background img
banner
banner

Υποτονική η ζήτηση, χαμηλώνουν οι προσδοκίες στον τουρισμό

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ – Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ… ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ

Η αρχική εκτίμηση ότι η Αιγιάλεια μπορεί να αποτελέσει «μήλον της Έριδος» στον τουρισμό την εποχή του κορωνοϊού, καθώς πρόκειται για κοντινό, φθηνό και κυρίως ασφαλή προορισμό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν επιβεβαιώνεται.

Ο Ιούλιος για τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα της περιοχής κύλησε υποτονικά σε σχέση με πέρυσι, ενώ η πληρότητα του Αυγούστου δεν θα είναι καθολική όπως τα προηγούμενα χρόνια… Ο κλάδος του τουρισμού μπαίνει σε… μεγάλες περιπέτειες με αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε κλάδο της τοπικής οικονομίας.
Τι κι αν η πτώση του τουρισμού στην περιοχή δεν αγγίζει τα ποσοστά άλλων προορισμών ανά την Ελλάδα, η όποια κίνηση δεν φαίνεται να μπορεί να ισοσκελίσει τη μεγάλη απώλεια των προηγούμενων μηνών γεγονός που γεννά σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό στους επαγγελματίες του κλάδου, ιδιοκτήτες αλλά και μεγάλο αριθμό εργαζομένων στα καταλύματα.

ΚΑΝΕΛΛΗΣ: Εκτίμηση για πληρότητα μέχρι 60% τον Αύγουστο

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, ΄΄ο Ιούνιος ήταν ανύπαρκτος και ο Ιούλιος δεν πήγε όπως θα περιμέναμε αφού η πληρότητα κυμάνθηκε στο 30% στην Αχαΐα όταν ο αντίστοιχος περσινό μήνας είχε τουλάχιστον τα διπλάσια ποσοστά. Μέχρι στιγμής ο Αύγουστος δείχνει μία πληρότητα της τάξης του 50% με τάση να φτάσει το 60% μέχρι το τέλος του. Βεβαίως, η κατάσταση παραμένει ρευστή και σχετίζεται άμεσα με τα μέτρα που κανείς δεν ξέρει εάν πρόκειται να αλλάξουν. Όπως και να έχει, είναι πολύ δύσκολο η υπάρχουσα επισκεψιμότητα να αντιρροπήσει την κατάσταση και είναι βέβαιο ότι μιλάμε για μία κακή αν όχι καταστροφική χρονιά΄΄.

Οι επαγγελματίες της Αιγιάλειας εργάστηκαν σκληρά για να προσαρμόσουν την τουριστική σεζόν στην εποχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και τα τελευταία μέτρα δεν τους πτοούν. Σύμφωνα με τον κ. Κανελλή, ΄΄τα τελευταία μέτρα δεν μας αγγίζουν αφού σε εμάς ίσχυαν από την έναρξη λειτουργίας μας συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες τηρούμε αυστηρά όλοι οι ξενοδόχοι της περιοχής, γεγονός που πολλές φορές ξενίζει τους πελάτες μας. Για παράδειγμα, ένα μέτρο που τηρούμε είναι η απολύμανση και η παρέλευση τουλάχιστον πέντε ωρών να δοθεί το δωμάτιο από τη στιγμή που έφυγαν οι προηγούμενοι. Η αναμονή μπορεί να δυσαρεστεί όμως εμείς είμαστε κάθετοι καθώς δεν θα ρισκάραμε με τίποτα ούτε την ασφάλεια των πελατών μας ούτε των εργαζομένων μας. Στην πράξη τα πάντα κυλούν… ρολόι και η περιοχή μας παραμένει ένας ασφαλής προορισμός για διακοπές καθώς συγκαταλέγεται στη λίστα των covid-free περιοχών΄΄.

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συρρίκνωση της  τουριστικής σεζόν

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο ιδιοκτήτης συγκροτήματος ενοικιαζόμενων στον Ελαιώνα Ανδρέας Δημητρόπουλος, ΄΄φέτος έχουμε μόνο εγχώριο τουρισμό και μπορεί η περιοχή μας να είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων περιοχών, ωστόσο η απώλεια είναι τρομακτικά μεγάλη. Με βάση τις κρατήσεις μας φαίνεται πως ο Αύγουστος θα κυλήσει θετικά ως τις 20 με πληρότητα 80%, όμως μιλάμε για θετική εικόνα μόλις για δύο εβδομάδες. Η συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο μας΄΄.

Παράλληλα, προέβλεψε πως ο μέχρι πέρυσι παραγωγικός Σεπτέμβριος φέτος θα είναι μηδενικός… ΄΄Με βάση τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως δεν θα έχει επισκεψιμότητα καθώς η ζήτηση είναι ανύπαρκτη. Και να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι είχε πληρότητα 60% με 70%. Δυστυχώς, μιλάμε για μία χρονιά που έχουν ανατραπεί τα πάντα και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή πρόβλεψη΄΄, τόνισε.

Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες την όλη κατάσταση, ο κ. Δημητρόπουλος παρατήρησε πως ΄΄οι περισσότεροι δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και δεν λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας, λειτουργώντας σαν να μην πιστεύουν ότι μπορεί να κολλήσουν΄΄. ΄΄Ως τώρα η περιοχή μας φαίνεται πως είναι «καθαρή» στην πανδημία, όμως όλοι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί΄΄, τόνισε.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύς κόσμος, λίγες έξοδοι στην Ανατ. Αιγιάλεια

Αυξημένη επισκεψιμότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Αιγιάλεια, όπως μετέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως ΄΄τα Σαββατοκύριακα η επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη και αυτό ήταν εμφανές και τον Ιούλιο. Ωστόσο τις καθημερινές η κίνηση είναι πιο υποτονική και σε καμία περίπτωση το σύνολο δεν αγγίζει τα περσινά επίπεδα. Αντιθέτως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκαλούν έντονο προβληματισμό ενώ ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια. Διότι ναι μεν τον Αύγουστο θα δουλέψουν οι επιχειρήσεις αλλά αυτό δεν είναι αρκετό΄΄.

Ο κ. Σακελλαρόπουλος παρατήρησε ακόμη πως κόσμος υπάρχει και οι επισκέπτες έχουν κατακλύσει την Ανατολική Αιγιάλεια. Ωστόσο, όπως είπε, όπως φαίνεται είναι συγκρατημένοι και δεν καταναλώνουν. ΄΄Οι εισοδηματικές απώλειες που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα για τη μη διασπορά της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Επίσης, μπορεί ο κόσμος να αποφεύγει τον συνωστισμό γιατί φοβάται. Έτσι φαίνεται πως τα παραθεριστικά σπίτια είναι γεμάτα όσο και τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα έχουν επισκεψιμότητα όμως τα καταστήματα δεν παρουσιάζουν σημαντική αύξηση’’.

Κάποιοι δεν έπιασαν καθόλου δουλειά…

Οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Κάποιοι από αυτούς φέτος δεν έπιασαν καθόλου δουλειά, ενώ κάποιοι άλλοι θα εργαστούν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και όχι ως τα μέσα Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο, γεγονός που τους επιτρέπει το δικαίωμα επιδότησης ανεργίας. Αυτό θα φανεί ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες αφού πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν από αλλού εισοδήματα… Ανάλογη είναι η εικόνα και στα οργανωμένα συγκροτήματα με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όσο για τα μη οργανωμένα, αυτά στην πλειοψηφία τους δεν λειτούργησαν καθόλου…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr