background img
banner
banner

Δριμεία κριτική της παράταξης Κατσιφάρα στην περιφερειακή αρχή

ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΟΤΙ ΕΝΩ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΩΣ ΑΝΕΜΕΛΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Με αφορμή την επίσκεψή της στις δομές του ΟΑΕΔ στην Πάτρα, η περιφερειακή παράταξη «Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο» ασκεί δριμεία κριτική στην περιφερειακή αρχή ότι ενώ η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα έχει αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό, δεν καταθέτει την παραμικρή πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαπιστώνοντας την κατάσταση, επισημαίνει: ΄΄Δυστυχώς, τα αρνητικά αποτελέσματα από την επίδραση της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής στην εργασία είναι ήδη εμφανή. Η κατάρρευση του τουριστικού και επισιτιστικού τομέα και η επίδραση της στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες είναι ήδη εμφανή και αποτυπώνονται σε όλα τα στατιστικά μεγέθη. Όμως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταγράφει ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά. Τον Αύγουστο του 2020 καταγράφεται αύξηση κατά 12,27% των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ οι μακροχρόνιοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 10,22% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, την κατάργηση κρίσιμων πόρων του ΟΑΕΔ μετατρέποντας έναν από τους πλέον κρίσιμους φορείς για την καταπολέμηση της ανεργίας σε απλό γραφειοκρατικό μηχανισμό με αβέβαιο μέλλον, ενώ δεν δείχνει να έχει καμία απάντηση στην ενεργητική αντιμετώπιση της παγκόσμιας μετεξέλιξης της μεταποίησης και της βιομηχανίας μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων επανακατάρτισης και εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού΄΄.

Σημειώνει ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση ώστε να εκσυγχρονιστούν τα προγράμματα σπουδών των ΕΠΑΣ αλλά και των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ και πως θέλει να παραδώσει την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα, αποστερώντας από το κράτος κρίσιμα εργαλεία άσκησης εκπαιδευτικής, αναπτυξιακής και εργατικής πολιτικής.

Απαιτείται νέο σχεδιασμένο πρόγραμμα

΄΄Η περιφερειακή αρχή περιορίζεται στην υπογραφή συμφώνων συναντίληψης για προγράμματα με το υπουργείο Εργασίας χωρίς να έχει καταθέσει την παραμικρή πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Όλα για την επικοινωνία, χωρίς σχεδιασμό και πρόβλεψη για το μέλλον που έρχεται΄΄, σημειώνει η παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα, καταλήγοντας: ΄΄Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως μια από τις περιφέρειες με τον υψηλότερο δείκτη γενικής και ειδικής ανεργίας (δομική, νέοι) οφείλει να αποκτήσει εκ νέου ένα καλά σχεδιασμένο και στοχευμένο πρόγραμμα το οποίο θα απαντά επιθετικά στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και θα λαμβάνει υπόψη τόσο την ανάγκη μετεξέλιξης του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής όσο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας σε πόλους καινοτομίας και τεχνολογίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίζει παθητικά τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης προτάσσοντας επιδοματικές πολιτικές για αυτούς που δυνητικά θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Η εργασία είναι δικαίωμα και το κράτος οφείλει να έχει δημοκρατικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό για την προστασία της΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr