background img
banner
banner

Μην αφήνετε το παιδί να κάθεται στο κρεβάτι του με τα ρούχα που φορά στο σχολείο!

Το γεγονός, ότι το παιδί σας μπορεί καθημερινά να φορά καθαρά ρούχα, τα οποία μόλις βγήκαν από τη ντουλάπα του, αλλά και να κάνει επίσης καθημερινά μπάνιο, δεν σημαίνει, ότι όταν επιστρέφει από το σχολείο (ή από τις όποιες εξωσχολικές δραστηριότητες) είναι καθαρό. Πριν, λοιπόν, του (ξανα)επιτρέψετε να καθίσει ή -ακόμα χειρότερα- να χωθεί στο κρεβάτι με τα ρούχα που φορούσε όλη την ημέρα, καλό είναι να μάθετε όλους τους… αηδιαστικούς λόγους που από σήμερα, με το που θα επιστρέφει το παιδί από το σχολείο, θα πρέπει να το οδηγείτε στο μπάνιο:

Το ανθρώπινο σώμα «παράγει» βρωμιά

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά. Το σώμα μας απορρίπτει νεκρά κύτταρα και τρίχες διαρκώς. Ιδρώνει και έχει εκκρίσεις –ειδικά από τα γεννητικά όργανα. Τα δε παιδιά στο σχολείο, όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα, δεν σκουπίζονται πάντα αρκετά καλά, με αποτέλεσμα το εσώρουχό τους να λερώνεται πολύ πιο γρήγορα. Δεν είναι, μάλιστα, λίγα και αυτά που σκουπίζουν τις μύξες τους στα μανίκια των ρούχων τους… Σας πείσαμε;

Τα μικρόβια κολλάνε πάνω μας

Σύμφωνα με τον διευθυντή Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης δρ. Philip Tierno, «τα βακτήρια και οι οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν για εβδομάδες ή ακόμα και για μήνες πάνω στα ρούχα». Τη δήλωση αυτή την έκανε, έπειτα από μελέτη του 2010, σύμφωνα με την οποία τα καινούργια ρούχα (αυτά που έχουν ακόμα τα ταμπελάκια τους), μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια, νορβιοϊό ή μικρόβια που προκαλούν σταφυλόκοκκο. Γιατί; Επειδή, τα υφάσματα των ρούχων αυτών (πολλά εκ των οποίων ράβονται σε εργοστάσια «τρίτων χωρών» που είναι άγνωστο αν τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής) μπορεί να είναι μολυσμένα. Για τον λόγο αυτό, ο δρ. Tierno συμβουλεύει να πλένουμε πάντα τα καινούργια ρούχα μας πριν τα φορέσουμε. Αν σκεφτούμε πού κάθονται, ακουμπούν και κυλιούνται τα παιδιά μας κατά την διάρκεια της ημέρας και αν συνυπολογίσουμε πόσα άλλα παιδάκια, στην τάξη, μπορεί να είναι άρρωστα και να φτερνίζονται πάνω στα δικά μας, εύκολα θα αντιληφθούμε πόσα μικρόβια μπορεί να υπάρχουν πάνω στα ρούχα τους.

Εξανθήματα και μολύνσεις στο δέρμα

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τα παιδιά που έχουν έτσι κι αλλιώς κάποια ευαισθησία στο δέρμα, π.χ. ατοπική δερματίτιδα, και ειδικά τον χειμώνα που αναγκάζονται να φορούν πολλά, στενά ρούχα και από συνθετικά υφάσματα (π.χ. fleece). Στις περιπτώσεις αυτές, είναι σημαντικό το παιδί να βγάζει τα ρούχα αυτά επιστρέφοντας στο σπίτι από το σχολείο, ώστε να μην ερεθίζεται περισσότερο το δέρμα του και προκαλούνται κοκκινίλες.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
TIPS

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr