background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΛΙΜΙΤΙΚΩΝ: Σε τροχιά ανάπτυξης, με νέο σχεδιασμό | ΦΩΤΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΗΝ ¨ΖΗΜΙΑ¨ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΜΑ

Πιο σύγχρονο και δημιουργικό, με σταθερά βήματα ανάπτυξης και την μόνιμα φυσική τους ομορφιά στην καλύτερή της φάση, συναντά κάποιος σήμερα, τα πάντοτε… ελκυστικά Βαλιμίτικα. Το ¨αίσθημα εξέλιξης¨ από τα δραστήρια κοινοτικά μέλη του, είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Τοπικό συμβούλιο και κάτοικοι συμβάλουν τα μέγιστα για να καλυτερεύει ο τόπος και να καλυφθούν σιγά – σιγά οι ελλείψεις, οι ολιγωρίες και τα άλυτα θέματα που δημιούργησαν οι τακτικές προηγούμενων δημοτικών αρχών με την αδιαφορία τους και την αναβλητικότητά τους.

Η κοινότητα των Βαλιμιτίκων απαριθμεί 500 μόνιμους κατοίκους περίπου. Κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται στο εκατό τοις εκατό. Ειδικά τους μήνες του Ιουλίου και Αυγούστου υπερδιπλασιάζεται, καθώς εκτός από τους παραθεριστές ή και τους ξένους που καταφθάνουν για διακοπές, επιστρέφουν και πολλοί απόδημοι Βαλιμίτες. Φέτος, ο covid-19 δεν επηρέασε ιδιαίτερα την περιοχή, καθώς και οι επιχειρήσεις έδειξαν δείγματα ανόδου τους τρεις τελευταίους μήνες και η προσέλευση του κόσμου και των λουόμενων ήταν σε τέτοια επίπεδα, που μπορεί άνετα να θεωρηθεί πως φέτος, ήταν μια από τις πέντε top περιοχές προτίμησης και επισκεψιμότητας.

Πληρότητα σε κάδους απορριμμάτων και ¨γωνιές¨ ανακύκλωσης

Η περιοχή έχει ένα αρκετά καθαρό πρόσωπο σε σχέση με τον όγκο των απορριμμάτων και το γενικότερο πρόβλημα της Αιγιάλειας. Υπάρχει πληρότητα σε κάδους και ¨γωνιές¨ ανακύκλωσης. Η κοινότητα, με την βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αίολος» και της πρόεδρου του Ρούλας Ανδρικοπούλου, μερίμνησαν τα μέγιστα για το θέμα της ανακύκλωσης στην περιοχή. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι πως αυτή την στιγμή μεγάλο ποσοστό απορριμμάτων της κοινότητας ανακυκλώνεται από την ίδια την κοινότητα. Όμως την ¨ζημιά¨ την κάνει η ύπαρξη του ΣΜΑ στην θέση ¨Νησί¨ στην Τέμενη, όπου μοιραία επηρεάζει βαθιά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλιμιτίκων. Αυτή την στιγμή αναμένονται οι εξελίξεις με την σταδιακή απομάκρυνση των σκουπιδιών που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή και η κοινότητα… περιμένει τα συμφωνηθέντα.

Μπάζα, παλιά στρώματα  και βαριά απορρίμματα στην κοίτη του Σελινούντα

Σε ερώτηση του protionline.gr για το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών και το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή των Βαλιμιτίκων, ο Κωνσταντίνος Δημακόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας, διευκρινίζει: «Υπάρχουν περαστικοί που μας ¨φιλοδωρούν¨ με τα σκουπίδια τους, πολύ συχνά. Αυτό είναι μια από τις αιτίες υπερσυσσώρευσης απορριμμάτων σε περιφερικούς κάδους της κοινότητας. Το σημαντικότερο θέμα όμως που έχουμε να λύσουμε, είναι τα κλαδιά και τα χόρτα. Πολλοί άνθρωποι, για την δική τους διευκόλυνση κυρίως, απορρίπτουν κλαδέματα μέσα ή και γύρω από τους κάδους. Έχει μειωθεί το πρόβλημα μα δεν έχει εξαλειφτεί. Στην κοίτη του ποταμού Σελινούντα, κάποιοι εναποθέτουν μπάζα και στρώματα ή βαριά απορρίμματα και συχνά δημιουργείται μια θλιβερή εικόνα». Να σημειωθεί πως έχουν επιβληθεί μέχρι και πρόστιμα από την δημοτική αστυνομία για αυτό, όμως δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσει επιτέλους ο Αιγιαλέας, πως έχει την δυνατότητα να καλέσει το αρμόδιο τμήμα της καθαριότητας κατόπιν ραντεβού. Να συμπεριφέρεται και να βλέπει τον τόπο του επιτέλους… όπως ακριβώς το σπίτι του. Με συνείδηση.

Προσπάθειες για βελτιώσεις στο αγροτικό δίκτυο

Το οδικό δίκτυο της κοινότητας, αποτελεί μια μικρή μόνο ¨πληγή¨ της γενικευμένης εικόνας και «αιμορραγίας» των δρόμων της Αιγιάλειας. Η κεντρική οδική αρτηρία του χωριού έχει τσιμεντοστρώσεις μεν, οι οποίες όμως χρήζουν αρκετών επιδιορθώσεων, καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση. Στο υπόλοιπο δίκτυο της περιοχής, συναντούνται συνολικά δρόμοι με χαλικόστρωση, οι οποίοι λόγω διαβρώσεων και πολυκαιρίας, έχουν πολλές λακκούβες και ¨σπασίματα¨ κατά μήκος. Κατά την περσινή χρονιά έγιναν προσπάθειες βελτιώσεις μέσω της τεχνικής υπηρεσίας στο αγροτικό δίκτυο και επιδιορθώθηκαν ορισμένα σημεία που είχαν το μεγαλύτερο και εντονότερο πρόβλημα. Για να έχει όμως ορατό αποτέλεσμα η δράση που έχει ήδη ξεκινήσει, πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Εξάλλου, η κοινότητα είναι ένας τόπος με πολλές καλλιέργειες και τεράστιο όγκο αγαθών της γης, οπότε οι κάτοικοι πρέπει να έχουν βατή και εύκολη πρόσβαση επί συνόλου.

«Ο δήμαρχος είναι ένας καλός συνομιλητής και συνήθως πραγματιστής»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος κ. Δημακόπουλος, για το έργο της δημοτικής αρχής μέχρι στιγμής, αναφέρει: «Ο δήμαρχος είναι ένας καλός συνομιλητής και συνήθως πραγματιστής. Θεωρώ πως και ο ίδιος και η ομάδα του κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα του δήμου. Το έργο θα κριθεί αργότερα, καθώς είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα. Όμως οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Ελπίζω και εύχομαι, οι προθέσεις να γίνουν πραγματικότητα ώστε όλοι να ζούμε σε έναν καλύτερο δήμο».

Δράση για την κοινότητα σε δύο επίπεδα

Ο πρόεδρος, μιλάει στo protionline.gr για τις δράσεις που ετοιμάζονται και που πρόκειται να δρομολογηθούν: «Εμείς έχουμε να φροντίσουμε δύο τινά: Την καθημερινότητα και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό. Στα της καθημερινότητας έχουμε ήδη καταφέρει πολλά πράγματα, όπως ο επαρκής φωτισμός (που είναι σχεδόν πλήρης και οι βλάβες ή τα μικροπροβλήματα που προκύπτουν, αντιμετωπίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα), η φροντίδα και συνεχής προσπάθεια για τα σκουπίδια και την καλή κατάσταση του οδικού μας δικτύου. Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα, μέρα με την ημέρα. Στον δε μακροχρόνιο σχεδιασμό, δρομολογούμε με την κεντρική διοίκηση την σύνδεση των αποχετεύσεων της κοινότητας με τον κεντρικό συλλευκτήριο αγωγό και την επιβεβλημένη καθ’ όλα αποκατάσταση μέρους του δικτύου της ύδρευσης. Οι υπόλοιποι άμεσοι στόχοι μας, είναι: Η ασφαλτόστρωση του αναχώματος του ποταμού, από την θέση ¨Ρυάκια¨ μέχρι και την νέα σιδηροδρομική γραμμή, που θα δώσει μια νέα πύλη εισόδου στο χωριό. Ο καθαρισμός του αιγιαλού σε παράκτια σημεία, που θα δώσει ώθηση για την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών. Η φύτευση δενδρυλλίων κατά μήκος της ακτογραμμής μας».

Βαλιμίτικα και εθελοντισμός

Πολλοί κάτοικοι έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της περιοχής, με τις εθελοντικές τους ενέργειες κατά καιρούς. Όμως ο εθελοντισμός δεν μπαίνει σε ζυγαριά… Κάθε προσφορά είναι και αποδεκτή και πολύτιμη από όπου και αν προέλθει. Το λεγόμενο ¨παρκάκι¨ για παράδειγμα… είναι αποτέλεσμα εθελοντισμού, τον οποίο εθελοντισμό, η ίδια η κοινότητα προτίθεται να επιβραβεύσει και να αποδώσει την ανάλογη τιμή, στην εθελόντρια που το συντηρεί και το κατασκεύασε, με την βοήθεια της τοπικής κοινότητας μα και του δήμου.

Βαλιμίτικα… εφ’ όλης της ύλης

Να επισημανθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος ¨Αίολος¨ που είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλόγους κοινοτήτων, έχει τεράστια προσφορά στο χωριό, καθώς διοργανώνει εκδηλώσεις και πολιτιστικές βραδιές σχεδόν ολοχρονίς, ενώ συντηρεί πλέον τμήματα χορευτικού, σκακιού και της χορωδίας.

Το δε γήπεδο του χωριού, πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εδώ και αρκετό διάστημα λόγω της διάβρωσης της ακτής.

Επίσης, η σιδερένια γέφυρα που είχε αρχικά μελετηθεί στις εκβολές του Σελινούντα – επί Βάσως Παπανδρέου – δεν υλοποιήθηκε. Όμως αυτό το διάστημα ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια να κατασκευαστεί επιτέλους, σε βάθος 20ετιας, με την αμέριστη βοήθεια του Περιφερειακού Σύμβουλου Τάκη Ανδρικόπουλου.

Όσο για το πρώην ξενοδοχείο ¨Ελίκη¨ που έχει… αφεθεί τελείως στην μοίρα του, εδώ και χρόνια, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει. Ο ιδιοκτήτης δεν είναι ένας, μα πολλές και διάφορες εταιρίες, οι οποίες δεν έχουν δείξει κάποιο δείγμα επανεπένδυσης του σημείου, με αποτέλεσμα το τόπος να μαραζώνει και να αποτελεί μια άσχημη ¨θανατική¨ γωνιά.

Τέλος, η διάβρωση των ακτών της ευρύτερης περιοχής δυστυχώς μαίνεται… δίχως να υπάρχει κάποια ραγδαία θετική εξέλιξη για αυτήν, από πλευράς σχεδιασμού.
Όπως και να έχει… τα Βαλιμίτικα είναι και θα είναι ένας τόπος έλξης του κόσμου που θα ξεχωρίζει και θα πρωτοστατεί. Μια γωνιά της Αιγιάλειας που καλλιεργεί εντυπώσεις και ¨γεννάει¨ ομορφιές.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr