background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ: Η προτίμηση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία… εν μέσω πανδημίας

ΡΟΥΦΟΓΑΛΗΣ: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 2000 ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Κατά γενική ομολογία είναι μια τοποθεσία της Ανατολικής Αιγιάλειας σημαντική, κομβική και ξεχωριστή. Η… από πολύ κόσμο αγαπημένη κοινότητα του Διακοπτού, εξελίσσεται ραγδαία. Καλυτερεύει και ομορφαίνει με τον καιρό. Όμως δεν λείπουν και τα μικρά – μικρά “αγκαθάκια” που μέρα με την μέρα δυσκολεύουν την συνολική σωστή της εικόνας. Οι μόνιμοι κάτοικοι, οι τοπικοί άρχοντες μα και η δημοτική αρχή, έχουν βάλει ένα μεγάλο στοίχημα με τον χρόνο, στην προσπάθειά τους να αναδεικνύουν και να “οδηγούν” την περιοχή εκεί που της αξίζει: Στο κορυφαίο επίπεδο.

Περίπου δύο χιλιάδες άτομα οι μόνοι κάτοικοι

Η Δημοτική Κοινότητα Διακοπτού περιλαμβάνει το Διακοπτό και τα χωριά Κερνίτσα και Βρώσθενα. Απαριθμεί περίπου 1900 μόνιμους κατοίκους. Η επισκεψιμότητα της περιοχής, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ανεβάζει τον αριθμό των ανθρώπων της τουλάχιστον στο τριπλάσιο, καθώς ήταν από τα πολύ παλιά χρόνια και… παραμένει, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αχαΐας. Πολλοί σημαντικοί Έλληνες έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Διακοπτό. Η νυχτερινή διασκέδαση ειδικά τους θερινούς μήνες είναι μεγάλη και το “καμάρι” του τόπου, ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος προς Καλάβρυτα, λειτουργεί άψογα και με μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει ξεπεράσει την τελευταία δεκαετία κατά πολύ, άλλες παλιότερες δεκαετίες.

Οδοντωτός – Παραλίες

Την θερινή περίοδο που κλείνει, ο Οδοντωτός έδειξε πως δεν επηρεάζεται ούτε και πτοείται καθόλου από πανδημίες ή κρίσεις. Για μια ακόμα χρονιά, το ¨καμάρι¨ του Διακοπτού εμφάνισε τα ίδια υψηλά νούμερα επισκεψιμότητας με άλλες προηγούμενες χρονιές.

Για να διατηρηθεί όμως στα ίδια standards χρειάζονται δράσεις από όλους. Μονάχα με υποδομές και συνεχή φροντίδα θα παραμείνει η όμορφη εικόνα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου, ο Οδοντωτός αποτελεί σημαντικό προορισμό σε διεθνές επίπεδο. Όσο για την επί συνόλου 3,5 χιλιόμετρα ακτογραμμή, εκτός ότι είναι προσβάσιμη και βατή από κάθε σημείο της, διατηρείται όμορφη και προσεγμένη. Με προσωπική εργασία και των ανθρώπων της κοινότητας μα και ιδιωτών, επαγγελματιών και απλού κόσμου, η εικόνα έδειξε να αναβαθμίζεται. Τοποθετήθηκαν νέες ντουζιέρες σε πολλά σημεία, ξύλινα κουβούκλια και ομπρέλες σκίασης. Η δε καθαριότητα της ακτογραμμής παραμένει καθαρή, με την αμέριστη βοήθεια επαγγελματιών, καταστηματαρχών και εθελοντών, που σε συνάρτηση με την Κοινότητα κατάφεραν να την διατηρήσουν συμμορφωμένη, λειτουργική και αρκετά ευχάριστη.

Διακοπτό και… πανδημία

Ο κορωνοϊός ¨στοίχησε¨ και έβλαψε το Διακοπτό περισσότερο κατά την εποχή του lock down παρά κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως οι επιχειρήσεις δεν επλήγησαν αρκετά ή πως ο κόσμος δεν είναι επιφυλακτικός και πιεσμένος ακόμα. Παρόλες όμως τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης, η επισκεψιμότητα κατά την τουριστική περίοδο είχε αυξητική τάση, καθώς η περιοχή έμεινε ¨καθαρή¨ από κρούσματα της πανδημίας, μέχρι πρότινος. Το ένα και μόνο κρούσμα που καταγράφηκε πρόσφατα δεν ήταν ικανό για διασπορά ή μεταδοτικότητα, καθώς αντιμετωπίστηκε γρήγορα, με συνέπεια. Ο κόσμος ανησυχεί, μα στο σύνολό του ακολουθεί τον υγειονομικό κώδικα.

Το τοπικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή έχουν ρότα με τον ίδιο τρόπο ¨πλεύσης¨

Ως πρόεδρος της κοινότητας, ο Σπήλιος Ρουφογάλης ανάλαβε τα καθήκοντά του, τον Σεπτέμβρη του 2019. Έχοντας εμπειρίες ήδη για τα τοπικά – αφού είχε εκλεγεί και επί Παναγόπουλου από την θέση της αντιπολίτευσης τότε – δρα και φροντίζει καθημερινά και άκοπα για όλα τα θέματα του τόπου με ζήλο και αυταπάρνηση, μαζί με όλα τα άτομα της ομάδας του. Η συνεργασία της τοπικής ομάδας με την τρέχουσα δημοτική αρχή κρίνεται ικανοποιητική και θετική μέχρι τώρα. Να σημειωθεί πως ο ίδιος ο πρόεδρος, είχε άψογη συνεργασία και με τον ¨πρώην¨ Παναγιώτη Μαρινόπουλο, μα και τώρα με τον αντικαταστάτη του Βασίλη Χριστόπουλο. Υπάρχει ένα κλίμα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, τόσο με τους αντιδημάρχους και τον κ. Καλογερόπουλο, όσο και με όλες τις υπηρεσίες του δήμου και το έμψυχο δυναμικό. Το τοπικό συμβούλιο απαρτίζεται από επτά άτομα που αγαπούν και μάχονται καθημερινά για τον τόπο. Ο πρόεδρος τονίζει στo protionline.gr για την συνεργασία με την δημοτική αρχή: «Τίποτα δεν γίνεται πίσω από ένα γραφείο. Τίποτα δεν γίνεται ρίχνοντας βολές ή ευθύνες δεξιά και αριστερά. Η διαχείριση και ο συντονισμός 2000 πολιτών απαιτεί συνέπεια. Απαιτεί σωστή αίσθηση και πολύ ξενύχτι. Τα προβλήματα που έχουμε ως κοινότητα τα φέρνει στο τώρα μας, το παρελθόν. Ασυνεννοησία, λάθος χειρισμοί και ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες ¨άφησαν¨ την περιοχή κατά το παρελθόν, να βαλτώνει στον χρόνο, να υποβαθμίζεται. Αυτό καλούμαστε να αλλάξει τώρα».

Σκουπίδια VS Διακοπτό

Σε ερώτηση του protionline.gr για το τι συμβαίνει με τα σκουπίδια και το ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει, λέει: «Τα σκουπίδια είναι ένα πρόβλημα ολόκληρου του δήμου και όχι μόνο στο τοπικό μας επίπεδο. Είναι πληγή που δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα. Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής έχουν ¨μεγαλώσει¨ με λάθος νοοτροπία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ ο κάδος χωράει σκουπίδια, εκείνοι τα αφήνουν απ΄ έξω» αναφέρει ο κ. Ρουφογάλης. Να σημειωθεί πως υπάρχει μεν εθελοντική διάθεση του κόσμου για την αποσυμφόρηση σκουπιδιών από ορισμένα σημεία, όμως σίγουρα δεν μπορεί αυτό να λύσει το πρόβλημα. Ίσως να μην συσσωρεύονται ¨βουνά¨ σκουπιδιών όπως σε άλλες παλιότερες εποχές, αφού το απορριμματοφόρο του δήμου περνάει πολύ τακτικά από όλα τα σημεία. Ο πρόεδρος επισημαίνει για το θέμα: «120 φορτηγά έχουν μεταφερθεί στο Σ.Μ.Α. από όλη την κοινότητα τους τελευταίους μήνες. Οι αντιδήμαρχοι δείχνουν την αμέριστη βοήθειά τους για τον τόπο μας και με τον κ. Καραΐσκο η συνεργασία μας κρίνεται άψογη. Τα σκουπίδια είναι η προσωπική μας καθημερινή ¨μάχη¨. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η δυσοσμία και τα απορρίμματα τριπλασιάζονται λόγω επισκεψιμότητας, το πρόβλημα εντείνεται. Για το φετινό καλοκαίρι, θεωρώ πως αυτή την ¨μάχη¨ την έχουμε κερδίσει. Χρειάζονται χρήματα και μεγάλος αγώνας». Οι κάδοι που εξυπηρετούν την κοινότητα δεν αρκούν, αλλά αυτό κρίνεται μικρό ¨κακό¨, καθώς η συνέπεια της αποκομιδής και η συντήρηση είναι σαφώς πιο απαραίτητη. Να αναφερθεί πως κάποιοι κάδοι χρειάζονται αντικατάσταση γιατί είναι φθαρμένοι, όπως επίσης οχήματα που πλένουν και καθαρίζουν τους κάδους δεν εμφανίζονται πολύ συχνά. Τα ¨πράσινα¨ σημεία που υπάρχουν είναι πέντε και η ανακύκλωση αποτελεί το μεγάλο τοπικό ¨μέλημα¨ όλων.

Επαρκής ο ηλεκτροφωτισμός, προβλήματα χρόνων στο τοπικό οδικό δίκτυο

Το οδικό δίκτυο εντός των οικισμών είναι επί συνόλου με τσιμεντόστρωση. Όμως τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν υπάρχει επίβλεψη από εργολάβο για σωστή δομή, ορισμένοι δρόμοι είναι αρκετά στενοί, η διέλευση οχημάτων μεγάλου όγκου δεν γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία και σε ορισμένα σημεία καθίσταται ακόμα και αδύνατη. Υπάρχουν χρόνιες φθορές (λακκούβες, καθίζηση) από βλάβες ή κατασκευές, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές αυτά να επιδιορθώνονται τελικά, με πρωτοβουλία, κόστος και προσωπική εργασία των ανθρώπων της κοινότητας (με τσουβαλάκια πίσσα και ¨μπαλώματα¨ σε επιλεγμένα σημεία που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα). Ερωτώμενος ο τοπικός ¨άρχοντας¨ για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού της περιοχής, τονίζει: «Είναι ένα ακόμα ¨αγκάθι¨ που «κληρονομήσαμε» από παλιότερες καταστάσεις. Πιο παλιά ο χρόνος αναμονής για αντικατάσταση καμένων λαμπών ήταν 6 μήνες. Τώρα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, η δημοτική αρχή έχει προσλάβει ιδιώτη ηλεκτρολόγο με καλαθοφόρο όχημα ο οποίος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποκαθιστά κάθε βλάβη. Και ο οργανικός και ο καλλωπιστικός φωτισμός, έχει επάρκεια κατά 90%».

Το κέντρο στο Διακοπτό και η φετινή του εικόνα

Η περιοχή διαθέτει μόνο μια πλατεία. Μαζεύεται αρκετός κόσμος καθημερινά και κυρίως, μικρά παιδιά. Δεν βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο, μα θεωρείται κοντά στον πυρήνα και την αγορά. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει παιδική χαρά μεν, αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση. Το σιντριβάνι της αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί. Πολλές φορές τα σκουπίδια κάνουν τον τόπο απλησίαστο και πολλά παγκάκια είχαν σαπίσει και χρίζουν αντικατάστασης, η οποία σιγά – σιγά δρομολογήθηκε.

Η αγορά δίνει ζωή στο χωριό επί καθημερινής βάσης και κρίνεται σαν μια από τις καλύτερες μη κεντρικές αγορές. Οι φιλότιμες προσπάθειες των πολιτών μα και των τοπικών αρχών όμως… αρκούν; Σαφώς και όχι. Πρέπει πρώτη από όλους η δημοτική αρχή και έπειτα οι φορείς, οι υπεύθυνοι και έπειτα ο απλός κόσμος, να ορίσουν σαν ¨τελικό στοίχημα¨ την εξέλιξη και το μέλλον αυτού του τόπου. Γιατί το Διακοπτό όπως και να το κάνουμε, λίγο ή πολύ… είναι και θα βρίσκεται πάντοτε μέσα στις καρδιές των Αιγιαλέων. Και πάρα πολλών ακόμη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr