background img
banner
banner

ΜΠΑΣΚΕΤ: “Στροφή” στις ακαδημίες για ένα καλύτερο μέλλον

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010 έφερε – σταδιακά – στο προσκήνιο σε πολλές ομάδες (σε όλα τα ομαδικά αθλήματα) τα τμήματα υποδομής.

Η έμφαση στις ακαδημίες έχει γίνει πλέον μονόδρομος για την επιβίωση των συλλόγων, αλλά η ενασχόληση με αυτό το κομμάτι σε μία ομάδα δεν είναι απλή υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα στο μπάσκετ, το χτίσιμο αθλητών από το μηδέν είναι δύσκολη δουλειά και οι προπονητές οφείλουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί ο ενθουσιασμός, αλλά και η βεβαιότητα ότι ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν για να κρατήσουν τα παιδιά στο γήπεδο και τα κάνουν να αγαπήσουν το παιχνίδι. Η ακαδημία πρέπει να προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για να μάθουν οι νεαροί αθλητές τις βασικές τεχνικές και τακτικές του αθλήματος παρέχοντάς τους συγχρόνως αθλητική και κοινωνική παιδεία. Για όλα αυτά απαιτούνται επιδέξιοι προπονητές με τις κατάλληλες γνώσεις και προγράμματα προπόνησης ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτές τις ηλικίες.

Κεραυνός – Ακράτα

Κεραυνός: Ο πρώτος διδάξας

Δυστυχώς η Αιγιάλεια έχει μικρή παράδοση στην παραγωγή παικτών. Η ομάδα που πρωταγωνίστησε τα προηγούμενα χρόνια στις Εθνικές κατηγορίες, ο Κεραυνός Αιγίου, στο βωμό του πρωταθλητισμού και την επίτευξη των στόχων κάθε χρονιά, γέμιζε το ρόστερ με “λεγεωνάριους” χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στα τμήματα υποδομής. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από τη διοίκηση αλλά τα αποτελέματά της θα αργήσουν να φανούν.

Υπεύθυνος των ακαδημιών είναι ο Νίκος Καραγιάννης ο οποίος δηλώνει: “ Η προσπάθεια ανασυγκρότησης των ακαδημιών που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια συνεχίζεται στον Κεραυνό με επιτυχία. Τα τμήματα υποδομής είναι το βασικό οικοδόμημα μιας ομάδας και από εκεί θα βγουν οι αυριανοί μας παίκτες. Πιστεύουμε πολύ στη σοβαρή δουλειά που κάνουμε μαζί με τον Νίκο Ζίζηλα, τον Γιάννη Δούσκα και τον Θόδωρο Δροσόπουλο. Έχουμε παιδικό, μίνι, παμπαίδων και ακαδημία. Να σημειώσω ότι κάθε Τετάρτη τα παιδιά κάνουν και προπόνηση στίβου στο δημοτικό στάδιο. Είναι μία καινοτομία απαραίτητη, για να βελτιώσουν το σώμα τους. “Ζούμε για τα παιδιά και όχι από τα παιδιά ζούμε” όπως λέω χαρακτηριστικά, ως ατάκα. Δεν πρέπει να βλέπουμε τις ακαδημίες ως εισπρακτικό μέσο.

Ναι μεν βγάζουμε τα έξοδά μας, αλλά μέχρι εκεί. Έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Και να συνεργαζόμαστε. Ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τα τμήματα υποδομής της Ακράτας φέτος και αυτό είναι θετικό. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει και ένα γκρουπ στην Ακράτα, ως Κεραυνός, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου. Να τονίσω πάντως τα προβλήματα που έχουμε με το γηπεδικό το οποίο αποτελεί τροχοπέδη. Φανταστείτε ότι η ανδρική ομάδα κάνει μόλις μία προπόνηση στο κλειστό του Αιγίου, ενώ και οι ακαδημίες έχουν προπονήσεις διάρκειας μόνο 45 λεπτών”.

Ακράτα: Στοπ στους ‘’λεγεωνάριους’’

Μία… από τα ίδια και στην Ακράτα από την οποία “παρέλασαν” δεκάδες παίκτες σχεδόν από όλη την Ελλάδα την πενταετία που αγωνίστηκε στη Γ΄ Εθνική με αποτέλεσμα η ομάδα να λυγίσει οικονομικά με τα γνωστά αποτελέσματα. Πλέον, η στροφή στα τμήματα υποδομής αποτελεί μονόδρομο και όπως μας λέει ο πρόεδρος Αντώνης Ανδρουτσόπουλος:

“Επενδύουμε στα παιδιά μας, το μέλλον μας και δημιουργούμε ολα τα τμήματα όλων των ηλικιών για αγόρια και κορίτσια σε μπάσκετ αλλά και βόλευ. Θα συμμετέχουμε σε όλα τα πρωταθλήματα όπου θα μπορεί να κατεβαίνει μια ομάδα. Μαζί με τους γονείς και όλο τον κόσμο της τοπικής κοινωνίας ενωμένους. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σ΄ αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε στην πόλη μας. Υγεία σε όλους και καλή επιτυχία”.

Ήφαιστος Αχιλλέας

Ήφαιστος/Αχιλλέας: Σημαντικός ο ρόλος και του καμπ

Ο Ήφαιστος/Αχιλλέας είναι ο σύλλογος που ασχολείται με τις υποδομές περισσότερα χρόνια και παραδοσιακά έχει τους περισσότερους γηγενείς παίκτες από όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Ωστόσο κανένας παίκτης που βγήκε από τις Ακαδημίες δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα για να μπορέσει να κάνει το παραπάνω βήμα. Φέτος, με την παρθενική συμμετοχή της ομάδας στη Γ΄ Εθνική δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα τμήματα υποδομής που οργανώνονται ακόμη περισσότερο (με υπεύθυνους τον Κώστα Κεφαλά και την Τασία Βλαχοπούλου) και στη διοίκηση ευελπιστούν ότι τα αποτελέσματα θα φανούν αρκετά σύντομα.

Toν περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε και μπασκετικό καμπ από τον Ήφαιστο/Αχιλλέα Αιγιάλειας. Για δύο εβδομάδες στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγίου όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν τη μάθηση με τη διασκέδαση πάνω στο άθλημα που αγαπούν. Τα καμπ είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι που βοηθούν στη εξέλιξη των μικρών αθλητών.

“Παρόμοιες εκδηλώσεις βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά, που έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν από μικρή ηλικία τις βασικές αρχές του αθλήματος, σε συνδυασμό με το παιχνίδι και κυρίως μαθαίνουν να συνεργάζονται. Γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας πέρασαν υπέροχα και όλα ήταν ενθουσιασμένα” είχε τονίσει σε δηλώσεις του στο protionline.gr ο πρώην διεθνής φόργουορντ – και νυν προπονητής – Μιχάλης Κακιούζης που ήταν προσκεκλημένος στο καμπ.

Από την πλευρά του ο Κώστας Κεφαλάς τόνισε: “ Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό και με την ομάδα και με τις ακαδημίες φέτος. Ιδιαίτερα το κομμάτι των ακαδημιών, είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα, μου αρέσει να δουλεύω με μικρά παιδιά και ήταν ένας πολύ σημαντικός λόγος που ήρθα στην ομάδα”.

Αστέρας Τέμενης

Αστέρας και Φιλαθλητική σε ρυθμούς ακαδημιών

Με τις μικρές ηλικίες ασχολείται συστηματικά και η Φιλαθλητική Λέσχη Αιγίου και τα τελευταία χρόνια και ο Αστέρας Τέμενης, που διαθέτουν αρκετά παιδιά στις τάξεις τους. Ο Βασίλης Κωσταρίδης από τη Φ.Λ.Α. εύχεται Καλή σχολική χρονιά στους μικρούς μαθητές – αθλητές και συμπληρώνει: “Μαζί με το σχολείο, έχουμε και έναρξη των προπονήσεων, της ακαδημίας μπάσκετ του αθλητικού μας σωματείου. Παρακαλούμε τα παιδιά να συνοδεύονται έως την είσοδο του γυμναστηρίου, έτσι ώστε ο/η κηδεμόνας να συμπληρώσει ένα αναγκαίο έντυπο για το Covid-19. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν κατά την διάρκεια της προπόνησης”.

Φιλαθλητική

Όσο αφορά στην ομάδα της Τέμενης, πρόσφατα πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη εκδήλωση των ακαδημιών με προσκελημένους σημαντικόυς ανθρώπους από τον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Προμηθέα Πάτρας Χρήστος Μήλας και ο πρώην μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού και νυν του Ιωνικού Βαγγέλης Σακελλαρίου, οι οποίοι από πλευράς τους έχουν βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να υπάρχει ζωντανό το όνειρο της ακαδημίας, του αθλητισμού αλλά και της νέας γενιάς. Μαζί τους, ήταν και ο Μάκης Γιατράς ο οποίος βέβαια δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο προπονητής του Προμηθέα, μαζί με τον Θανάση Σκουρτόπουλο απένειμαν τα διπλώματα και μετάλλια σε όλους τους μικρούς αθλητές Juniors της Ακαδημίας για τη χρονιά που πέρασε, τόσο για την συμμετοχή τους στα παιδικά πρωταθλήματα, όσο και για τις αγωνιστικές τους επιτυχίες εντός και εκτός νομού σε διάφορα τουρνουά κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Σωστή νοοτροπία και συνεργασία

Οι προπονητές και οι συνεργάτες τους θα πρέπει πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα της σωστής νοοτροπίας. Η αγάπη για τα παιδιά και το μπάσκετ, το χαμόγελο, η διάθεση για συνεργασία με τα παιδιά, τους γονείς τους και τους διοικητικούς παράγοντες, θα πρέπει να είναι το σήμα κατατεθέν κάθε προπονητή που ασχολείται με αθλητές σε μικρές ηλικίες. Ας ελπίσουμε ότι σε λίγα χρόνια η δουλειά που γίνεται σε όλες τις ομάδες να φέρει αποτελέσματα. Σαφώς και η άθληση αλλά και η χαρά του παιχνιδιού είναι σημαντική υπόθεση και μακάρι τα γήπεδα και τα γυμναστήρια να είναι γεμάτα από παιδιά. Όλοι όμως θέλουμε να δούμε κάποια στιγμή παίκτες από την περιοχή μας που θα ξεχωρίσουν και θα πρωταγωνιστήσουν σε υψηλό επίπεδο….


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr