background img
banner
banner

Δύσκολοι καιροί για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές

ΜΠΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤO PROTIONLINE.GR

Για να ακολουθήσει κάποιος επαγγελματικά τον αθλητισμό, προϋποθέτει ώριμη σκέψη, πολύ διαθέσιμο χρόνο, και μεγάλο ρίσκο. Οι εποχές γίνονται όλο και πιο αφιλόξενες για επαγγελματικούς σχεδιασμούς, για να προστεθεί τώρα ο κορονοϊός να δώσει την χαριστική βολή.

Στο ρόστερ του Παναιγιάλειου έχει περάσει …κόσμος και κοσμάκης, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου. Τα πράγματα ησύχασαν με την πτώση του στις μικρότερες κατηγορίες, πάντοτε όμως θα διαθέτει στη σύνθεσή του κάποιους ξεχωριστούς παίκτες, κάποιους που θα κάνουν την διαφορά.

Πόσο εύκολο όμως είναι γι’ αυτούς να αισθάνονται οικονομικά ήσυχοι φορώντας την φανέλα του Παναιγιάλειου και τίποτα άλλο;

Το protionline.gr μίλησε με δυο από τους ξεχωριστούς «μελανόλευκους», που πέρα από τον αθλητισμό, διαχειρίζονται δύσκολες και απαιτητικές επαγγελματικές δραστηριότητες. Τάκης Παπαδόπουλος (καφέ Ex cite) και Βασίλης Μπούνας (εστιατόριο Kαλορίζικο) εξέφρασαν την άποψή τους για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, την ανάγκη εξασφάλισης των απαραίτητων οικονομικών πόρων, για την ζωή και την οικογένεια, το ρίσκο του επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Τάκης Παπαδόπουλος: «Πίστεψα στον εαυτό μου, όχι τελικά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο»

Τα σωματικά του προσόντα, ο αμυντικός προσανατολισμός, η αμεσότητα στις επεμβάσεις, οι μυαλωμένες αντιδράσεις, προδίκαζαν στον Τάκη Παπαδόπουλο μια λαμπρή σταδιοδρομία στο κέντρο της άμυνας. Μια θέση που αγαπούσε και δούλευε πολύ. Του ανοιγόταν μια πόρτα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο όπως δηλώνεις ο ίδιος: «Από νωρίς είχα πιστέψει στον εαυτό μου, στις δυνάμεις μου, σε ένα λαμπρό μέλλον. Έπαιρνα τα διαπιστευτήρια, την παρότρυνση και τα μπράβο από συμπαίκτες, αντιπάλους, φιλάθλους και φυσικά από την οικογένειά μου, που πάντα με στήριζε. Είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσε να ακολουθήσω το ποδόσφαιρο επαγγελματικά.»

Κάποια στιγμή όμως έφτασε μια παράλληλη ασχολία με το ποδόσφαιρο. Πότε και γιατί;

«Ήσαν δυο οι βασικοί λόγοι που άρχισα να μοιράζω τον χρόνο μου, παράλληλα με το ποδόσφαιρο. Από τη φύση μου είμαι άνθρωπος αυτοδημιούργητος. Δεν ήθελα να γίνομαι βάρος κανενός. Έτσι ξεκίνησα μια δουλειά που μου άρεσε. Οδηγός σε φορτηγό ήταν ένα «άχτι» από την παιδική μου ηλικία και προσλήφθηκα τότε από τον κ. Σιαβελή στα χωματουργικά, δουλεύοντας έτσι κάτι που μου άρεσε, λαμβάνοντας παράλληλα έναν μισθό που κατά κάποιο τρόπο βόλευε τις ανάγκες μου.»

Λένε πως η ευκαιρία και το τυχερό, μας έρχεται μια φορά. Προσωπικά πιστεύεις ότι άφησες να σου ξεφύγουν κάποιες καλές ευκαιρίες ποδοσφαιρικού περιεχομένου;

«Ζυγίζοντας όλες τις προτάσεις που μου είχαν γίνει, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσω σ’ αυτή της ΑΕΚ. Αυτό είχε συμβεί επί της εποχής Χελάκη και παράλληλα σε μια εποχή που εγώ είχα αρκετές …ανησυχίες. Συναισθηματισμοί και ο τόπος που μεγάλωσα με …έδεναν για τα καλά στο Αίγιο. Βέβαια δεν μπορώ να ξέρω τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν αποδεχόμουν την πρόταση της ΑΕΚ. Λαμβάνοντας όμως την αρνητική πλευρά και τα προαναφερόμενα, δεν μετανιώνω για την απόφασή μου.»

Πέρα από αυτή σου την απόφαση, μπορείς να θυμηθείς κάποιες καταστάσεις που τυχόν σε αποθάρρυναν, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε πολλούς ποδοσφαιριστές.

«Ένας τραυματισμός σοβαρός, μια κακή στιγμή, μια – δυο αγωνιστικές παρουσίες μακριά από τις πραγματικές σου δυνατότητες, κατατάσσονται σε θέματα που μπορεί να σε απομακρύνουν από τον θαυμαστό κόσμο του ποδοσφαίρου. Πρέπει όμως να βλέπουμε τα πράγματα με την λογική, να μην εξαιρούμε μερικές κακές στιγμές μας στο παιχνίδι, εφ’ όσον ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί πάντα να δίνει στο γήπεδο τα μεγαλύτερα ποσοστά της απόδοσής του. Αυτό που προέχει κατά την γνώμη μου, είναι να είμαστε καλά με τον εαυτό μας, να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, εφ’ όσον απουσιάζει ο δόλος και η κακή πρόθεση. Λάθη έχω κάνει και με έχουν στεναχωρήσει, ποτέ όμως με την παρουσία σκοπιμότητας.»

Έχεις διακριθεί από μικρή ηλικία. Έχεις μια γενική οπτική εικόνα για το ποδόσφαιρο από κάθε του πλευρά. Τι θα πρότεινες στους νέους, οι οποίοι κοιτάζουν το ποδόσφαιρο καθαρά επαγγελματικά;

«Έχουν αλλάξει πολλά στη σημερινή εποχή, η οποία και δεν θυμίζει με τίποτα αυτή της «αλάνας» που είχαμε συναντήσει εμείς σε νεαρή ηλικία. Εκτός από το άγχος και την αγωνία για την πρόοδο, αφού οι απαιτήσεις στις σχολές όλο και ανεβαίνουν, μας παρουσιάστηκε κι αυτή η «πληγή» της πανδημίας.
Συναντώ δυστυχώς κάποια νεαρά παιδιά, που ποτέ δεν είχαν την ανάγκη να εργαστούν. Η οικονομική κρίση όμως που επικίνδυνα μας περικλείει τους «στρώνει» στην εργασία. Να βοηθήσουν την οικογένεια, να συγκεντρώσουν χρήματα για να φοιτήσουν.
Η άποψή μου ούτως ή άλλως, θα ήταν αρνητική για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφού είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός, που θέλει ταλέντο, αφοσίωση στις προπονήσεις, μεγάλα στάνταρ απόδοσης, γνωριμίες, τύχη ….
Εύχομαι τα καλύτερα για τον Παναιγιάλειο και όλα τα σωματεία της περιοχής μας. Μακριά από τραυματισμούς και …κορωνοϊούς.»

Βασίλης Μπούνας: «Με κίνητρο και στόχο κάνεις τη διαφορά»

Βασίλη ήσουν από τις πρώτες επιλογές στη μεταγραφική κίνηση των Εθνικών κατηγοριών. Θα μπορούσες να λοιπόν να ασχοληθείς επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο;

«Με τιμάει ιδιαίτερα ότι ήμουν από τις πρώτες επιλογές. Από μικρός το έβλεπα επαγγελματικά το ποδόσφαιρο και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει τώρα παρόλο που έχω και άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Σέβομαι το μεροκάματο που παίρνω σε οποιαδήποτε δουλειά είναι αυτή, οπότε μόνο επαγγελματικά θα μπορούσα να το δω. Παρόλο τα δύσκολα ωράρια πιστεύω τα καταφέρνω εφόσον υπάρχει υγεία πάνω από όλα, όλα γίνονται.»

Πότε και γιατί ξεκίνησες παράλληλη ενασχόληση με τον αθλητισμό και γιατί;

«Κοίταξε, πάντα εκτός από κάποιες χρονιές προσπαθούσα να κάνω κάτι παράλληλα γιατί λίγες ήταν οι χρονιές που μια οικογένεια με δυο παιδιά μπορούσε να ζήσει αποκλειστικά από το ποδόσφαιρο. Όπως ξέρεις υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, πολλές φορές παίζεις απλήρωτος, οπότε δεν μπορούσα να περιμένω κι έχω κάνει 50 διαφορετικές δουλειές για να τα βγάλω πέρα. Ουσιαστικά από τον Απρίλιο του 2017 που έχουμε το μαγαζί, καφέ μπαρ «Καλορίζικο» στον Λογγο με την γυναίκα μου, το κάνω εξολοκλήρου παράλληλα με το ποδόσφαιρο και το γιατί είναι απλό, αφού τα συμβόλαια συμβιβάστηκαν με την εποχή και την κρίση και κάποτε το ποδόσφαιρο τελειώνει είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεν μπορούμε να παίζουμε μια ζωή. Κάποτε πρέπει να αποχωρήσουμε να αφήσουμε χώρο στα νέα παιδιά, οπότε πρέπει να επενδύσεις σε κάτι που θα σου προσφέρει τα προς το ζην στο μέλλον.»

Πιστεύεις άφησες κάποιες καλές ευκαιρίες στην καριέρα σου που θα σου εξασφάλιζαν καλύτερα πράγματα;

«Το ποδόσφαιρο μπορεί να συνδυάζει πολλά πράγματα. Όπως ταλέντο, δουλειά, επιμονή, κατάλληλη στιγμή και κατάλληλος χώρος και επιλογές. Εγώ είχα την ευτυχία να είμαι σε όλα μέσα, έστω και για λίγο. Άρχισα από καλές ακαδημίες υπέγραψα 17 χρόνων συμβόλαιο στην Α΄ Εθνική, οπότε είμαι ευγνώμων για όλη μου την πορεία στο ποδόσφαιρο. Δεν μετανιώνω για τίποτα είμαι γεμάτος για να έρθω στον Παναιγιάλειο 21 χρόνων Δ΄ Εθνική δανεικός από τον Ατρόμητο Αθηνών. Άφησα προτάσεις από Β΄ εθνική αλλά δεν με πειράζει, ήταν επιλογή μου και δεν την αλλάζω γνώμη με τίποτα γιατί γνώρισα την γυναίκα μου. Έδώ έκανα οικογένεια με δυο υπέροχα παιδιά και δέθηκα κατά την γνώμη μου με μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδας. Μου αρκεί αυτό. Το μόνο που ίσως άλλαζε κάτι, ήταν να γυρίσω πίσω στον Ατρόμητο όταν αυτός έπεσε Β΄ εθνική και ανέβηκε κατευθείαν ξανά στην Α΄, αλλά για κάποιους λόγους δεν μπόρεσα να γυρίσω.. Παρ’ όλα αυτά είμαι όπως είπα γεμάτος από το ποδόσφαιρο και την μικρή καριέρα μου!»

Δημιουργήθηκαν κάποιες καταστάσεις που μπορεί να σε αποθάρρυναν και μπορεί άλλωστε να συμβαίνουν σε οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή;

«Εντάξει σίγουρα δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες. Κάποτε πας καλά κάποτε δεν πας και αυτό φέρνει από μόνο μια κατάσταση απογοήτευσης, αλλά είμαι χαρακτήρας που δεν το βάζω κάτω. Θα την βρω την άκρη μου με δουλειά πίστη και υπομονή, πράγμα που πρέπει να έχουν όλα τα νέα παιδιά ώστε να προχωρήσουν στην ζωή και στο ποδόσφαιρο. Δεν σου χαρίζει κανείς τίποτα μόνος το παίρνεις, εγώ απλά έκανα την δουλειά που έπρεπε όποτε και όπου μου είχε ζητηθεί. Κάποιες φορές τα καταφέρνεις κάποιες όχι, η προσπάθεια είναι που μετράει και αν το παλεύεις θα τα καταφέρεις.»

Τι θα πρότεινες στους νέους που μπορεί να βλέπουν καθαρά επαγγελματικά το ποδόσφαιρο

«Έχω παιδιά στην ηλικία των 12 και 10 χρόνων και θα πω ότι λέω στα παιδιά μου. Μπορούν να συνδυαστούν όλα έστω και δύσκολα. Οι αθλητές στους καιρούς μας είναι μορφωμένοι άνθρωποι και πρωταθλητές. Πάνω από όλα είναι το σχολείο και μετά δουλειά και πάλι δουλειά. Ο πρωταθλητισμός θέλει πίστη στον εαυτό σου, προπόνηση, δύναμη, πάθος και κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις.
Οι νέοι οφείλουν να ακούνε τους προπονητές τους, να ακολουθήσουν ότι λέει η καρδιά τους και τα όνειρα τους. Πρέπει να κάνεις όνειρα, σου δίνουν ζωή και κίνητρο που μαζί με τον στόχο μπορείς να κάνεις την διαφορά.»


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr