background img
banner
banner

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ύδρευση

29.000 ΕΞΥΠΝΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Η ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το χαρμόσυνο νέο για την χρηματοδότηση με 1,5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της αποχέτευσης της Κορίνθου – Ζωοδόχου Πηγής, που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης από το δημαρχείο Αιγιαλείας, αποτελούσε αίτημα της ΔΕΥΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόκειται για νέο αγωγό από την Πυροσβεστική μέχρι την Φιλοποίμενος, με την μετατροπή του υπάρχοντος παντορροϊκού αγωγού μόνο σε όμβριων υδάτων.

Όμως, η διοίκηση της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, κατέθεσε προ ημερών μελέτες και για άλλα δύο πρότζεκτ στη Διαχειριστική Προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης. Πρόκειται για τον καταθλιπτικό αγωγό ύδρευσης 4,5 χιλιομέτρων στην Αιγείρα, ο οποίος παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα έτσι η ΔΕΥΑ ζητά 1,1 εκ. ευρώ για την αντικατάστασή του, καθώς επίσης και 300.000€ για αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στο Διακοπτό.

Ευφυή συστήματα διαχείρισης της ύδρευσης

Επίσης, ανάπτυξη της τηλεμετρίας και των έξυπνων υδρόμετρων εκτός από το Αίγιο που ήδη τοποθετούνται 12.000 έξυπνα υδρόμετρα και στην περιφέρεια του δήμου. Από την Αιγείρα έως τις Καμάρες, η ΔΕΥΑ θέλει να τοποθετήσει άλλα 11.000 έξυπνα υδρόμετρα και σύμφωνα με την μελέτη ζητούνται από τη Διαχειριστική της Περιφέρειας 3,4 εκ ευρώ.
Η ΔΕΥΑ με την τηλεμετρία σε όλο τον δήμο και τα έξυπνα υδρόμετρα, επιδιώκει την ακριβή καταγραφή της κατανάλωσης και τον έλεγχο των διαρροών που θα μειώσουν σταδιακά το ενεργειακό κόστος της δημοτικής επιχείρησης, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 700.000€ ετησίως. Όμως στο ποσό που ζητά η ΔΕΥΑ για το έργο αυτό περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση ευφυούς συστήματος που θα συνδυάζει όλα τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες, για ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στην κατανάλωση της ύδρευσης.

Το διυλιστήριο νερού «σώζει» το τιμολόγιο

6.000 υδρόμετρα περιλαμβάνει όμως και η μελέτη των 20,5 εκ. ευρώ για το διυλιστήριο νερού στον Σελινούντα. Πρόκειται για το εμβληματικό έργο που περιμένει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, για να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και θα μειώσει σημαντικά το κόστος διαχείρισης για την ύδρευση.
Τα υδρόμετρα αυτά προορίζονται για τις Δημοτικές Κοινότητες Διακοπτού και Ροδοδάφνης, έτσι δεν μπήκαν στην μελέτη των 11.000 υδρόμετρων που ζητείται η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συνολικά η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, επιδιώκει να φτάσει τα 29.000 έξυπνα υδρόμετρα που μαζί με τις τηλεμετρίες για τον έλεγχο των διαρροών αλλά και την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων (τεχνητή νοημοσύνη), να κάνει τη διαφορά στη διαχείριση της ύδρευσης με τους καταναλωτές να ευνοούνται στο τέλος.

Για την ώρα υπάρχει όμως γκρίνια με καταναλωτές στην Κουλούρα, να καλούνται να πληρώσουν 150% αύξηση στο τιμολόγιο σε σχέση με πέρυσι, κάτι που συμβαίνει σύμφωνα με τους ιθύνοντες στη ΔΕΥΑ, γιατί η τοπική κοινότητα, μετά από χρόνια εντάχθηκε στο τιμολόγιο του Αιγίου, που είναι ακριβότερο από αυτό της περιφέρειας του δήμου, για κατανάλωση από 150 κυβικά και πάνω.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr