background img
banner
banner

“Στα δύσκολα μαζί – Ιδέες για διαφοροποιημένη διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο”

ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΘΗΝΑ ΣΚΑΝΔΑΜΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΜΑΧΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦIΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΝΗΠΙΩΝ

Ένα χρήσιμο εργαλείο διδασκαλίας που αναπτύσσει τη φιλοσοφία της ένταξης και της συμπερίληψης νηπίων με οποιαδήποτε μορφή δυσκολίας, στην τυπική πράξη, αλλά και ένα εγχειρίδιο αγάπης που παρουσιάζει τρόπους ανάδειξης των ειδικών δεξιοτήτων των παιδιών νηπιακής ηλικίας, αποτελεί το βιβλίο “Στα δύσκολα μαζί – Ιδέες για διαφοροποιημένη διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο” που παρουσιάζεται και κυκλοφορεί εντός της εβδομάδας από τις εκδόσεις «Ηδίφωνο».

Εμπνεύστριες και συγγραφείς, δύο εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν και έχουν προσφέρει στην Ειδική Αγωγή όσο λίγοι. Η Αθηνά Σκανδάμη και η Μαρία Μαχτή… ανταποκρίθηκαν στα δύσκολα μαζί και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει!

Μέσα από οργανωμένα σε ενότητες φύλλα εργασίας, δραστηριότητες και φωτογραφικό υλικό, σκοπός του βιβλίου είναι να προτείνει πρακτικές, όπως αυτές δύνανται να πραγματοποιηθούν σε τάξεις που φιλοξενούν Τμήματα ένταξης ή σε Ειδικά σχολεία που συστεγάζονται ή γειτνιάζουν με δομές Γενικής Αγωγής. Οι προτάσεις και οι ιδέες είναι προϊόντα της εργασίας των νηπιαγωγών-συγγραφέων μέσα στην τάξη και αποτελούν χρήσιμα εργαλεία διδασκαλίας.

Την εικονογράφηση που βιβλίου έχει κάνει η Έλενα Λεώνη – Παπαδημητρίου που αποδίδει με έξυπνο και εύστοχο τρόπο το νόημα του βιβλίου.

Η διαφορετικότητα μπορεί να ενώσει…

΄΄Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την προσχολική ηλικία, σε γονείς νηπίων αλλά και σε όσους πιστεύουν στα παιδιά και θεωρούν την εκπαιίδευσή τους ως το βασικότερο στοιχείο για την καλύτερη ενήλικη ζωή τους΄΄, επισημαίνει στo protionline.gr η υπεύθυνη των εκδόσεων «Ηδύφωνο», συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου, βρίσκοντας πολύ ενδιαφέρουσα τη συνεργασία της με τις δύο συγγραφείς – εκπαιδευτικούς. ΄΄Ήταν μία πολύμηνη συνεργασία, επεξεργαστήκαμε με ενθουσιασμό το σπουδαίο υλικό που είχαν ετοιμάσει έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενότητες με διαβαθμίσεις και εξελίσσεται με σειρά ώστε να καλύπτει πλούσια γκάμα δραστηριοτήτων στους τομείς της νοητικής ανάπτυξης, φέροντας το παιδί σε επαφή με τον χώρο, τον χρόνο, τις ποσότητες κ.ο.κ.΄΄, τόνισε η κ. Παναγιωτακοπούλου.

Με τους στίχους του Αμερικανού ποιητή Henry Van Dyke (1852-1933), “Να χρησιμοποιείς ό,τι ταλέντα έχεις. Το δάσος θα ήταν ένα πολύ σιωπηλό μέρος αν τα μόνα πουλιά που κελαηδούσαν, ήταν αυτά που κελαηδούν καλύτερα”, οι δύο συγγραφείς δίνουν στo protionline.gr το στίγμα του βιβλίου, εξηγώντας πώς η διαφορετικότητα μπορεί να ενώσει…

Όπως αναφέρουν οι κ. Σκανδάμη και Μαχτή, ΄΄αντιμετωπίσαμε με αγάπη και όραμα τη νέα μορφή τάξης, που συμπεριλαμβάνει νήπια τυπικής ανάπτυξης και νήπια με δυσκολίες. Τα ψυχικά οφέλη που αποκομίσαμε είναι απερίγραπτα. Η καθεμία από τη δική της πλευρά προσπάθησε να νιώσει τι θα ήθελε η άλλη. Η κοινή δουλειά δε χωράει εγωισμούς και μικροπρέπειες, δε γνωρίζει μόνιμους και αναπληρωτές. Αισθανθήκαμε την τάξη μας σαν ένα παζλ από διαφορετικούς ανθρώπους σημαντικούς και ξεχωριστούς γι’ αυτό που είναι΄΄.

΄΄Τρεις είναι οι ήρωες του βιβλίου που εικονίζονται στο εξώφυλλο: ο Κωνσταντίνος, η Δανάη και ο Άγγελος. Τρία ξεχωριστά παιδιά που έχουν εξαιρετικές δυνατότητες το καθένα, αλλά και κάποιες δυσκολίες΄΄, αναφέρουν ακόμη οι συγγραφείς και προσθέτουν: ΄΄Ευχαριστούμε θερμά την εκδότρια Μαρία Παναγιωτακοπούλου και τις εκδόσεις «Ηδύφωνο», που πίστεψαν στην ιδέα αυτής της έκδοσης και την ανέλαβαν με επιμέλεια και σοβαρότητα. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εικονογράφο μας Έλενα Λεώνη (Παπαδημητρίου), η οποία με τη φαντασία της έδωσε ζωή στις σκέψεις μας΄΄.

Ποιες είναι οι συγγραφείς

Η Αθηνά Σκανδάμη είναι γνωστή στην τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία από την πλούσια δράση της. Από το 2003 υπηρετεί στο 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου και από το 2009 είναι Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου. Έχει επιμορφώσεις στην Ειδική Αγωγή (Ετήσιο Σεμινάριο Πανεπιστημίου Αιγαίου), Ημερίδες και Συνέδρια. Υπήρξε εισηγήτρια σε ημερίδες για την Ειδική Αγωγή σε συνδιοργάνωση του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και του ΚΕΔΔΥ Αχαΐας. Έχει επιμόρφωση στη Θεατρική Αγωγή και συμμετείχε σε Φεστιβάλ που διοργανώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Είναι μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αιγιάλειας και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου. Είναι Ταμίας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας. Συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις στο Χαμόγελο του Παιδιού, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το ΕΚΑΜΕ/Αμ.ε.Α Αιγίου. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας, υπήρξε πρωτεργάτης στην εδραίωση της Ειδικής Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή στην Αιγιάλεια και την ίδρυση Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Αίγιο. Συμμετείχε στην τριμερή Επιτροπή για την καθιέρωση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στην Αιγιάλεια.

Η Μαρία Μαχτή γεννήθηκε στη Ρόδο όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Εισήχθη στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών κι έλαβε το πτυχίο της από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (έπειτα ως Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με κατεύθυνση στις Μαθησιακές Δυσκολίες –Δυσλεξία –Αγωγή Κωφών από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών του οποίου για μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε και εξωτερικός συνεργάτης.

Διαθέτει επάρκεια Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και Γραφής Braille. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και επιμορφωτικές ημερίδες σχετικές με την Ειδική Αγωγή και έχει εκδώσει τον «Οδηγό Συλλογικότητας» (2008, Εκδόσεις ‘το Δόντι’). Έχει εργαστεί με Σύμβαση έργου με την ειδικότητα του Ειδικού Παιδαγωγού για το πρόγραμμα Πρώιμης Ανίχνευσης, Διάγνωσης και Αντιμετώπισης της Παιδικής Βαρηκοΐας στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Πάτρας. Από το 2009 έως και σήμερα εργάζεται αδιαλείπτως στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής σε Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Νηπιαγωγεία.

Παρουσιάσεις σε Αίγιο και Πάτρα

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας και τις εκδόσεις «Ηδύφωνο» την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στις 7.30μ.μ., στο υπαίθριο θέατρο “Γεώργιος Παππάς” στο Αίγιο και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στις 7.30μ.μ., στο 64ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κώστας Γιαννόπουλος (Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας), Ελένη Διδάχου (Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου Προσχολική Εκπ/σης, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας), Θεώνη Μαυρόγιαννη (Προϊσταμένη του 1ου ΚΕΣΥ Αχαΐας). Στην παρουσίαση στην Πάτρα θα υπάρχει Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας από την Ειρήνη Ανδρικοπούλου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr