background img
banner
banner

Οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας στην πρώτη γραμμή!

«ΑΧΑΙΟΣ» ΚΑΙ «ΠΗΓΑΣΟΣ»… ΚΡΑΤΟΥΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣ

Είναι εθελοντές με ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο τους. Εκπαιδευμένοι να καταπιάνονται με τα δύσκολα, να συνδράμουν το έργο Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής και ΕΜΑΚ και να φτάνουν εκεί που η Πολιτεία είτε αδυνατεί, είτε ολιγωρεί, είτε δεν επαρκεί, συμπληρώνοντας στην ουσία το έργο του κρατικού μηχανισμού για τη θωράκιση της κοινωνίας. Πρόκειται για τα μέλη των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας της περιοχής που έχουν δώσει διαπιστευτήρια όχι μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ο ρόλος τους είναι καταλυτικός, αλλά και σε στιγμές… νηνεμίας όπου η πρόληψη σώζει…

Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας «Αχαιός», αλλά και Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πλατάνου «Ο Πήγασος» συνεχίζουν με δικά τους έξοδα να ενισχύονται με οχήματα και εξοπλισμό και να εκπαιδεύονται χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν από την Πολιτεία, ούτε καν τα έξοδα μεταφοράς για τις περιπολίες τους… Ούτε καν την ηθική ανταμοιβή ότι λαμβάνεται υπ’ όψη η προσφορά τους από τον δήμο…

Δημιουργία βάσης ετοιμότητας με εκπαίδευση, πρόληψη και καταστολή

Με υψηλό αίσθημα προφοράς, η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας «Αχαιός» καταφέρνει από το 2009 και έπειτα να υποκαθιστά ελλείψεις της Πολιτείας. Περίπου σαράντα πολίτες κυρίως από Ανατολική Αιγιάλεια αλλά και από όλο τον δήμο Αιγιαλείας, πετυχαίνουν τον σκοπό τους μέσα από τη δημιουργία βάσης ετοιμότητας, με εκπαιδευμένους εθελοντές, έτοιμους να συνδράμουν στην αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών, πυρκαγιών και άλλων κινδύνων, τόσο στη χερσαία όσο και στη θαλάσσια περιοχή.

΄΄Είμαστε μία μη κερδοσκοπική, πιστοποιημένη και εγγεγραμμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Ομάδα. Στο δυναμικό μας έχουμε τρία οχήματα που έχουμε προμηθευτεί με δικά μας έξοδα, ενώ πραγματοποιούμε 24ωρες περιπολίες βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δουλεύουμε αθόρυβα με δική μας επιβάρυνση αφού ο δήμος όχι μόνο δεν μας «αγκαλιάζει» αλλά δεν μας καταβάλει ούτε τα καύσιμα για να μεταβούμε σε φωτιές και έκτακτες καταστάσεις που έχει χρειαστεί να επιχειρήσουμε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναγνωρίζει τη συνεισφορά μας όμως δεν έχει δικαίωμα να κάνει διαχείριση χρημάτων ούτε να μας διαθέσει δικά της καύσιμα΄΄, αναφέρει στo protionline.gr ο γενικός γραμματέας της Ομάδας Γιώργος Γκούμας.

Μιλώντας για τη δράση της Ομάδας «Αχαιός», επισημαίνει: ΄΄Έχουμε χαρτογραφήσει την περιοχή, ιδίως την Ανατολική Αιγιάλεια, γνωρίζουμε κάθε σημείο της και ξέρουμε πώς θα δράσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Έχει τύχει να στείλουμε κλιμάκιο σε φωτιές σε όλη την Αχαΐα συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής. Σε περίπτωση πυρκαγιάς έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτούμε με δικές μας δεξαμενές και αντλίες, νερό τα πυροσβεστικά οχήματα ώστε να μην υπάρχει η απώλεια του χρόνου να πηγαινοέρχονται, άρα αντιμετωπίζεται έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά η κάθε φωτιά. Συγκεκριμένα, διαθέτουμε ειδικές μυζητικές αντλίες με δυνατότητα ενός τόνου νερού ανά λεπτό και με αυτές γεμίζουμε ταχύτατα τα δικά μας οχήματα που μεταφέρουν νερό στα οχήματα της Π.Υ ή μπορούμε και απευθείας να γεμίσουμε τα οχήματα της Π.Υ.

Επιπλέον, διαθέτουμε γαιόφωνο (όργανο μέτρησης που καταγράφει τον καρδιακό παλμό σε βάθος μέχρι και έξι μέτρα) που μπορεί να χρησιμεύσει για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από συντρίμμια. Μέσω αυτής της μεθόδου βοηθούμε στον εντοπισμό επιζώντων και δίνουμε τον «στόχο» στα σωστικά συνεργεία προχωρώντας παρακάτω. Εκτός από την Πυροσβεστική, έχουμε συνεργαστεί με την ΕΜΑΚ Πατρών αλλά και με δύτες για θαλάσσιες επιχειρήσεις. Είμαστε εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να συνδράμουμε οποιαδήποτε στιγμή, ώστε να προστατεύσουμε την περιοχή μας από φυσικές καταστροφές΄΄.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο τα περισσότερα μέλη της Ομάδας συμμετέχουν σε περιοδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης πυρόσβεσης από την Π.Υ Αιγίου και το Κλιμάκιο Ακράτας. Επίσης, με το ειδικό γαιόφωνο που διαθέτουν, συμμετέχουν από κοινού με την ΕΜΑΚ Πατρών σε ασκήσεις έρευνας αγνοουμένων σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Στόχος τους είναι να μεταλαμπαδεύουν την ιδέα του εθελοντισμού στα νέα παιδιά με ομιλίες και επιδείξεις στα σχολεία. Κι όλα αυτά αποκλειστικά με δικούς τους πόρους σε μια πολύ δύσκολη εποχή αλλά με πίστη στη μεγάλη σημασία της εθελοντικής δράσης…

Περιπολίες αλλά και επιχειρήσεις κατάσβεσης

Μια ομάδα Πλατανιωτών το 2008 και με αφορμή τις πύρινες καταστροφές που είχαν προηγηθεί, αποφάσισε την ίδρυση του συλλόγου με την επωνυμία Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πλατάνου και με πρωταρχικό σκοπό την προστασία της όμορφης κοινότητας Πλατάνου και της ευρύτερης περιοχής.

Τα πρώτα μέλη του Συλλόγου κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα σεβαστό χρηματικό πόσο προερχόμενο κυρίως από δύο δωρητές, τους Αλέκο Σιαφλά και Ιωάννη Μπαλασόπουλο κι έτσι αγόρασαν το πρώτο πυροσβεστικό όχημα αντάξιο των μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος ενισχύθηκε με ένα ακόμη μικρό και ευέλικτο πυροσβεστικό όχημα.
Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι τόσο κατασταλτικές όσο και προληπτικές. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές επιχειρήσεις κατάσβεσης και σε συνεχείς περιπολίες τους θερινούς μήνες.
Το έργο του συλλόγου δεν σταματά εδώ, φροντίζει την καθαριότητα του χωριού, την κοπή ξερών χόρτων κατασκεύασε την βρύση στην ανατολική είσοδο του χωριού κ.ά. Ο Σύλλογος είναι μια εθελοντική ομάδα ενταγμένη στην Πολιτική Προστασία και με τις οδηγίες της και την δική του πρωτοβουλία είναι πάντοτε έτοιμος σε ό,τι χρειαστεί.

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Ηλιόπουλος, αναφέρεται στη διάθεση προσφοράς των συγχωριανών του, μέσα από τη δράση του Συλλόγου: ΄΄Αγαπάμε τον τόπο μας ο οποίος έχει δοκιμαστεί από καταστροφές και επιθυμούμε να προσφέρουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που πραγματοποιούμε περιπολίες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική ώστε να θωρακίσουμε την περιοχή μας. Επίσης, αυτός είναι και ο λόγος που αφήνουμε τις δουλειές μας και είμαστε παρόντες όποτε οι συνθήκες το απαιτούν ώστε να λειτουργήσουμε επικουρικά στο έργο της Πυροσβεστικής΄΄.

Παράλληλα, τονίζει: ΄΄Σε καμία περίπτωση ούτε προτιθέμεθα ούτε δυνάμεθα να υποκαταστήσουμε τον ρόλο των πυροσβεστών. Μπορούμε όμως να ρίξουμε το… πρώτο νερό στη φωτιά ή να προμηθεύσουμε την Πυροσβεστική με αυτό. Γνωρίζουμε κάθε σπιθαμή του τόπου μας και μπορούμε να οδηγήσουμε εκεί τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είμαστε παρόντες για τον τόπο μας΄΄.

Να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση του Συλλόγου εξελέγη μόλις τον Ιούλιο δείχνοντας περίσσιο ζήλο για να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης.

Ο «Πήγασος» απαριθμεί μεγάλο αριθμό μελών – εθελοντών που φτάνουν τους 80! Τελευταία επέμβασή του συνεπικουρώντας την Πυροσβεστική, στη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα σε στάβλο με άχυρα και τριφύλλι στην Κάτω Ποταμιά.

Εκτός από το κόστος των μεταφορικών, ο Σύλλογος καλύπτει από τις συνδρομές και τις χορηγίες των μελών του τη συντήρηση των οχημάτων του αλλά και των δεξαμενών ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για πυρκαγιά. ΄΄Συνδράμουμε οπουδήποτε μας ζητηθεί σε όλο τον νομό Αχαΐας, ωστόσο δίνουμε έμφαση στην προφύλαξη της περιοχής μας με περιπολίες τους καλοκαιρινούς μήνες με το ευέλικτο μικρό όχημά μας. Κι όλα αυτά χωρίς την παραμικρή βοήθεια από δήμο και πολιτεία. Προκειμένου να αυξήσουμε την κινητικότητα του Συλλόγου έχουμε πραγματοποιήσει δύο φορές λαχειοφόρους στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε τη δυναμική του. Αυτός ο στόχος παραμένει, μιας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δράση του Συλλόγου με οποιοδήποτε τίμημα΄΄, σημειώνει ακόμη ο κ. Ηλιόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr