background img
banner
banner

Παραγωγή του εθνικού τυφεκίου από το εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο;

«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΥΝΟΪΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ – ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Μεγάλη προοπτική στο να ξαναβρεθεί το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο σε παραγωγική άνθιση και αναπτυξιακή τροχιά προκύπτει από το ενδεχόμενο ανάληψης της εκτέλεσης του προγράμματος παραγωγής του νέου εθνικού τυφεκίου! Τα μηνύματα είναι θετικά τις τελευταίες ημέρες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ και στις τάξεις των εργαζομένων πνέει… άνεμος αισιοδοξίας μετά την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου Γιώργος Σαζακλής, αφού επαναλαμβάνει την πάγια θέση των εργαζομένων περί διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΑΣ και κατ’ επέκταση και του τοπικού εργοστασίου, αναφέρεται στις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την κατασκευή του εθνικού τυφεκίου. Όπως τονίζει, ΄΄πολλά έχουν ακουστεί από διάφορες πηγές για το νέο εθνικό όπλο ενώ τελευταία παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο εργοστάσιο από αντιπροσώπους ευρωπαϊκών εταιρειών και όχι μόνο για συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι διαμορφώνουν πολύ καλή εντύπωση διακρίνοντας τη δυναμική του εργοστασίου, βλέποντας τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία που υπάρχει, κάτι που δηλώνουν απερίφραστα. Από εκεί και πέρα, εφόσον προχωρήσει η ανάθεση του νέου εθνικού όπλου αυτομάτως δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές για την τοπική παραγωγική μονάδα και την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ενώ δημιουργούνται και νέες εργασίας΄΄.

Ο κ. Σαζακλής αναφέρεται και στην υπογραφή της Σ.Σ.Ε. την περασμένη εβδομάδα, η οποία υπεγράφη από τους εργαζόμενους των μονάδων των ΕΑΣ και έχει μεταβιβαστεί για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών. ΄΄Η Σ.Σ.Ε. θα σταλεί από την εταιρεία στο υπουργείο Οικονομικών και εφόσον γίνει αποδεκτή, κατοχυρώνονται σε μεγάλο βαθμό οι εργαζόμενοι αφού περιλαμβάνει πολύ σημαντικές διατάξεις΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας και τη συμβολή της διοίκησης της εταιρείας ως προς τη δρομολόγησή της. Μάλιστα, επισήμανε πως ΄΄αναμένεται να αποτελέσει «ασπίδα» για τους εργαζόμενους όλης της εταιρείας αφού κατοχυρώνει δικαιώματα και διασφαλίζει και τις παλιές κατακτήσεις που έγιναν με διαπραγματεύσεις και με αγώνες΄΄. ΄΄Μένει όλα αυτά να τα δούμε να υλοποιούνται. Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι νέων εξελίξεων και ανάπτυξης΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Αίγιο.

Συμφωνία με Αίγυπτο

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, το management της κρατικής εταιρείας υπέγραψε πριν από λίγες μέρες συμφωνία, μετά διεθνή διαγωνισμό, με το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου για την προμήθεια πυρομαχικών 105mm, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΑΣ ιδρύθηκαν το 2014 μετά τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ και είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που εδώ και 145 χρόνια σχεδιάζει, κατασκευάζει και εμπορεύεται οπλικά και πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά, πιστοποιημένα για το ΝΑΤΟ.

Εξυγίανση του ισολογισμού

Την ίδια στιγμή, πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η εξυγίανση των ΕΑΣ ο ισολογισμός των οποίων έχει σοβαρότατα προβλήματα. Κύριος μέτοχος των ΕΑΣ είναι το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η εταιρεία εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς αποτελεί βασικό προμηθευτή του. Προ μηνών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εισηγούμενος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τον διορισμό της νέας διοίκησης δήλωσε πως θα στηρίξει μαζί με το υπουργείο Οικονομικών την προσπάθεια εξυγίανσης. Σχολιάζοντας δε τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, ο υπουργός είπε ότι εφόσον αναλάβει η νέα διοίκηση, θα δει ποια είναι η πραγματική κατάσταση και θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα.

Τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας

Το περασμένο έτος (2019) οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 30,5 εκατομμύρια ευρώ από 13,4 εκατ. το 2018. Ομως έκλεισε τη χρήση με ζημίες μετά φόρων ύψους 34,23 εκατ. Η αύξηση των ζημιών αποδίδεται από τη διοίκηση κυρίως στην προσαρμογή των κονδυλίων ενεργητικού στα πραγματικά δεδομένα, με τη δημιουργία επαρκών προβλέψεων και της ορθολογικής εκτίμησης των σχετικών παραδοχών που έκανε το νέο management. Να σημειωθεί πως το σύνολο των σωρευτικών ζημιών της εταιρείας στις 31.12.2019 έφθασε το 1,54 δισ. Ετσι τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 86,6 εκατ. και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων στα τέλη του 2019 ήταν 213,451 εκατ. Ενα σημαντικό μέρος αυτών είναι με εγγύηση του Δημοσίου.

Η εταιρεία αποτέλεσε συχνό θέμα στις συζητήσεις με τους πιστωτές κατά την περίοδο των μνημονίων λόγω τόσο των ζημιών της όσο και της κρατικής στήριξης που απολαμβάνει. Είχε τότε συμφωνηθεί πως από τα πέντε εργοστάσιά της και το σχετικό προσωπικό έπρεπε να μείνουν μόνον τρία ανοιχτά με τους απαραίτητους απασχολούμενους.
Τα ΕΑΣ οψίμως δείχνουν να έχουν στραφεί στις εξαγωγές και να ενεργοποιούν συμβάσεις που δεν είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, όπως με το υπουργείο Αμυνας της Τυνησίας προϋπολογισμού 2,07 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πυρομαχικών 12,7 x 99mm. Παράλληλα, η νέα διοίκηση έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με πρεσβείες και επιμελητήρια ώστε να παρουσιάσει το δυναμικό της και να κλείσει νέες συμφωνίες.

Επίσκεψη Ανδρέα Κατσανιώτη

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τα εθνικά θέματα, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Διευθυντή, στελέχη και εργαζόμενους του εργοστασίου. Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο οποίος έθεσε σαν πρώτη προτεραιότητα την στήριξη της εθνική μας αμυντικής βιομηχανίας το εργοστάσιο στο Αίγιο μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο εργοστάσιο, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων: «Η εγρήγορση στα εθνικά θέματα επιβάλλει την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας η οποία μπορεί να γίνει δύναμη αποτροπής κάθε εξωτερικού κινδύνου. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης το εργοστάσιο στο Αίγιο θα βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος παραγωγής του νέου εθνικού τυφεκίου. Με αυτό το τρόπο θα συνεχιστεί η ανάπτυξη του εργοστασίου και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στη περιοχή. Είχα την τιμή να συναντηθώ πρόσφατα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΣ, Νίκο Κωστόπουλο, καθώς και με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές μια ισχυρή αποτρεπτική ασπίδα έναντι σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία. Η ανάληψη της παραγωγής του εθνικού τυφεκίου θα δώσει «ανάσα ζωής» στην μονάδα ενώ θα αποτελέσει μια σημαντική αναπτυξιακή κίνηση για όλη την περιοχή της Αχαΐας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr