και στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Άχμεντ Χάφεζ. Πρόσθεσε ότι ο κ. Σάμεχ Σούκρι τόνισε την ανάγκη να παροτρύνει τις ελληνικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αίγυπτο, ώστε να επωφεληθούν από τις πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς και να ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές που να αντικατοπτρίζουν και το επίπεδο των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων. Επίσης, έγινε ειδική αναφορά και στην ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τους τρόπους καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί αναφερόμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν την ανάγκη όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις αρχές και όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από προκλητικές παράνομες ενέργειες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ένταση στην περιοχή. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, “συζήτησαν πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών”, ανέφερε δήλωση του Αιγύπτου υπουργού Εξωτερικών.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων

“Πραγματοποιήθηκε ο 12ος γύρος τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Χάφεζ, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Στο ρεπορτάζ της, η “Αλ Αχράμ” επισημαίνει ότι στις 9 Ιουνίου, η Ελλάδα και η Ιταλία υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, με τη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών και την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος. Και προσθέτει ότι η πρόσφατα υπογεγραμμένη συμφωνία φωτίζει μια πιθανή ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία και το πώς οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την υπογραφή μεταγενέστερης συμφωνίας για μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, γενικά και περιφερειακά ζητήματα συμπεριλαμβανομένων του λιβυκού και του παλαιστινιακού ζητήματος, ανέφερε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον, ο Σάμεχ Σούκρι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα, επισημαίνοντας την επιδεινούμενη κατάσταση που έχουν φτάσει οι τριμερείς διαπραγματεύσεις λόγω της “αιθιοπικής αδιαλλαξίας”, παρά τη σοβαρότητα που επέδειξε το Κάιρο για να φτάσει σε μία “δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία” που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Αιγύπτου, του Σουδάν και της Αιθιοπίας.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ιστορικές σχέσεις φιλίας που πάντα ένωναν την Αίγυπτο και την Ελλάδα, τονίζοντας την επιθυμία της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη Διακήρυξη του Καΐρου της Ελλάδας για τη Λιβύη.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr