background img
banner
banner

Άλλαξαν την ατζέντα του Συμβουλίου

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΧΡ. ΓΟΥΤΟΥ ΚΑΙ Β. ΨΥΧΡΑΜΗ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Τους δικούς της όρους επέβαλε η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου στην 10η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου οικονομικού έτους 2020, που πραγματοποιήθηκε στην διά περιφοράς συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Πέμπτη, μαζί με αποδοχή του ποσού του 1.530.000€ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου και «Ποιοτική Αιγιάλεια» της Βάσως Ψυχράμη διαφώνησαν κάθετα με την περικοπή ΣΑΤΑ και την διάθεση πόρων της (300.000 ευρώ περίπου) για την μεταφορά των απορριμμάτων, προτείνοντας νέα αναδιαμορφωμένη εισήγηση, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Οι δύο παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν το γεγονός ότι τα αστικά στερεά απόβλητα που είναι συσσωρευμένα στο χώρο του Σ.Μ.Α., δημιουργούν προφανή και άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την πιθανή πρόκληση και εξάπλωση επιδημιών. Ωστόσο προτείνουν να εξευρεθούν άλλοι πόροι και επ’ ουδενί να περικοπούν οι πόροι από ΣΑΤΑ που έστω και κουτσουρεμένοι, αποτελούν «τονωτική ένεση» για την καθημερινότητα των κατοίκους της περιφέρειας του δήμου.

Συγκεκριμένα, στην αρχική εισήγηση που εστάλη προς έγκριση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, γινόταν χρήση του δικαιώματος που δίνει πλέον το υπουργείο Εσωτερικών για χρήση έως και του 50% της επιχορήγησης ΣΑΤΑ σε άλλους σκοπούς. Πλην όμως, όπως επισημαίνει στο protionline.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, που επικοινώνησε με τον δήμαρχο και του ζήτησε να αφαιρέσει το ποσό των 300.000 ευρώ από την εισήγηση, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει στον δήμο Αιγιαλείας.

Αιτία πολέμου η περικοπή της ΣΑΤΑ

΄΄Στην αρχική εισήγηση υπήρχε η απαράδεκτη, για την παράταξή μας, πρόταση περικοπής της ΣΑΤΑ και μεταφοράς της σε κωδικό που δεν εξυπηρετεί την οδοποιία και τα μικρά τεχνικά έργα. Μετά από παρέμβασή μας αλλά και από την παράταξη του κ. Γούτου, διαμορφώθηκε ορθή επανάληψη της εισήγησης, χωρίς την περικοπή της ΣΑΤΑ΄΄, τόνισε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας», προσθέτοντας: ΄΄Είναι που είναι μειωμένη η ΣΑΤΑ τα τελευταία χρόνια, η περιφέρεια του δήμου είναι εγκαταλελειμμένη και η αγροτική οδοποιία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, δεν θα ήταν σωστό να στερήσουμε από τους ανθρώπους της υπαίθρου αυτά τα μικρά έργα και τις παρεμβάσεις – «ανάσα» που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Με μικρές μελέτες και τεχνικά έργα ανά Δημοτική Ενότητα, εκτελούνται κάθε χρόνο εργασίες που είναι πολύ βασικές για τους δημότες. Δεν μπορεί να κοπούν τα έργα και από την άλλη να δίνουμε άρτο και θεάματα… Τα έξοδα για την μεταφορά των απορριμμάτων ας εξοικονομηθούν από αλλού ώστε να μην σταματήσει η μέριμνα για τους ανθρώπους της περιφέρειας του δήμου. Οι πόροι από ΣΑΤΑ είναι για μας «κόκκινη γραμμή» και γι’ αυτό τους υπερασπιστήκαμε΄΄.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη ήταν η θέση και του επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστου Γούτου, ο οποίος επισήμανε πως η περικοπή ΣΑΤΑ είναι… αιτία πολέμου, ζητώντας νέα εισήγηση χωρίς την περικοπή, την οποία ψήφισε ο συνδυασμός του. Τη νέα εισήγηση δεν ενέκρινε η παράταξη Παπακωνσταντινόπουλου καθώς διαφώνησε γιατί η αποδοχή έγινε μαζί με την αναμόρφωση, ωστόσο από πλευράς υπηρεσιών του δήμου αποσαφηνίστηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με τις ημερομηνίες.

Η αντιπολίτευση πάντως εκτός από το «μπλόκο» στα σχέδια της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακώσει την αντίθεσή της με την κατάθεση δικών της προτάσεων, όπως έγινε με την αναφορά στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου για σειρά προτεραιότητας στις πληρωμές των προμηθευτών.
Από την άλλη, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, προσπαθεί να ελιχθεί με τα περιθώρια που του δίνει ο νόμος, πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, την ώρα που η προσπάθεια να τα βρει με τον Γούτο δεν έχει αποτέλεσμα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr