background img
banner
banner

Επί… ξύλου κρεμάμενοι οι λεμονοπαραγωγοί

ΣΤΗ… ΣΕΝΤΡΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΧΑΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΣΥΔΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παραγωγοί… ενός κατώτερου θεού δηλώνουν οι καλλιεργητές λεμονιών στην περιοχή που διαμαρτύρονται ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα και ούτε ο ελάχιστος σχεδιασμός από το υπουργείο που να διασφαλίζει την παραγωγή τους. Αντιθέτως, βλέπουν τα σύνορα να… ανοίγουν διάπλατα για εισαγωγές λεμονιών κατώτερης ποιότητας που μαζί με τη μειωμένη ζήτηση λόγω κάμψης εστίασης και τουρισμού, αρκούν να αφήσουν το εγχώριο προϊόν στα αζήτητα…

΄΄Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους λεμονοπαραγωγους και να αποδείξει ότι υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τα αγροτικά προϊόντα και τις εισαγωγές΄΄, αναφέρει το Δ.Σ. του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας που παρ’ ολες τις φιλότιμες και επίμονες προσπάθειές του να ενεργοποιήσει τους πολιτικούς του Νομού Αχαΐας και τους υπεύθυνους του Υπουργείου προκειμένου να ενδιαφερθούν έστω και ελάχιστα για την τύχη των λεμονιών της Αιγιαλείας τα οποία χρειάζονται στήριξη λόγω πρωιμότητας, δεν έχουν δει ανταπόκριση.

Πικρία για τη στάση των βουλευτών του Ν. Αχαΐας

Αντιθέτως, πληροφορήθηκαν ότι 10 ημέρες περίπου πριν την συγκομιδή του εγχώριου προϊόντος έγινε εισαγωγή λεμονιών άγνωστης ποσότητας, αλλά ικανοποιητικής ώστε να κάνει ζημιά από την γείτονα Τουρκία και την Ουρουγουάη, συν αυτά που έχουν μείνει από την Αργεντινή στην λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. ΄΄Μετά από αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Βουλευτές του νομού ανεξαρτήτου κόμματος για την χρόνια αδιαφορία τους για τα εσπεριδοειδή και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μάς. Ο πατριωτισμός κύριοι δεν είναι μόνο για τα τηλεοπτικά πάνελ αλλά πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά στην ζωή των απλών ανθρώπων με πράξεις. Τελικά είμαστε ή δεν είμαστε εχθροί με την Τουρκία;΄΄, αναφέρει στην καυστική ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου.

Δεν υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο πρόεδρός του Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, ΄΄τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως οι παραγωγοί της περιοχής έχουν αντιληφθεί πώς πρέπει να κινηθούν και δεν ξεκίνησαν να κόψουν νωρίς λεμόνι. Το αφήνουν για μετά τις 20 του μήνα για να πάρει το σωστό μέγεθος και σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν πράττουν ορθά. Το πρόβλημα είναι ότι στη Θεσσαλονίκη εισήχθησαν ήδη μεγάλες ποσότητες λεμονιού ποικιλίας μάγιερ από την Τουρκία. Επίσης, ενώ απαγορεύτηκε από την Ε.Ε. να εισαχθούν ποσότητες λεμονιών από Αργεντινή και Βραζιλία η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε εισαγωγές από Ουρουγουάη, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για το ελληνικό προϊόν. Κάπως έτσι και προϊόν χειρότερης ποιότητας βάζει στη χώρα και δεν στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και οικονομία. Πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι ο χυμός από τα εισαγόμενα λεμόνια δεν διαφέρει και πολύ από το νερό, εν αντιθέσει με των δικών μας που η οξύτητά τους βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα΄΄.

Ο κ. Λουκόπουλος παρατήρησε πως σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει επίσημος φορέας για τη διαχείριση των λεμονιών τονίζοντας πως και ο Συνεταιρισμός Τέμενης κάνει ό,τι μπορεί. ΄΄Δεν είμαστε αντίθετοι στους εμπόρους. Τους θέλουμε για να διακινούν το προϊόν΄΄, είπε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου.

Να το κρατήσουν για να διατηρηθεί ψηλά η τιμή

Παράλληλα, εστίασε στο γεγονός ότι φέτος που δεν υπάρχει εστίαση και τουρισμός, ό,τι και να μπει στην αγορά θα έχει πρόβλημα απορρόφησης καθώς δεν υπάρχει ευρεία κατανάλωση. ΄΄Πρέπει να διατηρήσουμε το προϊόν για κανένα μήνα ακόμη μέχρι να ξεκινήσουν οι εξαγωγές και να μην το πουλήσουμε στα 20 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ πως μπορεί να πωληθεί στα 50-60 λεπτά το κιλό΄΄, τόνισε ο κ. Λουκόπουλος, προβλέποντας πως φέτος η παραγωγή στην Αιγιάλεια θα είναι αυξημένη κατά τόπους κυρίως.

Το μεγάλο παράπονο ωστόσο έχει να κάνει με τη στάση των βουλευτών του νομού Αχαΐας, όλων των κομμάτων που παρότι γνώστες του προβλήματος, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να προωθήσουν τα αιτήματα των λεμονοπαραγωγών.

΄΄Το πρόβλημα είναι όλης της Αιγιάλειας και όχι μόνο των παραγωγών εσπεριδοειδών. Ζούμε σε μία περιοχή που και το εμπόριο στηρίζεται από τα αγροτικά προϊόντα και γενικότερα η τοπική οικονομία. Αν δεν στηρίξουμε την παραγωγή τότε δεν θα έχουμε να λαμβάνουμε από πουθενά και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη΄΄, πρόσθεσε ο κ. Λουκόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr