background img
banner
banner

Δυσαρέσκεια γιατί δεν εκλήθησαν οι εθελοντές στην έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία

«ΜΑΧΙΜΗ» ΚΑΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΩΣΤΟΣΟ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΑΧΑΙΟΣ»

Τη δυσαρέσκεια τους γιατί δεν καλούνται να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εκφράζουν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας µε την επωνυμία «Αχαιός», παρά το γεγονός ότι είναι εκπαιδευμένοι και εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Πολιτικής Προστασίας από το 2011.

Ο «συναγερμός» εξαιτίας του τυφώνα «Ιανού» που σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. αναμένεται να πλήξει και την περιοχή, έφερε στην επιφάνεια την μερική απαξίωση που υφίστανται οι εθελοντικές ομάδες ενάντια στις φυσικές καταστροφές, που ωστόσο έχουν δείξει δείγματα γραφής όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις όπου χρειάστηκε αλλά και στον τομέα της πρόληψης μέσα από τις περιπολίες που πραγματοποιούν συντονισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την προστασία δασικών και αγροτικών εκτάσεων, σε άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου.

Ενεργή συμμετοχή σε πρόληψη και καταστολή

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι πραγματοποίησαν περιπολίες που ξεπερνούν τις τριάντα «θωρακίζοντας» επικίνδυνα σημεία για πυρκαγιές ενώ κρίνουν πως θα μπορούσαν και τώρα να φανούν χρήσιμοι σε μία έκτακτη κατάσταση που ενδεχομένως θα προκύψει από τον τυφώνα. Μάλιστα, είναι η μοναδική εθελοντική ομάδα στην Ελλάδα που διαθέτει γεώφωνο (όργανο μέτρησης που καταγράφει τον καρδιακό παλμό σε βάθος μέχρι και έξι μέτρα) που μπορεί να χρησιμεύσει για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από συντρίμμια.

Και βέβαια το κόστος για την απόκτησή του καλύφθηκε αποκλειστικά από τους εθελοντές – μέλη του. Σημειωτέον ότι ανάλογο όργανο διαθέτει μόνο η ΕΜΑΚ.

΄΄Σε μία περιοχή που δυστυχώς συχνά πλήγεται από φυσικά φαινόμενα, δεν είναι δυνατόν να μην θέλουν εκπαιδευμένους εθελοντές να συνδράμουν το έργο τους΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο Δημήτρης Μπούρδος, αντιπρόεδρος της Ομάδας «Αχαιός», εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια των μελών του Συλλόγου, επειδή δεν εκλήθησαν στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του δήμου για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. ΄΄Ενημερωθήκαμε για τη σύσκεψη από την διοικήτρια της Πυροσβεστικής, ωστόσο για άλλη μία φορά δεν κληθήκαμε, όπως συμβαίνει και στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή συνεχίζει να μην προσκαλεί στο συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας, τις δύο εθελοντικές ομάδες του Δήμου Αιγιαλείας «Αχαιός» και «Πήγασος»΄΄, προσθέτει.

Βεβαίως, βάσει του νέου νόμου η συμμετοχή τους δεν είναι υποχρεωτική και μόνο στην περίπτωση που ο δήμαρχος που είναι πρόεδρος του οργάνου, επιθυμεί τη συμμετοχή και συνδρομή τους. ΄΄Εμείς συνεχίζουμε και χωρίς να μας θέλουν στα… πόδια τους, έχουμε στο πλευρό μας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου που αναγνωρίζει την προσφορά μας΄΄, τονίζει ο κ. Μπούρδος.
Στα αξιοσημείωτα είναι ακόμη το γεγονός ότι η δράση της Ομάδας «Αχαιός» στηρίζεται αποκλειστικά στους 35 εθελοντές – μέλη της ενώ τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχει λάβει ούτε… ευρώ επιχορήγηση από τον δήμο, όπως συνέβαινε παλιότερα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr