background img
banner
banner

Αγιασμός με μέτρα κορωνοϊού

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΗ…

Με πολλές ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με ανησυχία από την πλευρά των γονέων και αγωνία από τους εκπαιδευτικούς να τηρήσουν τα προβλεπόμενα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, κυρίως όμως με την αισιοδοξία που δίνουν πάντα τα παιδιά, ήχησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά στην Αιγιάλεια. Οι μαθητές προσήλθαν με μάσκα, οι αγιασμοί τελέσθηκαν με τα παιδιά στις αίθουσες, οι οδηγίες δόθηκαν και άπαντες εύχονται μία νέα εποικοδομητική σχολική χρονιά με υγιείς μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παρόντες και οι Σύλλογοι Γονέων να συνεπικουρούν το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών να συστήνουν διαρκώς στους μαθητές να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν διαρκώς τη μάσκα. Οι γονείς στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά έμειναν εκτός προαυλίων, οι μάσκες έκρυψαν προς στιγμήν τα αμήχανα χαμόγελα από τα χαριτωμένα έτσι κι αλλιώς πρωτάκια, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως η θέληση για μάθηση δεν μπορεί να καμφθεί από τέτοιους παράγοντες.

4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου

Είχαν μάσκες πήραν κι άλλες…

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι μαθητές προσήλθαν με μάσκα αν και μαζί με τα βιβλία έλαβαν πάνινες μάσκες που προμηθεύτηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι δύο σχολικές επιτροπές του δήμου. Ειδικότερα, διανεμήθηκαν από τον δήμο Αιγιαλείας 6.862 υφασμάτινες μάσκες που εστάλησαν από την ΚΕΔΕ σε αντιστοιχία μία ανά μαθητή –εκπαιδευτικό. Από πολλούς βέβαια χαρακτηρίστηκαν δυσλειτουργικές μιας και το μέγεθός τους καλύπτει όλο το πρόσωπο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις αντέξουν παιδάκια Νηπιαγωγείου και Δημοτικού κυρίως.

Παράλληλα μετά από συντονισμό της αντιδημαρχίας Παιδείας με τις Σχολικές Επιτροπές και την κατεύθυνση του δημάρχου, δρομολογήθηκε η προμήθεια σε επαρκή αριθμό μασκών μιας χρήσης με τριπλό φίλτρο προστασίας, ώστε να υπάρξει επιπλέον κάλυψη για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στο 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου έκαναν την εμφάνισή τους φυλλάδια με διεκδικήσεις από την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας για εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, επιπλέον χρήματα για δωρεάν παιδεία, να εξασφαλιστεί ο αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα κ.ά.

5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου

Τμήματα με 28 μαθητές και καθαρίστριες με τρεισήμισι ώρες απασχόληση

Όπως αναμενόταν και είχε γίνει γνωστό από τα τοπικά συνδικαλιστικά όργανα δασκάλων και καθηγητών, από τα σχολεία της Αιγιάλειας δεν λείπουν δυστυχώς τα πολυμελή τμήματα (26, 27 και 28 μαθητών) ενώ υπάρχει και έλλειψη καθαριστριών κάτι που θα διαφανεί κυρίως από αύριο με το πλήρες ωράριο των μαθημάτων. Από τον δήμο έγινε μία κατανομή ώστε να καλύπτονται τα σχολεία, πλην όμως μία τρίωρη καθαρίστρια δεν μπορεί να καλύψει όλη τη βάρδια ενός σχολείου και το υπουργείο τηρεί… σιγή ιχθύος για το θέμα. Οι διευθυντές προσπαθούν να συντονίσουν την κατάσταση με «δεμένα χέρια» και οι εκπαιδευτικοί… κολυμπούν σε αχαρτογράφητα νερά αναλαμβάνοντας και τον ρόλο υγειονομικών.

Δημοτικό Σχολείο Τέμενης

Λύκειο Διακοπτού

Ευλογία εξ αποστάσεως

Τα παιδιά προσήλθαν στα σχολεία στις 8.15 όπως εσχάτως έδωσε εντολή το υπουργείο, έγινε η ενημέρωση των γονέων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και κατόπιν οι αγιασμοί τελέσθηκαν μετά τις 11.00, μετά τη λήξη δηλαδή των λειτουργιών στους ναούς λόγω της εορτής του Τιμίου Σταυρού. Οι ιερείς έψαλαν τους αγιασμούς για τους διοικητικούς και στη συνέχεια μπήκαν στις αίθουσες αγιάζοντας εξ αποστάσεως τα παιδιά.

Την Τρίτη αναμένεται να καταφθάσουν στα σχολεία της περιοχής και τα χορηγούμενα παγούρια για νερό, αν και μάλλον οι μικροί μαθητές έχουν ήδη προνοήσει και γι’ αυτά αλλά και για πιο χρηστικές μάσκες…

Παρών στην Αιγιάλεια και συγκεκριμένα στον αγιασμό του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο οποίος δήλωσε στο protionline.gr: ΄΄Εύχομαι σε όλους καλή ιδιαίτερη σχολική χρονιά. Στους γονείς οφείλουμε το ζην στους καθηγητές το ευ ζην. Όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν λόγω της κατάστασης, πιστεύω πως σιγά – σιγά θα επιλυθούν και η νέα σχολική χρονιά με καλή θέληση θα κυλήσει ομαλά και θα εξελιχθεί εποικοδομητικά΄΄. Τον δήμο Αιγιαλείας στον αγιασμό του 1ου ΓΕΛ εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολόπουλος. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος παρέστη στους αγιασμούς Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου – Λυκείου Καμαρών, απευθύνοντας ευχές για τη νέα σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Σχολεία σε περιβάλλον ασφαλές, καθαρό και φιλικό»

Με αφορμή τηv έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Μια σχολική χρονιά παράξενη και ιδιαίτερη, μόλις ξεκίνησε για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Βάσει των νέων δεδομένων, όλοι μας οφείλουμε να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα του κορωνοϊού και να είμαστε προσεκτικοί, να δείχνουμε συνέπεια και υπευθυνότητα τηρώντας όλα τα μέτρα, για να προστατεύσουμε την υγεία την προσωπική μας, την οικογενειακή μας και εν γένει του σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Η δημοτική μας αρχή, εργάστηκε και θα συνεχίζει να εργάζεται με τη συνεργασία των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και των διευθυντών των σχολικών μονάδων, ώστε τα σχολεία μας να λειτουργούν προσφέροντας σε όλους ένα περιβάλλον ασφαλές, καθαρό και φιλικό. Σε κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή, ευχόμαστε καλή πρόοδο και στους εκπαιδευτικούς και γονείς, καλή δύναμη. Πάνω απ’όλα, ευχόμαστε σε όλους υγεία. Θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες τους, συνεχίζοντας παρ’όλες τις δυσκολίες να χτίζουμε ένα μέλλον καλύτερο για μικρούς και μεγάλους. Καλή σχολική χρονιά!».

Μήνυμα του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Τάσου Σταυρογιαννόπουλου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δήλωσε: «Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας σχολικής χρονιάς, στο ξεκίνημα μιας νέας διαδρομής για τους μαθητές μας. Είναι βέβαιο πως η απειλή της πανδημίας σε όλο τον κόσμο σκιάζει σε σημαντικό βαθμό τη χαρά και την ελπίδα, που συνοδεύει κάθε σχολικό ξεκίνημα. Αυτό δεν είναι αφύσικο, εφόσον το σχολείο αποτελεί βασικό πυλώνα του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον, όπως σημείωνε η σπουδαία παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη, μία από τις αρχές του δημοκρατικού σχολείου είναι η αρχή της σύνδεσης με τη ζωή και την πραγματικότητα. Έτσι, λοιπόν, είναι απολύτως λογικό κάθε σχετικό με την πανδημία να έχει άμεση συνάρτηση με τη σχολική φοίτηση. Ωστόσο, εμείς οι εκπαιδευτικοί, όπως συμβαίνει πάντα, καλούμαστε για τις δύσκολες αποστολές. Αυτή την περίοδο στρατευόμαστε στον αγώνα για να επικρατήσει, πρωτίστως, το χαμόγελο και η αισιοδοξία σε κάθε σχολική αίθουσα και αυλή. Καλούμαστε να συμβάλουμε στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από το γκρίζο του φονικού ιού στους πραγματικούς στόχους και σκοπούς του σχολείου και της παιδείας. Αυτό θα το πετύχουμε με τη μεγιστοποίηση της ασφαλούς παραμονής μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολικό χώρο. Οφείλουμε να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες της πολιτείας  για τον περιορισμό της πανδημίας. Δεν είναι η ώρα να αποδείξουμε αν ένα μέτρο προστασίας είναι ενδεχομένως καλύτερο από κάποιο άλλο, αλλά να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα, που μας υποδεικνύονται από τους ειδικούς. Τότε όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα αισθάνεται ασφαλής και μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μείνουν προσηλωμένοι και απερίσπαστοι στο έργο τους. Όλοι οφείλουμε να βοηθήσουμε, ώστε η φοίτηση στο σχολείο να συνδυάζεται με χαμόγελο και χαρά παρά με φόβο και αμφιβολία».

Και πρόσθεσε: «Μαζί με τους μαθητές μας στα σχολεία ειδικής αγωγής θα βρίσκονται από αύριο για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, καθώς και στα άλλα σχολεία πολλοί συνάδελφοί μας αναπληρωτές εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, που ανέλαβαν υπηρεσία, επίσης για πρώτη φορά,  πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ευελπιστούμε τούτο να συνεισφέρει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και σε μια αποτελεσματικότερη σχολική περίοδο. Η επιστροφή στα θρανία για τα παιδιά μας ελπίζουμε να είναι ελπιδοφόρα, γόνιμη και αποτελεσματική. Η φοίτηση στο σχολείο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οτιδήποτε και για αυτό όλοι οι γονείς οφείλουν να φροντίζουν για τη σταθερή και συνεχή φοίτηση των παιδιών τους σε αυτό. Ευχόμαστε, επίσης, στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς δύναμη και αντοχή στο σπουδαίο έργο που επιτελούν. Διαβεβαίωσή μας πως θα έχουν την πλήρη στήριξή μας στην προσπάθειά τους. Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!».

Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με ελπίδα και προσδοκίες»

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς αποτελεί μια νέα αφετηρία στο δύσκολο, αλλά συναρπαστικό δρόμο προς τη γνώση. Με την ευκαιρία αυτή, η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, έστειλε τις ευχές της: «Το κουδούνι σήμερα θα σημάνει την έναρξη της νέας, αρκετά διαφορετικής όμως, σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία μας θα γεμίσουν ξανά με το αεικίνητο βουητό μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και με εκπαιδευτικούς που, εμπνευσμένοι από τη λάμψη στα μάτια των παιδιών, θα  καταστήσουν τη μάθηση προσβάσιμη, ουσιαστική και ενδιαφέρουσα. Τη φετινή χρονιά, η ευθύνη μας απέναντι στους μαθητές, τα παιδιά αυτά που γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν μέσα στην οικονομική κρίση και τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και μια πρωτόγνωρη κρίση, υγειονομική αυτή τη φορά, είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ας συνεργαστούμε λοιπόν εποικοδομητικά, γονείς, εκπαιδευτικοί και πολιτικοί, και με εφαλτήριο την κοινή αγάπη μας για τα παιδιά, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε υπεύθυνους και ικανούς αυριανούς πολίτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και κοινωνική ευαισθησία. Με τη βεβαιότητα ότι θα διαβούμε με επιτυχία τη στενωπό της πανδημίας, εύχομαι ολόψυχα καλή και δημιουργική σχολική χρονιά στους μαθητές, και δύναμη και διάθεση για προσφορά σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Υγεία και καλή πρόοδο σε όλους».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr