background img
banner
banner

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗΣ: Με 5 οικισμούς, αναπτύσσεται και ξεχωρίζει

Η κοινότητα Ροδοδάφνης αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες, ένα ζωντανό κύτταρο του τόπου. Είναι ένα σημείο του δήμου που δικαίως, θεωρείται και κομβικό και εξελίξιμο. Το πιο δυνατό ¨χαρτί¨ της είναι φυσικά… η παραλία της Άκολης, η οποία κάθε χρόνο μαζεύει πλήθος κόσμου και προτιμάται από πολλούς εκδρομείς ανά την Ελλάδα. Η εικόνα της το τελευταίο διάστημα διαμορφώνεται με θετικά ραγδαίους ρυθμούς και είναι και παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές των Αιγιαλέων, είτε για την θάλασσα, είτε για την ησυχία που διαθέτει, αλλά κυρίως… για τις φυσικές της ομορφιές.

Αποτελείται από πέντε οικισμούς: Άβυθος, Άγιος Γεώργιος, Πανόραμα, καθώς και τους οικισμούς του Νέου Κόσμου και της Ροδοδάφνης. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 2500 άτομα και ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, με την έλευση των κατοίκων της που διαμένουν αλλού, μα κυρίως των παραθεριστών. Ο πρόεδρος της κοινότητας είναι ο Γιώργος Παλαιολογόπουλος, εδώ και έναν χρόνο, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος και το 2018, όταν ανέλαβε έπειτα από την παραίτηση του Τάκη Ανδριόπουλου, τότε. Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου είναι συνολικά επτά άτομα.

Η επισκεψιμότητα φέτος, η παραλία… και ο κορωνοϊός

Η φετινή προσέλευση του κόσμου κρίνεται θετική για την τρέχουσα θερινή περίοδο. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της περιοχής μα και την συνολική εικόνα της προσέλευσης παραθεριστών και λουόμενων, το καλοκαίρι που φεύγει ήταν ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων. Σε αυτό, συνετέλεσε η πολύ συχνή σάρωση των σκουπιδιών από τα καλαθάκια της ακτής, μα και πως τα νερά ήταν πεντακάθαρα και η ακτογραμμή κατά μήκος σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο κορωνοϊός και ο… φόβος του κόσμου, δεν πτόησε τελικά την Άκολη. Βγήκε ¨νικήτρια¨ στην αναμέτρηση με την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Ο πρόεδρος της τοπικής αρχής, Γιώργος Παλαιολογόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, τονίζει: «Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς το θέμα του κορωνοϊού από την δημοτική αρχή. Υπήρξε σωστή ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα. Εμείς ως κοινότητα, ακολουθούμε το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι κάτοικοι είναι προσεκτικοί και συνετοί». Να σημειωθεί πως δεν αναφέρθηκε κανένα απολύτως κρούσμα στην περιοχή.

Οδικό δίκτυο – Άρδευση και ύδρευση – Ηλεκτροφωτισμός

Το τοπικό οδικό δίκτυο εμφανίζει μια καλή εικόνα και δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Έπειτα από την νέα ασφαλτόστρωση που έλαβε χώρα σε κεντρικά σημεία, η κατάσταση βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο. Κάποια μικροπροβλήματα σε ορισμένους δρόμους που υπάρχουν κυρίως από διαβρώσεις, αντιμετωπίζονται με την χρήση ψυχρής πίσσας. Για τους αγροτικούς δρόμους όμως δεν συμβαίνει το ίδιο, οι οποίοι στο σύνολό τους χρίζουν άμεση ανάγκη από τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωση.

Όσο για το δίκτυο της άρδευσης και της ύδρευσης της περιοχής, δεν εμφανίζει προβλήματα επί συνόλου. Όσες βλάβες προκύπτουν σε σωληνώσεις, αντιμετωπίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα και με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Ο ηλεκτροφωτισμός της κοινότητας είναι και αυτός σε πολύ καλά επίπεδα, καθώς οι καμένες λάμπες αλλάζονται τακτικά και τυχόν βλάβες, φροντίζονται σχετικά άμεσα. Κάποιες φορές η ανταπόκριση της ΔΕΗ γίνεται καθυστερημένα λόγω φόρτου εργασίας της, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι άνθρωποι του τοπικού συμβουλίου χρειάστηκε να ¨αποκαταστήσουν¨ τέτοιες ανάγκες. Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως, είναι οι κλοπές που γίνονται από πάρκα ή γέφυρες κατά καιρούς, από αγνώστους και αφορά κυρίως φωτιστικά, καλώδια και γενικά ηλεκτρολογικό υλικό.

Η κοινότητα γενικά, στο… μικροσκόπιο

Το νεκροταφείο της Ροδοδάφνης βρίσκεται σε άρτια κατάσταση και ομολογουμένως πολύ οργανωμένο.

Σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλο το μήκος του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και κάψιμο κλαδιών και χόρτων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Βεβαίως… υπάρχουν και κάποιοι ιδιοκτήτες οικογενειακών τάφων που δεν ¨εμφανίζονται¨ συχνά, με αποτέλεσμα να παραμένουν για αρκετό διάστημα οι εν λόγω τάφοι γεμάτοι χόρτα, σκουπίδια και ακαθαρσίες, που ¨χαλούν¨ την συμμαζεμένη εικόνα του υπόλοιπου χώρου.

Στην κοινότητα δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποια παιδική χαρά που λειτουργεί επί μονίμου βάσεως.

Όμως, σύμφωνα με εξαγγελία της δημοτικής αρχής που βρίσκεται… σε αναμονή, θα υπάρξει δημιουργία παιδικών χαρών σε όλη την περιφέρεια. Αυτό, αναμένεται και από την κοινότητα, για τους επόμενους μήνες.

Την άνοιξη που πέρασε, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δενδροφυτεύσεις σε όλο το μήκος της παραλίας. Επίσης, φυτεύτηκαν δενδρύλλια καλλωπιστικού χαρακτήρα στον προαύλιο χώρο της κεντρικής εκκλησίας της Αβύθου και σύντομα θα πραγματοποιηθούν και άλλες, σε όλους τους οικισμούς.

Μεγάλη είναι η βοήθεια της δημοτικής υπηρεσίας πρασίνου, που με πρωτοβουλία της Ακριβής Παλαιολογοπούλου, παρέχεται στο τοπικό συμβούλιο όλο το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό και υλικό που απαιτείται, για τον εκάστοτε καλλωπισμό.

Κοινότητα VS Σκουπίδια

Η αποκομιδή των σκουπιδιών και η καθαριότητα επί συνόλου, μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Το τοπικό συμβούλιο έχει πολύ συχνή επικοινωνία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και η αποτελεσματικότητα στα προβλήματα που προκύπτουν είναι άμεση. Έλλειψη κάδων από ορισμένα σημεία… υπάρχουν μεν, αλλά σύντομα θα δοθεί λύση και σε αυτό. Ερωτώμενος για τα θέματα σκουπιδιών και καθαριότητας ο τοπικός ¨άρχοντας¨, τονίζει: «Η κοινότητα αποτελείται από πέντε μεγάλους οικισμούς. Χρειάζεται ιδιαίτερη και καθημερινή φροντίδα και μέριμνα. Έχουμε επικεντρωθεί στην συχνή ενημέρωση των συμπολιτών μας, για αυτό το θέμα. Έχουμε δώσει την κατεύθυνση πως πρέπει να μην υπάρχουν κλαδιά ή πάσης φύσεως υλικά, πεταμένα γύρω από τους κάδους. Υπάρχουν ήδη δύο ¨πράσινες γωνιές¨ για την ανακύκλωση και προβλέπεται η άμεση δημιουργία τριών ακόμα σημείων, στο Πανόραμα, στην Ροδοδάφνη και στον οικισμό Αγίου Γεωργίου». Να επισημανθεί πως υπάρχουν τα τηλέφωνα 2691025555 και 2691026910 στα οποία οι κάτοικοι της κοινότητας, μπορούν να απευθύνονται για όποιο θέμα προκύπτει.

Εν κατακλείδι…

Η φετινή, ολική εικόνα της κοινότητας της Ροδοδάφνης είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες κοινότητες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δημοτική αρχή, το τοπικό συμβούλιο και οι κάτοικοι, είναι διατεθειμένοι όλοι μαζί να συμβάλουν τα μέγιστα για να καλυτερεύει ο τόπος. Η παραλία και φέτος ήταν πεντακάθαρη, το πάρκινγκ, τα πάρκα και όλα τα σημεία συνολικά κρίθηκαν απολύτως λειτουργικά και οργανωμένα. Κλείνοντας, ο πρόεδρος επισημαίνει: «Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας σε όποιο πρόβλημα και αν προκύπτει. Αυτό κάνουμε από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Είμαι ικανοποιημένος για όσα καταφέραμε ως τώρα. Περιμένουμε να υλοποιηθούν όσα έχουμε προγραμματίσει» (περιφράξεις, ασφαλτοστρώσεις, επέκταση φωτισμού, πλακόστρωση, τοποθέτηση πινακίδων κυκλοφορίας, κλπ…)

Παλαιολογόπουλος: «Χρειάζεται η σύμπνοια όλων των δημοτικών παρατάξεων, για  να πετύχουμε»

Ο κ. Παλαιολογόπουλος, αναφερόμενος στο συνολικό έργο της δημοτικής αρχής, αναφέρει: «Θεωρώ πως τα μεγάλα θέματα που κλήθηκε ο κ. Καλογερόπουλος και η ομάδα του να αντιμετωπίσει ήταν πολλά και με αντίξοες τις συνθήκες. Στα περισσότερα, έχει ήδη δοθεί λύση. Το έργο του είναι απολύτως ικανοποιητικό. Θα χρειαστεί όμως και η σύμπνοια όλων των δημοτικών παρατάξεων για να πετύχει στο έργο του. Τα χρόνια προβλήματα είναι μεγάλα, το θέματα των σκουπιδιών τεράστιο. Με αντιπαραθέσεις και διαφωνίες… δεν κάνουμε δουλειά. Πρέπει όλες οι παρατάξεις να συνεργαστούν για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να έχουμε μια ακόμα χαμένη τετραετία. Σύμπνοια χρειάζεται».


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr