background img
banner
banner

Η σχολική κοινότητα ανησυχεί για τον covid19

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Μέρα με τη μέρα, ο covid όλο και πιο πολύ δυσκολεύει τη λειτουργία των σχολείων σε τοπικό επίπεδο, καλώντας ταυτόχρονα μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου ¨αποστείρωσης¨ και σχολαστικότητας. Το ¨στοίχημα¨ είναι να κρατηθούν και να εφαρμόζονται τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπουν τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες του υπουργείου, σε όλους τους χώρους των σχολείων και να μην προκύψουν τα… χειρότερα.

Άξια αναφοράς είναι η ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της μάσκας που δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί με την κατάσταση και να τηρούν τα μέτρα. Η μάσκα προστατεύει μεν, αλλά όχι μόνη της.

Το γενικευμένο ¨φαινόμενο¨ του συνωστισμού γονέων στις εισόδους των σχολείων, κατά την μεταφορά των μαθητών από και προς αυτό… εξιδανικεύτηκε, αφού διαπιστώνεται πως δεν είναι λίγοι οι γονείς που πηγαίνουν να πάρουν τα παιδιά τους από τα δημοτικά σχολεία οι οποίοι δεν φορούν μάσκα, με αποτέλεσμα αυτός ο συγχρωτισμός να φέρνει γενική αμηχανία και φόβο σε άλλους γονείς που διαθέτουν μάσκα προστασίας και τηρούν τις αποστάσεις με υπευθυνότητα.

Το περιστατικό της μητέρας του νηπίου στο 11ο Νηπιαγωγείο…  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους την ανάγκη για προσοχή σε όλους τους τομείς στα σχολικά κτίρια, σε δασκάλους ή μαθητές.

Παραμένει το πρόβλημα της καθαριότητας

Ταυτόχρονα, μεγάλο θέμα αποτελεί το ότι υπάρχουν μόνο 11 μόνιμες καθαρίστριες και 45 περίπου ακόμα 3ωρης απασχόλησης, σε ένα σύνολο σχολείων που ξεπερνά τα 55 στην Αιγιάλεια.
Ως εκ τούτου, οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνονται καθημερινά σε όλους τους χώρους των σχολείων (συχνή αντισηψία, εντατικός καθαρισμός) απλά… δεν γίνονται εκατό τοις εκτατό.
Τα περισσότερα σχολεία επί συνόλου, ήδη έχουν ζητήσει από τον δήμο πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Αυτό δεν έχει συμβεί καθώς το υπουργείο άλλαξε μεν την σχέση εργασίας των συμβασιούχων ωστόσο δεν καλύπτει πλήρη απασχόληση, με αποτέλεσμα πολλές φορές δάσκαλοι και καθηγητές να εκτελούν χρέη καθαρίστριας στην προσπάθειά τους να συνδράμουν όσο γίνεται, στην ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση της επιδημίας του κορωνοϊού.

«Είμαστε κάθετοι πως πρέπει να ακολουθούνται πιστά τα υγειονομικά μέτρα»

Για το θέμα, μίλησε στο protionline.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιάλειας Μένιος Κουτρόπουλος, ο οποίος με καυστικό τρόπο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γίνεται ένας αγώνας δρόμου κάθε μέρα, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που όλοι ζούμε και ξέρουμε. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις εξελίξεις και να ακολουθούμε όλες τις κατευθύνσεις του υπουργείου για την υγειονομική συμπεριφορά και προστασία. Τα έχουμε καταφέρει και εντατικοποιούμε τις προσπάθειες σε κάθε τομέα. Όμως, ενώ οι μαθητές είναι… και αποδεικνύονται προσεκτικοί και πολύ συνεργάσιμοι στο σύνολό τους, κάποιοι γονείς δεν κάνουν το ίδιο, ευτυχώς ελάχιστοι μόνο.
Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πως ορισμένοι γονείς δεν φορούν προστατευτική μάσκα κατά την προσέλευση ή την αποχώρηση τους στις πύλες εισόδου των σχολείων.
Αυτό φέρνει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς ο συνωστισμός ατόμων που ούτως ή άλλως υπάρχει στην είσοδο των σχολικών κτιρίων ¨κουβαλάει¨ μια ξεκάθαρη και επιπλέον επικινδυνότητα, από αυτήν την μη προσοχή.
Είμαστε κάθετοι στην προφύλαξη, την πρόληψη, την ετοιμότητα».

«Οι μαθητές τηρούν κατά ¨γράμμα¨ το υγειονομικό πρωτόκολλο στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου»

Στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου μοιράζονται οι μάσκες που προμήθευσε στο σχολείο το Υπουργείο Παιδείας μέσω της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου. Τα παιδιά, αποδεικνύονται πολύ υπεύθυνα και προσεκτικά στο σύνολό τους κατά την παραμονή τους στην σχολική μονάδα και τα μέτρα προστασίας τηρούνται απόλυτα και στον υπερθετικό βαθμό. Κάποιοι εκπαιδευτικοί, επεσήμαναν από την πρώτη στιγμή των μεγάλο αριθμό των μαθητών σε κάθε αίθουσα, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν ως και 27 ή 28 μαθητές. Η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, αναφέρει στo protionline.gr: «Όλα τηρούνται με απόλυτη προσοχή και συνέπεια. Άπαντες, ακολουθούν τις υγειονομικές οδηγίες του υπουργείου. Η πρώτη βδομάδα κύλησε ομαλά και είμαστε πολύ χαρούμενοι με την συμπεριφορά των παιδιών μας. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και με τον ίδιο ζήλο, ώστε όλα να βαίνουν και κυλούν ομαλά και σωστά και να τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα σε όλους τους χώρους της σχολικής μονάδας».

«Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρχει καθαριότητα στις ώρες λειτουργίας του σχολείου»

Η προσπάθεια των εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Ακράτας να εξηγήσουν στους μαθητές τις “διαφορετικές συνθήκες” που θα ισχύουν τις πρώτες βδομάδες της φετινής σχολικής χρονιάς, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Τα παιδιά ανταποκρίνονται με υπευθυνότητα στις υποδείξεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και των αποφάσεων του υπουργείου. Η κατανόηση του προβλήματος της επιδημίας και των συνεπειών της, είναι και το βασικό έρεισμα αυτής της συμπεριφοράς τους. Οι μάσκες που είχε προμηθευτεί έγκαιρα το σχολείο καθώς και το ενημερωτικό φυλλάδιο για τους τρόπους επικοινωνίας γονέων και κηδεμόνων με το σχολείο, βοήθησαν πολύ την πρώτη εβδομάδα και την συνολική λειτουργία. Μιλώντας στo protionline.gr η διευθύντρια του ΓΕΛ Ακράτας, Αναστασία Καμπούρη – Μασαούτη, τονίζει:

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη καθαρίστριας για όλες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Στα Λύκεια, υπάρχει εναλλαγή των μαθητών σε αίθουσες λόγω των Ομάδων Προσανατολισμού της Β΄ και Γ΄ τάξης, καθώς και στα Εργαστήρια Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών. Αυτόματα, επιβάλλεται να γίνεται καθαρισμός των θρανίων στα διαλείμματα. Για να μην πω για τις τουαλέτες. Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρχει καθαρίστρια σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του Λυκείου, προκειμένου να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε με ακρίβεια τα Πρωτόκολλα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ».

¨Μότο¨ στο ΓΕΛ Ακράτας το ¨μαθαίνουμε ασφαλείς¨

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο λύκειο είναι η έλλειψη κάποιων καθηγητών με ειδικότητα και την εξειδίκευση για τις Ομάδες Προσανατολισμού – κυρίως – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη το Πρόγραμμα. Η κ. Καμπούρη – Μασαούτη, αναφέρει για το θέμα: «Η εμπειρία μου συνολικά ως εκπαιδευτικού αλλά και ως Διευθύντριας κατά την προηγούμενη φάση της επιδημίας τον περασμένο Μάρτιο, καταδεικνύει ότι η σωστή ενημέρωση, χωρίς υπέρβαση ρόλων και ιδιοποίηση ιδιοτήτων που δεν έχουμε, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πειθούς και συμμόρφωσης στις υποδείξεις των ειδικών. Άρα και στην πιο ανώδυνη και γρήγορη έξοδό μας από την πρωτόγνωρη αυτή πολυπρισματική, παγκόσμια κρίση που βιώνουμε. Οι μαθητές του ΓΕΛ Ακράτας αποτελούν περίτρανη απόδειξη της υπευθυνότητας των νέων ανθρώπων, όταν πείθονται ότι “μόνον μαζί μπορούμε” να αντεπεξερχόμαστε σε κάθε δυσκολία. Είμαι σίγουρη ότι με ευσυνειδησία, ορθολογισμό, εργατικότητα, συνεργασία και καλή διάθεση θα περάσουμε τις συμπληγάδες. Στο ΓΕΛ Ακράτας μαθαίνουμε ασφαλείς».

«Κάνουμε το καλύτερο δυνατό να παρέχεται προστασία σε όλους τους τομείς»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγίου, Κωνσταντίνος Μπούνιας, ερωτώμενος για το πώς κύλησε η πρώτη βδομάδα μαθημάτων στο σχολείο του, επισημαίνει: «Ακολουθήθηκαν όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα που ορίζει το υπουργείο, κατά πόδας. Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από την συμπεριφορά και την προσοχή των μαθητών μας. Τηρήθηκε επιμελώς το πρωτόκολλο της κυβέρνησης και όλα τα παιδιά, καθώς και οι γονείς τους κατά την είσοδο και έξοδο των μαθητών από το σχολείο, ακολουθούν τα απαραίτητα. Γενικά όλα πήγαν καλά και κύλησαν ομαλά τα πράγματα» αναφέρει ο διευθυντής του 9ου δημοτικού σχολείου.

Σε όλους τους χώρους τηρούνται οι επιβαλλόμενες αποστάσεις ασφαλείας

Σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για την καθαριότητα των χώρων και για τις αποστάσεις των θρανίων στις αίθουσες, όπως και για το έμψυχο δυναμικό και απαιτούμενο υλικό αντισηψίας που υπάρχει, αναφέρει: «Έχουμε 19 οργανικές αίθουσες και το σχολείο διαθέτει μόνο μια μόνιμη καθαρίστρια. Ένα άτομο δεν επαρκεί για την συχνή και σωστή καθαριότητα σε όλους τους χώρους του σχολείου. Η βοήθεια των εκπαιδευτικών σε αυτό, είναι τεράστια και όλοι μαζί λόγω των συνθηκών, επικεντρωνόμαστε στο να διατηρήσουμε όλες τις ώρες λειτουργίας τους χώρους επιμελώς καθαρούς. Σύντομα θα υπάρξουν στο σχολείο δύο ειδικά θερμόμετρα, τα οποία έχουμε παραγγείλει, για την θερμομέτρηση μαθητών και δασκάλων. Οι χώροι στο σύνολό τους, ελέγχονται από τρία άτομα, οι οποίοι ¨τσεκάρουν¨ κάθε σημείο του κτιρίου και επιλύουν ή κατευθύνουν τα άτομα, σε όποιο πρόβλημα προκύπτει. Όσον αφορά τις μάσκες των μαθητών και τις αποστάσεις των θρανίων μέσα στις αίθουσες, άπαντες φορούν μάσκες και σε όλες τις τάξεις τηρούνται οι επιβαλλόμενες αποστάσεις ασφαλείας. Μία “δυσκολία” μόνο υπάρχει, στην τάξη της Τετάρτης, που λόγω των πολλών ατόμων της παρατηρείται ένας σχετικός συνωστισμός. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό να παρέχεται η απόλυτη προστασία σε όλους τους τομείς. Δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό μαθητή μέσα στον σχολικό χώρο ή κάποιου γονέα στους εξωτερικούς χώρους που να αρνήθηκαν την χρήση της προστατευτικής μάσκας στο 9ο δημοτικό σχολείο. Στόχος είναι η ομαλότητα.» καταλήγει ο Κωνσταντίνος Μπούνιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο ΠΓΝΠ με covid νοσηλεύεται 34χρονη από το Αίγιο


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr