background img
banner
banner

«Κουδούνι» δύο ώρες πριν τον αγιασμό…

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ  ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ – ΥΠΟ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

«Καλημέρα» στη νέα σχολική χρονιά υπό πρωτόγνωρες συνθήκες θα πουν σήμερα εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί της Αιγιάλειας. Τι κι αν οι αγιασμοί θα τελεσθούν μετά τις 10.30 βάσει προγράμματος, οι μαθητές υποχρεούνται να είναι στα σχολεία από τις 8.15 π.μ. φορώντας μάσκες, έτοιμοι να παραλάβουν όλα τα βιβλία τους… Ο κορωνοϊός ανατρέπει όλα τα δεδομένα και οι αποφάσεις της… τελευταίας στιγμής από πλευράς υπουργείου δημιουργούν σύγχυση, με το βάρος της εξομάλυνσης να πέφτει στις… πλάτες σχολικών επιτροπών, διευθυντών και εκπαιδευτικών.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι σχολικές επιτροπές του δήμου κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να παραληφθούν οι μάσκες που εξασφαλίστηκαν μέσω του διαγωνισμού της ΚΕΔΕ. Τελικώς αυτές κατέφθασαν το απόγευμα της Κυριακής με τους διευθυντές να καλούνται να τις παραλάβουν ως τις 8.00 το βράδυ, προκειμένου να μοιραστούν σήμερα στους μαθητές.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την πρώτη μέρα

Βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου που κατέφθασε στις 2.00 το μεσημέρι της Παρασκευής κι ενώ ήδη οι διευθυντές είχαν ανακοινώσει και είχαν ενημερώσει τους γονείς των μαθητών της Αιγιάλειας μέσω email, οι μαθητές θα προσέλθουν στις 8.15π.μ. με μάσκες και θα μοιραστούν στις αίθουσες διδασκαλίας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Οι γονείς αποχωρούν. Θα ακολουθηθεί μέσα στις τάξεις το εξής πρόγραμμα: Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο. Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. Επεξήγηση του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού για την προστασία της δημόσιας υγείας. Διανομή μάσκας ανά μαθητή με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας (εφόσον έχουν παραληφθεί). Διανομή των ατομικών δοχείων νερού/ παγουριών ανά μαθητή (εφόσον έχουν παραληφθεί). Οι δε γονείς καλούνται να μεριμνήσουν για κολατσιό των παιδιών, μάσκα και τσάντα για τη μεταφορά των βιβλίων.

Ο αγιασμός θα γίνει κατά περίπτωση, σε άλλα σχολεία στις 10.45, σε άλλα στις 11.00 και στις 11.30π.μ. και σε άλλα στις 12.00, τηρώντας όλες τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του ΕΟΔΥ, για την πανδημία του covid-19. Οι γονείς των μαθητών κατά τη διάρκεια του αγιασμού από τον ιερέα θα παραμείνουν εκτός του προαυλίου του σχολείου. Μετά το πέρας του αγιασμού η αποχώρηση των μαθητών θα γίνει κατά τμήματα, με τους γονείς να παραλαμβάνουν τους μαθητές στην έξοδο του σχολείου.

Με εκκρεμότητες στο θέμα της καθαριότητας

Βεβαίως, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο θέμα της διαμόρφωσης ολιγομελών τμημάτων ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και πολύ περισσότερο για την καθαριότητα. ΄΄Μετά από αγώνα δρόμου παρελήφθησαν χθες οι μάσκες. Η Σχολική Επιτροπή προσπαθεί να κάνει πράγματα ωστόσο χρειάζεται μέτρο στις δαπάνες δεδομένου ότι ίσως χρειαστούν αυξημένα κονδύλια για την καθαριότητα. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση για το θέμα, δεδομένου ότι με τις τρίωρες καθαρίστριες της ημιαπασχόλησης δεν καλύπτεται η καθαριότητα των σχολείων της Αιγιάλειας΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, τονίζοντας πως ΄΄το υπουργείο άλλαξε με την εργασιακή σχέση των καθαριστριών ωστόσο τεχνηέντως μετακυλύει το οικονομικό βάρος στους δήμους. Τους εκχωρεί δηλαδή αρμοδιότητες χωρίς να εξασφαλίζει τους ανάλογους πόρους΄΄.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ελευθεριώτη ότι παρότι οι ανάγκες φέτος είναι πολλαπλάσιες για την καθαριότητα των σχολείων, πέρυσι το υπουργείο είχε διαθέσει 200.000 ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό ενώ φέτος 190.000 ευρώ. ΄΄Αντί να αυξάνονται οι δαπάνες για την καθαριότητα των σχολείων μειώνονται, την ώρα που η καθαρίστρια πρέπει να μπαίνει σε κάθε διάλειμμα στην αίθουσα να καθαρίζει άρα απαιτείται η συνεχής παρουσία της στο σχολείο. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις καθαρίστριες τρίωρης απασχόλησης΄΄, πρόσθεσε.
Έλλειψη καθαριστριών, πολυμελή τμήματα και προώθηση ολοήμερων σχολείων χωρίς τους εκπαιδευτικούς που απαιτούνται, καταγγέλλει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας κάνοντας λόγο τα τμήματα των σχολείων της περιοχής που αποτελούνται στη μεγάλη πλειοψηφία τους από 20 και πλέον μαθητές σε τάξεις ελάχιστων τετραγωνικών, όπου είναι αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις που προβλέπει ο ΕΟΔΥ.

Ένα άλλο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί και πώς θα αντικαθίστανται. ΄΄Μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχουμε κρούσματα καθηγητών όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν όμως σοβαρά λειτουργικά προβλήματα΄΄, αναφέρει στo protionline.gr η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, υπενθυμίζοντας την έλλειψη εκπαιδευτικών και την κάλυψη των κενών μόνο μέσω των αναπληρωτών. Όπως είπε, ΄΄στα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης έχουν συνταξιοδοτηθεί 40.000 εκπαιδευτικοί και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος΄΄…

Τεστ ανίχνευσης του ιού ζητά η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας

Η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας καταγγέλλει ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα σχολεία είναι έτοιμα να ανοίξουν “σε πλήρη λειτουργία και με όλους τους μαθητές” έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, επισημαίνοντας: ΄΄Το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπήρξε από απόλυτα αρνητική ως αδιάφορη στο κάλεσμά μας για τη διενέργεια μοριακών τεστ ανίχνευσης του ιού στους εκπαιδευτικούς δε δίνει καμία εγγύηση ότι κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού. Το αποτέλεσμα ήταν πριν καν ανοίξουν οι πύλες για τους μαθητές να έχουμε κρούσματα σε συναδέλφους ανά την Ελλάδα. Με μάσκα ή χωρίς τα πρόσωπα των μαθητών σχεδόν θα ακουμπάνε το ένα το άλλο, μιας και τα τμήματα των 27 μαθητών/τριών – ακόμα και 28 στην Α’ Γυμνασίου στην Αιγείρα- είναι κοινός τόπος και είναι αδύνατον να καθίσουν κατά μόνας στο θρανίο. Και σε όποιο σχολείο υπάρχουν τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών, αυτοί θα συνωστιστούν σε αίθουσες προκάτ, κάποιοι και σε κοντέινερ. Κάθε έννοια φυσικής απόστασης καταργείται, το περίφημο ενάμισι μέτρο απόστασης δεν υφίσταται. Οι εκκλήσεις μας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να μεριμνήσει για σπάσιμο των τμημάτων, εξεύρεση αιθουσών, διορισμό εκπαιδευτικών για τα τμήματα που θα προέκυπταν, έπεσαν στο κενό. Προφανώς η Ιταλία, η Ισπανία κι η Δανία που κινήθηκαν σ’ αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται σε μια άλλη Ευρώπη απ’ αυτήν που βρίσκεται η Ελλάδα΄΄.

Για το θέμα της καθαριότητας, η τοπική ΕΛΜΕ κάνει γνωστό ότι οι καθαρίστριες παρουσιάστηκαν στα σχολεία μόλις την Παρασκευή και μετά από πολλές διαμαρτυρίες. ΄΄Αναρωτιέται κανείς πότε θα καθαρίσουν κτίρια στα οποία έχει να μπει σκούπα από τον Ιούνιο΄΄, τονίζει προσθέτοντας: ΄΄ Στην Αιγιάλεια σε σύνολο 25 καθαριστριών μόλις 11 εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου και τρεις ακόμα με πλήρη απασχόληση. Οι υπόλοιπες 11 προσλήφθηκαν ως εργαζόμενες μερικής απασχόλησης (τρίωρο) Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 8 σχολεία δεν θα καλύπτονται από άποψη καθαριότητας και διαρκούς απολύμανσης των επιφανειών κατά την διάρκεια του διδακτικού ωραρίου. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρέπει το εργασιακό τους ωράριο να επεκταθεί έτσι που να καλύπτει το διδακτικό ωράριο. Αποδεικνύεται δε η αναγκαιότητα της μόνιμης σχέσης εργασίας του προσωπικού καθαριότητας΄΄.

Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει την πολιτική του υπουργείου να εμμένει στο τρίπτυχο: εξοικονόμηση πόρων, πειθάρχηση και ατομική ευθύνη, τονίζοντας: ΄΄Επειδή δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας και τους μαθητές και τις οικογένειές τους αναλώσιμους και για να μην οδηγηθεί, η εκπαιδευτική κοινότητα ως ένα “σφαγάρι” σύσσωμη η κοινωνία πρέπει να απαιτήσει “Ανοιχτά, ζωντανά, ασφαλή σχολεία”΄΄.

Με ψυχραιμία και σύνεση στο Νηπιαγωγείο

Πώς θα είναι όμως η σημερινή πρώτη μέρα στο σχολείο με τη μάσκα για νηπιαγωγούς και νήπια; Ερωτηθείσα από τo protionline.gr η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Διακοπτού Κική Βασιλάγκου, τονίζει: ΄΄Με τον αγιασμό τη Δευτέρα ξεκινά μία νέα σχολική χρονιά. Κάθε νέο ξεκίνημα φέρνει ελπίδα, αισιοδοξία και προσδοκίες. Φέτος, όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτή η χρονιά, είναι μία ιδιαίτερη χρονιά, γεμάτη με πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Είμαι αισιόδοξη όμως και θα ξεκινήσουμε με ψυχραιμία και σύνεση, με σεβασμό στους κανόνες και τα μέτρα προστασίας. Ιδιαίτερα τα Νηπιαγωγεία με τους μικρούς μαθητές, που πρέπει να τους ενθαρρύνουμε περισσότερο από τα μεγάλα παιδιά, να παίρνουν μέτρα προφύλαξης και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής για την προστασία όλων. Πιστεύω πάντως πως στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς να δικαιωθούν οι κόποι και οι προσπάθειες όλων μας΄΄. Για το Νηπιαγωγείο Διακοπτού ωστόσο η χρονιά είναι ιδιαίτερη καθώς μεταστεγάζεται στον αναμορφωμένο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ελαιώνα. ΄΄Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική για το σχολείο μας καθώς θα λειτουργούμε πλέον σε ένα διδακτήριο΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Βασιλάγκου.

«Ανέτοιμο το υπουργείο» καταγγέλλει η Ένωση Συλλόγων Γονέων  Αιγιάλειας

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς υπό αυτές τις νέες συνθήκες δεν θα μπορούσε να μην προβληματίζει τους γονείς. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Αιγιαλείας αφού εύχεται στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μια καλή και δημιουργική, εποικοδομητική σχολική χρονιά, γεμάτη υγεία, δύναμη και υπομονή, κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για ολιγωρία και ανετοιμότητα στη διαχείριση μιας διαφορετικής σχολικής χρονιάς, παρά το χρονικό διάστημα που είχε για να προετοιμαστεί.

Συγκεκριμένα, τονίζει: ΄΄Η εξαγγελία των μέτρων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι αποσπασματικά ημίμετρα χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της προστασίας και της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Αιγιαλείας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολικών μονάδων και τη Δημοτική αρχή, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, για να επιλυθούν στο μέτρο του δυνατού οι δυσκολίες που ανακύπτουν καθημερινώς. Μέχρι και λίγες ώρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και αφού είχε πραγματοποιηθεί ο προγραμματισμός του ωραρίου για τη Δευτέρα, το υπουργείο Παιδείας με μια ανακοίνωση προκάλεσε αναταραχή και αναστάτωση τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους γονείς΄΄.

΄΄Συνεχίζουμε να αγωνιούμε και να προβληματιζόμαστε για την καλύτερη εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών καθαριότητας στις σχολικές μονάδες και να ανησυχούμε για το μεγάλο συνωστισμό των μαθητών μέσα στις αίθουσες. Προτείνουμε να αξιοποιηθούν και να αναδιαμορφωθούν, όπου είναι δυνατόν, τυχόν χώροι που υπάρχουν στα σχολεία για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα και ευχόμαστε τη Δευτέρα, όσα υποσχέθηκε το Υπουργείο Παιδείας να τα υλοποιήσει, αν και ήδη όσον αφορά τις μάσκες, δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για την ημέρα παράδοσης καθώς και σε τι ποσότητες΄΄, επισημαίνει το Δ.Σ. της Ένωσης, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Επιμένουμε ότι πρέπει να δειχθεί η απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους και θα επαγρυπνούμε έτσι ώστε να κάνουμε αυτή την ιδιότυπη σχολική χρονιά ασφαλή για τα παιδιά μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr