background img
banner
banner

Πραγματικότητα το ‘’όραμα’’ χρόνων της Μελπωμένης Ρογκάλα

ΓΕΜΑΤΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΓΓΟΥ ‘’ΑΧΑΪΚΗΣ ΓΗΣ’’

Το πόσα κειμήλια και θαυμαστά ιστορικά στοιχεία για τον πλούτο της Αιγιάλειας μπορεί να βρει κάποιος στο Λαογραφικό Μουσείο ¨Κέντρο Αχαϊκής Γης¨ στον Λόγγο, είναι γνωστό περίπου μια επταετία τώρα. Το πόσο έχει εξελιχθεί και ανανεωθεί όμως… το πόσο έχει οργανωθεί και διαμορφωθεί ειδικά την τελευταία διετία για να το καταλάβει κάποιος, πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθεί. Είναι η απόλυτη αναπαράσταση της κοινωνικής ζωής της Αιγιάλειας, τα τελευταία τουλάχιστον 200 χρόνια, απεικονίζοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητας της πορείας των ανθρώπων.

Τεράστια η συνεισφορά των εθελοντών, δωρητών και απλών ανθρώπων

Το Μουσείο λειτουργεί από το 2013 στο παλαιό ελαιοτριβείο Λαμπρόπουλου στον Λόγγο. Στο εσωτερικό του, φιλοξενεί θαυμάσια ευρήματα και τεράστιας αξίας τοπικά αντικείμενα, που όχι μόνο μπορεί να διδάξει στους νέους την ιστορία του τόπου, αλλά να θυμίσει και μάθει ακόμα περισσότερα και στις παλαιότερες γενιές. Λειτουργεί με την μεγάλη συνεισφορά εθελοντών και δωρητών, απλών και καθημερινών ανθρώπων από όλη την Αιγιάλεια, μα κυρίως την ανυπολόγιστη αγάπη ορισμένων ανθρώπων που μόχθησαν από την γένεση του να στηθεί και να φτιαχτεί. Η πρώτη εν τη τάξει όμως… είναι ακούραστη και δημιουργική Μελπωμένη Ρογκάλα. Το Μουσείο που άρχισε από το “μηδέν” να στήνεται το 2005, σήμερα βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, σε ένα οικόπεδο 450 τ.μ. και έχει δύο επίπεδα. Όλα τα αντικείμενα που μπορεί κάποιος να δει, είναι από την πολυετή αναζήτηση και περισυλλογή κειμηλίων και μικροαντικειμένων εθελοντών και δωρητών, μα κυρίως της ίδιας της κ. Ρογκάλα.

Ένα σύνολο σπάνιου ενδιαφέροντος και μεγάλης συναισθηματικής αξίας

Η κ. Μελπωμένη Ρογκάλα

Η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος εισέλθει στον χώρο, δεν περιμένει αυτό που θα δει: Μνήμες στρατιωτών, χειρόγραφα σημειώματα αγωνιστών, προσωπικά κειμήλια οικογενειών, σκεύη και παραδοσιακά υφάσματα, εικονογραφίες προσωπικοτήτων και μικροαντικείμενα γνωστών ή και άγνωστων Αιγιαλέων, καθώς και ένα εκκλησάκι, είναι μόνο λίγα από αυτά. Ένα σύνολο μουσειακού ενδιαφέροντος σπάνιας και μεγάλης συναισθηματικής αξίας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμα μια ¨μικρογραφία¨ του τρόπου ζωής των πρώτων κατοίκων του Λόγγου, που χρονολογείται περί τα 1630 μ.Χ. Μεγάλο θαυμασμό προκαλούν τα αυτοσχέδια αλέτρια της τότε εποχής, σπάνια βιβλία και τόμοι, ένα οργανωμένο μικρό εκκλησάκι μέσα στο Μουσείο, μα και καλλιτεχνίες Αιγιαλέων, που με κόπο συνέλεξε κομμάτι – κομμάτι η Μέλπω Ρογκάλα.

«Το έφτιαξα από το τίποτα… κομμάτι – κομμάτι»

To protionline.gr συνομίλησε με την πολύ φιλική και ευγενική υπεύθυνη του Μουσείου, η οποία τόνισε: «Το έστησα κομμάτι – κομμάτι, χωρίς μουσειολόγους ή αρχαιολόγους, από το τίποτα. Τα περισσότερα κομμάτια είναι δωρεές φίλων ή απλού κόσμου και από την δική μου προσωπική συλλογή που μαζεύω κομμάτι – κομμάτι από το 1962 ή και νωρίτερα. Όλα δημιουργήθηκαν με αγάπη και την πολύτιμη βοήθεια τριών ή τεσσάρων φίλων, που έδωσαν και δίνουν την ψυχή τους από την πρώτη κιόλας ημέρα. Ενδεικτικά να αναφέρω τα ονόματα των Δημήτρη Δημητρίου, Κώστα Κλάγκου, Μαρίας Μπεντεβή. Αλλά είναι πολλοί ακόμα που πρέπει και οφείλω να αναφερθούν». To protionline.gr κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη του χώρου, σε μελλοντικό άρθρο – αφιέρωμα στο πρόσωπό της και στην προσφορά της στην τοπική κοινωνική ζωή, θα αναφερθεί εκτεταμένα και πιο εξιδανικευμένα στην ¨ιστορία της ζωής της¨ που την έφερε εδώ, ως το σήμερα και στις λεπτομέρειες του Μουσείου.

Η εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο

Φέτος το καλοκαίρι… κόντρα στην πανδημία του κορωνοϊού και των δύσκολων καιρών, οι υπεύθυνοι του χώρου οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο, μέχρι τώρα 4 εκδηλώσεις. Η πρώτη έγινε στις 22 Ιουλίου, την οποία παρουσίασε η Μαρία Μπεντεβή με τίτλο ¨Ρούσης: Ο κοτζαμπάσης του Καστρόπυργου¨ του Μ. Καραγάτση. Την δεύτερη εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η κ. Σιταρά, έφερε τίτλο ¨Αγία Σοφία, το χρονικό του Κωδινού¨ στις 29 Ιουλίου. Έπειτα, ακολούθησαν δύο ακόμα εκδηλώσεις στις 3 και 19 Αυγούστου, όπου κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Κλάγκος, με τίτλους ¨Η ιστορία του ’21 μέσα από την λογοτεχνία¨ και ¨Μαυρόλυκοι: Το χρονικό της τουρκοκρατίας¨ του Θ. Πετσάλη, αντίστοιχα.

To βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση της θερινής περιόδου, που παρουσίασε ο κ. Τζεραβίνης και έφερε τίτλο ¨Νενέκος, ο μεγάλος προδότης¨. Περισσότερες πληροφορίες για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που ετοιμάζονται, καθώς και πληροφορίες πάσης φύσεως για το Μουσείο και την δράση του, μπορεί να βρει κάποιος επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 2691074293 με την Μελπωμένη Ρογκάλα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr