background img
banner
banner

Ξεκινά η αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου!

ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΑΡΤΙΝΟ

Μπροστά στην… ιστορική στιγμή της έναρξης των εργασιών αποκατάστασης του «λαβωμένου» από τον σεισμό του 1995 Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται η τοπική κοινωνία, καθώς έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα που είχε να κάνει με την έγκριση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ανάληψης εκτέλεσης των εργασιών από την «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΟΥ» με χρηματοδότηση από τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο. Η εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως θετική ενώ δεν αποκλείεται οι εργασίες να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα!

Ένα χρόνο μετά την πανηγυρική ανακοίνωση της είδησης ότι ο κ. Μαρτίνος επιθυμεί να αναλάβει τη χρηματοδότηση και την εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου από τον Μητροπολίτη τότε Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ο σημερινός Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος έρχεται να επιβεβαιώσει τη θετική εξέλιξη, εκτιμώντας ότι βάσει της πληροφόρησης που έχει, τα συνεργεία μπορεί να εγκατασταθούν τον Οκτώβριο!

Όπως μετέφερε στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά ο τοπικός Ποιμενάρχης, ΄΄όλο αυτό το διάστημα ήταν εμφανής ο προγραμματισμός των εργασιών καθώς γίνονταν συνεχείς επισκέψεις και αυτοψίες για τις ανάγκες των μελετών και την έκδοση των δελτίων αποκαταστάσεως του ναού. Όπως μας έχουν ενημερώσει εκπονούνται ξεχωριστές μελέτες για κάθε τομέα εργασιών που κρίνονται απαραίτητες, οι οποίες εντάσσονται στην ενιαία μελέτη που θα εκτελεστεί άμεσα΄΄.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του έτους ο κ. Μαρτίνος, με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο τον είχε διαβεβαιώσει ότι αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση του ναού ενώ ακολούθησαν οι επισκέψεις μηχανικών και οι καταγραφές.

Το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες Υπηρεσίες

Τον περασμένο Ιούνιο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ενημέρωνε το υπουργείο Πολιτισμού (Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων για την πρόθεση του κ. Μαρτίνου για δαπάνη και υλοποίηση του έργου, κάνοντας γνωστό πως ο ναός των Εισοδίων Αιγίου είναι έργο του Ε. Τσίλλερ, είναι κηρυγμένο μνημείο και σεισμόπληκτο από το 1995 ενώ η μελέτη αποκατάστασής του έχει εγκριθεί από το 2013.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Εφορεία συνηγορεί στην ανάληψη τόσο της δαπάνης, όσο και της υλοποίησης του έργου από την ΑΜΚΕ – ΑΙΓΕΑΣ, η οποία διαθέτει εμπειρία στην υλοποίηση συναφών έργων.

Το… επισφράγισμα ήρθε στα τέλη Αυγούστου όταν δόθηκε η απάντηση από την Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων προς τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στην οποία ξεκαθαρίζει πως δεν έχει αντίρρηση για την υλοποίηση του έργου!

΄΄Ουσιαστικά αυτή ήταν η τελευταία εκκρεμότητα και κάπως έτσι δίδεται το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει το έργο΄΄, επισήμανε ο Μητροπολίτης, προσθέτοντας: ΄΄Η εξέλιξη αυτή μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς άμεσα ξεκινούν οι εργασίες και θα αποκατασταθεί ο Ναός των Εισοδίων της Παναγίας μας που αποτελεί στολίδι της πόλεώς μας΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι ταυτόχρονα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και οι εργασίες ανάπλασης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr