background img
banner
banner

Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. με… μηδέν έξοδα!

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Πρόσθετες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε ηλικιωμένους και οικογένειες ηλικιωμένων της περιοχής θα παρέχει το Κ.Α.Π.Η. Αιγίου, αμέσως μετά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων του, που υπολογίζεται –καλώς εχόντων των πραγμάτων – στα τέλη του μήνα. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει μετά τη συνεργασία που εξασφάλισε το Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας» με το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» Πάτρας, στα πλαίσια υλοποίησης της Δράσης «Πρόγραμμα Διασύνδεσης υφιστάμενων ή νέων Κέντρων Ημέρας με Μονάδες Ο.Τ.Α. για την Τρίτη ηλικία – Κ.Η.Φ.Η, Κ.Α.Π.Η.».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, το πρόγραμμα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και δεν θα επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο το Νομικό Πρόσωπο υπό το οποίο λειτουργούν τα Κ.Α.Π.Η., ούτε τον δήμο. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, ΄΄σκοπός μας είναι μέσω των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) η υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της τρίτης ηλικίας. Από τη στιγμή που στις αρμοδιότητες του Τμήματος Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας εντάσσεται και η εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων φροντίδας ατόμων της τρίτης ηλικίας, αποφασίσαμε ομόφωνα σαν Δ.Σ. να αποδεχθούμε το αίτημα συνεργασίας του Κοινωφελούς Σωματείου Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» με τα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Αιγιαλείας στα πλαίσια του Προγράμματος Διασύνδεσης Κέντρου Ημέρας για Ασθενείς με Άνοια στον Δήμο Πατρέων», με σκοπό την παροχή βοήθειας τόσο σε άτομα με άνοια όσο και στις οικογένειές τους΄΄.

Το «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» ο δικαιούχος του προγράμματος

Σημειώνεται ότι το «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε στην περιοχή της Πάτρας το 2009 με τη συμμετοχή επαγγελματιών και εθελοντών από το χώρο της υγείας και κοινωνικής φροντίδας με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων και τη γενικότερη υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας, των ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους. Το ανωτέρω Σωματείο έχει επιλεγεί με απόφαση του Υπουργείου Υγείας ως δικαιούχος του Προγράμματος με τίτλο «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΆΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ» (ΚΩΔ 5045069), το οποίο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014- 2020» στον άξονα προτεραιότητας 09 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, πέραν της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για Ασθενείς με Άνοια, το Κοινωφελές Σωματείο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» θα αναλάβει τη δράση: «Πρόγραμμα διασύνδεσης υφιστάμενων ή νέων Κέντρων Ημέρας με Μονάδες Ο.Τ.Α. για την Τρίτη Ηλικία – Κ.Η.Φ.Η., Κ.Α.Π.Η.» κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στήριξη από ψυχίατρο, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό

Στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Πρόγραμμα, το Κοινωφελές Σωματείο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» έχει προσλάβει τρεις Επαγγελματίες Υγείας, ένα ψυχίατρο, ένα ψυχολόγο και έναν κοινωνικό λειτουργό. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα αναλάβουν τη Διασύνδεση του Κέντρου Ημέρας για Ασθενείς με Άνοια στον Δήμο Πατρέων με το Κ.Α.Π.Η. Αιγίου προσφέροντας κι εδώ τις υπηρεσίες τους. ΄΄Θα πραγματοποιούνται συνεδρίες με ολιγομελή τμήματα και θα υποστηρίζονται εντελώς δωρεάν οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια και τα μέλη των οικογενειών τους΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ., προσθέτοντας: ΄΄Οι επαγγελματίες υγείας θα επισκέπτονται κατόπιν συνεννόησης τον χώρο του Κ.Α.Π.Η. Αιγιαλείας και θα εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της άνοιας, δράσεις ενημέρωσης των ηλικιωμένων μελών και των φροντιστών τους, καθώς και προγράμματα εξειδίκευσης του προσωπικού των αντίστοιχων μονάδων΄΄.

Να σημειωθεί πως η δράση αναμένεται να είναι μακρόχρονη και θα χρηματοδοτηθεί για τους πρώτους 18 μήνες μέσω ΕΣΠΑ, ενώ στη συνέχεια μέσω του κρατικού προϋπολογισμού γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαιότητά της.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr