background img
banner
banner

Εκατοντάδες τόνοι λιπασμάτων αποθηκευμένοι μέσα στο χωριό των Διγελιωτίκων

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία των Διγελιωτίκων από την εναπόθεση – αποθήκευση τεράστιας ποσότητας λιπασμάτων στις αποθήκες της ΣΚΟΣ ΑΣΕ (πρώην ΑΣΟ) αμέσως μετά την παλιά σιδηροδρομική γραμμή και μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Κάτοικοι και Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις της φύλαξης των λιπασμάτων εντός κατοικημένης περιοχής, για τη δημόσια υγεία και απευθύνονται σε όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα της ενέργειας.

Την αγωνία των κατοίκων μετέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ηλίας Δημητρίου, εκτιμώντας ότι πρέπει να πρόκειται για περίπου 3 χιλιάδες τόνους λιπασμάτων, αφού όπως φαίνεται έχουν καταληφθεί οι εσωτερικοί χώροι των εγκαταστάσεων και τα υπόλοιπα έχουν στοιβαχτεί στο μεγάλης έκτασης προαύλιο των αποθηκών.

Να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις το τελευταίο διάστημα παρέμεναν ανεκμετάλλευτες ωστόσο οι κάτοικοι σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν ότι θα χρησίμευε για την αποθήκευση τοξικού υλικού και μάλιστα σε τόσο μεγάλες ποσότητες.

Αμφιβάλλουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις

Το ζήτημα, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, με όλα τα μέλη να εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο που έκανε και τη σχετική εισήγηση, ΄΄σταδιακά κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, μεταφέρθηκαν, εναποτέθηκαν και αποθηκεύτηκαν εκατοντάδες τόνοι λιπασμάτων στην ιδιοκτησία της ΣΚΟΣ. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χώρος βρίσκεται σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή, σε παραλιακή κοινότητα και όμως δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Όπως γνωρίζουμε οι εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για τέτοιου είδους χρήση και διατηρούμε μεγάλες επιφυλάξεις για το εάν πριν την αποθήκευση ελήφθησαν τα νόμιμα μέτρα ή εάν διαθέτουν ή όχι έστω τις απαιτούμενες στοιχειώδεις προδιαγραφές προφύλαξης΄΄.

Φοβούνται επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από εκπομπή αερίων

Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το εάν η εναπόθεση αυτή εγκυμονεί κινδύνους ρύπανσης του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας εν γένει και πρωτίστως ποιες συνέπειες θα έχει στην υγεία των κατοίκων και στη διαβίωσή τους. Όπως τονίστηκε, ΄΄σε μία περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη στα θέματα υγείας και υγιεινής, με αιωρούμενο τον κίνδυνο μετάδοσης του covid-19, η επιπλέον επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με τα αέρια που εκλύονται, θα εντείνει τα προβλήματα. Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια την έντονη αντίδραση των δημοτών μας΄΄.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται από τους κατοίκων των Διγελιωτίκων είναι εάν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες κατά τον νόμο προς τούτο άδειες και εάν έχουν λάβει γνώση σχετικά οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Τα πρόσφατα συμβάντα του Λιβάνου είναι νωπά και οι δημότες δικαιολογημένα ανησυχούν για την υγεία τους και το περιβάλλον που διαβιούν.

Η Κοινότητα ζητεί άμεση απομάκρυνση

Το αμέσως επόμενο «βήμα» του Τοπικού Συμβουλίου Διγελιωτίκων είναι να ζητήσει από κάθε αρμόδια αρχή και υπηρεσία να προβεί σε εξονυχιστικό έλεγχο περί της νομιμότητας της εναπόθεσης και φύλαξης της τεράστιας ποσότητας των λιπασμάτων στον χώρο, κατά τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Επίσης, με έγγραφό του θα ζητήσει την άμεση απομάκρυνση των ποσοτήτων από τις αποθήκες.

Όπως τόνισε ο κ. Δημητρίου, ΄΄η ανησυχία των κατοίκων είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Ανοίγουμε τα παράθυρά μας, βγαίνουμε στις αυλές μας και δεν ξέρουμε αν απέναντί μας έχουμε μία… βραδυφλεγή βόμβα. Θέλουμε το γρηγορότερο να ελεγχθεί η νομιμότητα. Κυρίως όμως θέλουμε να απομακρυνθούν άμεσα οι ποσότητες αυτές, προτού να έχουμε σοβαρότερα προβλήματα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr