background img
banner
banner

Ο χειμώνας που δεν υπολόγισε η κυβέρνηση…

-Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΟΗ*-

Η γνωστή φιέστα της Σαντορίνης, χωρίς μάσκες, και η παρουσίαση μιας Covid-free χώρας απέτυχε παταγωδώς.

Και όχι μόνο απέτυχε αλλά τελικά έβαλε και σε πραγματικό κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Το «άνοιγμα» των συνόρων χωρίς ενίσχυση του υγειονομικού ελέγχου αλλά και το αίσθημα χαλάρωσης που εξέπεμψε η κυβέρνηση οδήγησαν στο να μετράμε, επίσημα, τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ περισσότερα, γεγονός που ανησυχεί τον κόσμο αφού ταυτόχρονα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ.

Τώρα πληρώνουμε το τίμημα της έλλειψης σχεδιασμού και την σύγχυση του κόσμου από τα διπλά μηνύματα που δέχεται,όπως η αλλοπρόσαλλη πολιτική στο θέμα της πληρότητας των πλοίων.
Πέρα όμως από την υγειονομική κρίση, με την ίδια αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισε η κυβέρνηση και την οικονομία, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Αφέθηκε στις μεγάλες πιέσεις των tour-operatorsπου, λόγω της μείωσης του τζίρου, πίεζαν αφενός την κυβέρνηση για ελαστικότητα στους ελέγχους και αφετέρου τους ξενοδόχους για μείωση τιμών στα ήδη υποτιμολογημένα πακέτα. Όσο για την εργασία, δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε γιατί τα ζούμε ήδη με εκατοντάδες ανέργους μέσα στις οικογένειες μας.

Το γεγονός ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φροντίσουμε, με εμπροσθοβαρή μέτρα, για την επόμενη μέρα στον ελληνικό τουρισμό.
Είναι πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα ο βαθμός συναίνεσης που έχει η κυβέρνηση, χωρίς τις πλατείες της οργής του 2010 και με την παρούσα, πρόσθετη οικονομική βοήθεια μιας Ευρώπης που απέχει βέβαια από το ανθρώπινο πρόσωπο που επιθυμούμε, αλλά τουλάχιστον, αναγνώρισε την ανάγκη στήριξης των χωρών- μελών και το έκανε έμπρακτα.

Πολλά και άμεσα εκταμιέυσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και εδώ ακριβώς φαίνεται η ανεπάρκεια της και η ανικανότητα της να σχεδιάσει μια βιώσιμη ανάπτυξη με ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Και φυσικά δεν μιλάει κανείς για «λεφτόδεντρα», αλλά η έκθεση Πισσαρίδη δεν πείθει ότι θα δώσει την ώθηση στη χώρα με στόχο την ευημερία όλων των κατοίκων της. Κυρίως, των ασθενέστερων.

*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr