background img
banner
banner

Αντιμέτωποι με πρόστιμα εκατοντάδες Αιγιαλείς

ΜΟΝΟ ΤΟ 65% ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Τέλος στις συνεχείς παρατάσεις όσον αφορά στην υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης. Η πρόθεση του υπουργείου για επιβολή προστίμων θα πρέπει να απασχολεί έντονα πολλούς Αιγιαλείς καθώς ο αριθμός των μη δηλωμένων ιδιοκτησιών κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα…

Ο αριθμός των ιδιοκτητών της Αιγιάλειας που δεν δήλωσαν τα ακίνητά τους ανέρχεται σε… χιλιάδες και οι λόγοι αποδίδονται ή στην οικονομική αδυναμία τους ή στο γεγονός ότι δεν έχουν συμβόλαια. Οι προειδοποιήσεις ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν ρητές καθώς όσοι αμελήσουν και δεν τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου…

Συγκεκριμένα, στο χωροταξικό νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που δίνουν την τελική ώθηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κτηματογράφησης από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που παράλληλα προβλέπουν πρόστιμα για όσους από αμέλεια παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση του σχεδίου. Ειδικότερα, τονίζεται ρητά ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές τους θα έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να προβούν στις δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Από τα τέλη Οκτωβρίου και πέρα θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων τα οποία θα ξεκινούν από τα 300 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 2.000 ευρώ. Πλέον, το ύψος του προστίμου θα συνδέεται και με το χρόνο καθυστέρησης πέρα από τις προδιαγραφές του ακινήτου.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε κατά πληροφορίες στο protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος επισημαίνοντας πως ΄΄μέχρι στιγμής η επιβολή κυρώσεων είναι θεωρητική ωστόσο αναμένεται να ψηφιστεί νόμος τον Οκτώβριο από το υπουργείο Ανάπτυξης που θα προβλέπει την επιβολή προστίμων΄΄.

Ο κορωνοϊός «φρέναρε» τη διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφόρηση του κ. Μπέσκου, ΄΄μέχρι στιγμής σε επίπεδο Αιγιάλειας έχει δηλωθεί το 65% των ιδιοκτησιών, πράγμα που σημαίνει ότι το 45% των ιδιοκτησιών της Αιγιάλειας παραμένει εκτεθειμένο΄΄. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. έκανε γνωστό ότι ΄΄ενώ την πρώτη περίοδο (πριν από δύο χρόνια) είχε δηλωθεί μόλις το 35% στη συνέχεια υπήρξε αύξηση των ιδιοκτητών που προχωρούσαν τη διαδικασία η οποία όμως ανακόπηκε μετά την πανδημία του κορωνοϊού που ενέτεινε την οικονομική ανασφάλεια του κόσμου΄΄.

Είναι εμφανές ότι το κράτος επιθυμεί να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο του Κτηματολογίου θέτοντας προ των ευθυνών τους αυτούς που αμελούν να υποβάλουν τη δήλωση δικαιώματος ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Και βέβαια, εάν δεν προσέλθουν καθόλου, οι ιδιοκτησίες τους περνούν στο κράτος…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr