background img
banner
banner

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Έτσι θα γίνουν φέτος οι Συνελεύσεις και οι εκλογές στους Συλλόγους

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Αιγιαλείας μέσω ανακοίνωσή της, ενημέρωσε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Αιγιάλειας, για τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις καθώς και οι εκλογικές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι η φετινή χρονιά είναι διαφορετική και οι Σύλλογοι Γονέων θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στις συνθήκες που υπάρχουν λόγω του COVID-19 για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

Όπως τονίζει, για να λειτουργήσει ένας Σύλλογος Γονέων χρειάζεται να υπάρχει καταστατικό που έχει λάβει έγκριση από το Πρωτοδικείο και να έχει κατατεθεί στην Ένωση Συλλόγων Γονέων. Οι εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις θα γίνουν κανονικά τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα (αποστάσεις, χρήση μάσκας κ.λπ.) για την ασφάλεια και την υγιεινή όλων.

Οι Γενικές Συνελεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν σε ανοιχτούς χώρους, είτε στα προαύλια των σχολείων ή οποιοδήποτε άλλο χώρο πρόσφορο που αποκλείει το συνωστισμό.

Σύμφωνα με το Νόμο 2621/98, άρθρο 2 παρ. 11, οι εκλογικές διαδικασίες των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, πραγματοποιούνται εντός των παρακάτω προθεσμιών: Από Σεπτέμβρη μέχρι και 31 Δεκεμβρίου κάθε ζυγού έτους. Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία (που υπολογίζεται βάσει των ταμειακά ενήμερων μελών) σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο καταστατικό της, ή, αν αυτό δεν επαρκεί, ότι ορίζει η νομοθεσία. Προκηρύσσει τις εκλογές και εκλέγει την 3μελή Εφορευτική Επιτροπή η οποία διενεργεί όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής δεν μπορούν να είναι και υποψήφιοι για τις εκλογές. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων ανακοινώνει εγγράφως τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών. Τα σχετικά έγγραφα είναι τα κάτωθι: 1. Πρακτικό ψηφοφορίας της Εφορευτικής Επιτροπής στο οποίο θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των μαθητών που εκπροσωπήθηκαν από τους γονείς τους κατά τις εκλογές καθώς και το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνα, email) των εκλεγομένων και των αναπληρωματικών σε κάθε όργανο. 2. Κατάσταση ψηφισάντων ενυπόγραφη. 3. Απόσπασμα Πρακτικού του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου με τη συγκρότηση του σε σώμα. Τα έγγραφα υποβάλλονται (σε απλά αντίγραφα): 1. Στην Διεύθυνση του Σχολείου, 2. Στον Δήμο (Αντιδήμαρχο Παιδείας), 3. Στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) του Δήμου. 4. Στην Ένωση Συλλόγων Γονέων μαζί με την βεβαίωση από την Διεύθυνση του σχολείου για το μαθητικό δυναμικό ώστε να διαπιστωθεί η νομιμότητα των εκλογών (εκπροσωπήθηκε το 1/3 των μαθητών) και να δικαιολογείται ο αριθμός των αντιπροσώπων στην Ένωση Γονέων.

Γονείς που εκπροσωπούν τουλάχιστον, το 1/3 των μαθητών

Για να θεωρείται νόμιμη η εκπροσώπηση του Συλλόγου στα προβλεπόμενα από τον Νόμο Όργανα (Σχολικό Συμβούλιο, Ένωση Συλλόγων Γονέων κ.λπ), θα πρέπει, στις αρχαιρεσίες εκλογής των Οργάνων του Συλλόγου, να πάρουν μέρος γονείς που εκπροσωπούν τουλάχιστον, το ένα τρίτο (1/3) των μαθητών της Σχολικής Μονάδας που λειτουργεί ο Σύλλογος.

Σε περίπτωση που στις αρχαιρεσίες, δεν επιτυγχάνεται η συμμετοχή γονέων που να εκπροσωπούν το ένα τρίτο (1/3) των μαθητών, οι εκλογές επαναλαμβάνονται μέχρι δύο φορές, με τις ίδιες προϋποθέσεις. Εάν δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία, θεωρείται ότι τα Όργανα του Συλλόγου εκλέγονται νομίμως, δεν μπορούν όμως να μετέχουν στην Ένωση Γονέων. Το Δ.Σ. μπορεί να αποφασίσει την επαναπροκήρυξη εκλογών για την επίτευξη των προϋποθέσεων απαρτίας (1/3), εντός των νομίμων προθεσμιών. Το μέτρο για την εκλογή εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων στις Ενώσεις Γονέων, είναι ένας (1) εκπρόσωπος, ανά τριάντα (30) μαθητές, των οποίων οι γονείς πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες εκλογής των Οργάνων του Συλλόγου. Σε περίπτωση υπολοίπου από δεκαπέντε (15) και πάνω, εκλέγεται ένας (1) ακόμη εκπρόσωπος. Σε Συλλόγους που οι ψηφίσαντες εκπροσωπούν λιγότερους των τριάντα (30) μαθητών, εκλέγεται ένας (1) εκπρόσωπος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr