background img
banner
banner

Ανησυχία από τη σοβαρή ρύπανση του Κερυνίτη από ελαιοτριβείο

ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

Στην διερεύνηση του πολύ σοβαρού θέματος της ρύπανσης του ποταμού Κερυνίτη βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές που προσπαθούν να καταλήξουν, αφενός στα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τη διαρροή αποβλήτων του ελαιοτριβείου και αφετέρου στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην άρδευση των καλλιεργειών ή ακόμη και την ύδρευση…

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου διαπιστώθηκε ρύπανση του ποταμού Κερυνίτη από απόβλητα ελαιοτριβείου. Αμέσως ενημερώθηκε το Δασαρχείο το οποίο προχωρά σε δική του έκθεση.
Ως εκ τούτου, η Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας προχώρησε σε διακοπή νερού για άρδευση από τον ποταμό Κερυνίτη και προκειμένου να εξυπηρετήσει κατά το δυνατόν τους καταναλωτές θα λειτουργήσει γεωτρήσεις με το ανάλογο κόστος.

Η άρδευση από τον ποταμό θα παραμείνει ανενεργή έως ότου διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού.

Να σημειωθεί ότι από την έκθεση του διαχειριστή της άρδευσης προκύπτει σοβαρή ρύπανση των υδάτων του ποταμού, δεδομένου ότι φαίνεται πως κατά μήκος του Κερυνίτη κατάντη της γέφυρας του Αγ. Ανδρέα, κοντά στην ενεργό κοίτη του ποταμού, υπάρχει ανοικτή λιμνοδεξαμενή, η κατασκευή της οποίας ερευνάται εάν είναι με βάση τη νομοθεσία και εάν οι μεμβράνες της είναι όπως θα έπρεπε ώστε να συγκρατούνται τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου.

Επίσης υπάρχει σχετικός αγωγός που παροχετεύει τα κατάλοιπα.

Εκείνο που ερευνάται είναι εάν εξαιτίας της κατάστασης της λιμνοδεξαμενής διαχέονται τα κατάλοιπα στην παρακείμενη περιοχή και στη συνέχεια στην κοίτη του ποταμού και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Το θέμα κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρό αφού θεωρείται πιθανή και η ρύπανση του πόσιμου νερού των γεωτρήσεων ύδρευσης που λειτουργούν…
Ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει είναι για πόσο καιρό συμβαίνει αυτή η κατάσταση και ποιες επιπτώσεις έχει στην περιοχή και την υγεία των κατοίκων.

Κοπάδι προκάλεσε το πρόβλημα;

Ερωτηθείς από τo protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πτέρης Θανάσης Κατσαούνης αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του θέματος αφού, όπως είπε, κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα κατάλοιπα αυτά στην κοίτη του ποταμού ή εφόσον μέσω της άρδευσης κατέληξαν στα περιβόλια σε Ελαιώνα, Νικολέικα και άλλες περιοχές.

Αναφορικά με τα αίτια, τόνισε πως τα λύματα κατέληγαν στη δεξαμενή που τα συγκρατούσαν ωστόσο ακούγεται πως το πρόβλημα σχετίζεται με ζημιά στην μεμβράνη της λιμνοδεξαμενής που προκλήθηκε από κάποιο κοπάδι που έβοσκε στο σημείο και ότι δεν πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση αλλά για τα κατάλοιπα που είχαν απομείνει από την ελαιοκομική περίοδο που η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr