background img
banner
banner

Στο τέλος της βδομάδας τα εμβόλια της γρίπης στα φαρμακεία

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ COVID

Ενώ από σήμερα ξεκίνησε ήδη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης, απόλυτη σύγχυση επικρατεί στο κατά πόσο είναι επικίνδυνο να γίνει σε ανθρώπους που ενδέχεται να νοσούν ταυτόχρονα από κορωνοϊό. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολίου ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτείται τεστ για κορωνοϊό σε όσους πρόκειται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την μεριά του, αναφέρει ότι πρέπει να ελεγχθούν επιμελώς όλα τα συμπτώματα πριν γίνει κάθε εμβόλιο.

Ακόμα και αυτοί που κατά την περσινή περίοδο ¨αμέλησαν¨ να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, υπό τον φόβο της επιδημίας του κορωνοϊού, φέτος… έσπευσαν στα φαρμακεία της Αιγιάλειας από νωρίς, για να γραφτούν στην λίστα αναμονής. Η λίστα, ξεκίνησε να γεμίζει με ονόματα από τον Μάιο, αρχικά από τις ευπαθείς ομάδες και τους υπερήλικες, τις έγκυες και από τους υπολοίπους, με το… περιβόητο εμβόλιο να δημιουργεί μια διχογνωμία των επιστημόνων, που ¨πέρασε¨… και στον κόσμο τελικά, ο οποίος απολύτως δικαιολογημένα, μπερδεύτηκε για το τι ισχύει και τι όχι.

Σπηλιόπουλος: ¨Σύγχυση¨ συμπτωμάτων μεταξύ κρυολογήματος, γρίπης και κορωνοϊού

Το protionline.gr συνομίλησε με τον Γιώργο Σπηλιόπουλο, τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιάλειας, ο οποίος αναφέρει: «Αν όλα πάνε βάσει σχεδιασμού, ως το τέλος της βδομάδας που διανύουμε θα παραλάβουμε τις πρώτες ποσότητες. Προέχει να συγκρίνουμε την λίστα αναμονής παραγγελιών, με την αρχική ποσότητα που θα έρθει τελικά στα φαρμακεία για να διατεθεί. Πέρυσι, παραλάβαμε περίπου το 60% των αντιγριπικών εμβολίων στην πρώτη φάση, με αποτέλεσμα να ¨βγουν¨ τα φαρμακεία της Αιγιάλειας εκτός προγραμματισμού και να μην ανταποκρίνονται στις προπαραγγελίες του κόσμου. Ελπίζω φέτος, οι εταιρίες να προμηθεύσουν έγκαιρα τα φαρμακεία και το εμβόλιο της γρίπης, μα και το εμβόλιο του H1N1 λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Υπάρχει μεγάλη σύγχυση από τους πελάτες, για τις διαφορές των συμπτωμάτων μεταξύ απλού κρυολογήματος, γρίπης και συμπτωμάτων του κορωνοϊού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών και τονίζει: «Πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στους Αιγιαλείς να σπεύσουν να εμβολιαστούν για την γρίπη. Αν κατά τον μήνα Νοέμβριο πέσουν όλα μαζί… καταλαβαίνετε πως θα υπάρξει τρομερό αδιέξοδο, θα έρχεται ο ασθενής και δεν θα ξέρουμε τι έχει. Αυτό που προσπαθούμε να προλάβουμε, είναι η γενικευμένη σύγχυση και το να γεμίσουν τα νοσοκομεία με κόσμο».

Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, σάκχαρο και καρδιακά νοσήματα προηγούνται

Ερωτώμενος για το ποιες ομάδες ατόμων προηγούνται για τον εμβολιασμό και για το ποιες είναι οι επίσημες οδηγίες που υπάρχουν, λέει: «Οι οδηγίες που έχουμε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Ε.Ο.Δ.Υ είναι να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Ελπίζουμε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου να έχει ξεκινήσει και η διάθεση για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αυτήν την ώρα, επιβάλλεται να γίνουν όσα πρέπει για να μπορέσουμε να μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς. Η αναγκαιότητα του εμβολίου υπήρξε μεν και τις υπόλοιπες χρονιές που δεν είχε προκύψει θέμα κορωνοϊού, αλλά φέτος είναι ακόμα πιο σημαντικό και επιβεβλημένο να γίνει το εμβόλιο. Φανταστείτε τι θα γίνει αν ταυτόχρονα, οι δύο ιώσεις υπερκαλύπτονται και τι διχασμός και πανικός θα υπάρξει από τον κόσμο… Οι οδηγίες που έχουμε, είναι να αποφεύγεται ο εμβολιασμός σε άτομα που νοσούν ήδη από την γρίπη ή από τα συμπτώματα ήπιου κρυολογήματος». Ο πρόεδρος, καταλήγοντας επισημαίνει: «Αυτοί που πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης είναι πρωτίστως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και από σακχαρώδη διαβήτη και οι περιπτώσεις με έντονα καρδιακά προβλήματα. Όσο για τα υπερήλικα άτομα, άνω των 70 ετών δηλαδή, εκεί δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα αν δεν εμβολιαστούν. Σε δεύτερη φάση το εμβόλιο πρέπει να γίνει σε μικρά παιδιά και μωρά. Ο υπόλοιπος πληθυσμός έπεται στην τρίτη φάση εμβολιασμού» σημειώνει ο κ. Σπηλιόπουλος,.

Ψαρράς: Για την εποχική γρίπη οι κύριοι μεταδότες σε ευπαθή άτομα είναι κυρίως τα παιδιά

Από την πλευρά του, ο έμπειρος παιδίατρος Ιωάννης Ψαρράς, σε ερώτηση του protionline.gr για το τι ισχύει και πόσο επιβεβλημένο καθίσταται το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά, αναφέρει: «Είναι σημαντικό να θωρακιστεί ο πληθυσμός όχι μόνο από την επιδημία του κορωνοϊού, αλλά και από τις συνηθισμένες ιώσεις της εποχής. Καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη, είναι πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλα κύματα, λόγω του χειμώνα, των κλειστών χώρων και του αναμενόμενου συγχρωτισμού. Υπάρχει πιθανότητα κάποιο παιδί να αρρωστήσει ταυτόχρονα και με τους δύο ιούς. Η διενέργεια εμβολιασμού σε όσο περισσότερα παιδιά για την εποχική γρίπη, θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να προφυλαχθούν τα ίδια και σε επέκταση να προφυλάξουν τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Πέρα από την ατομική προστασία που προσφέρει το εμβόλιο στα ίδια τα παιδιά, είναι δυνατόν να μειώσει και την μετάδοση σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικιακές ομάδες. Είναι γνωστό ότι αντίθετα με τον κορωνοϊό, όπου εκεί τα μικρά παιδιά φαίνεται και αποδεικνύεται να νοσούν και να μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, για την γρίπη, οι κύριοι μεταδότες σε ευπαθή ή μεγάλα σε ηλικία άτομα, είναι κυρίως τα παιδιά» τονίζει ο Αιγιώτης ιατρός.

Συνιστάται ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός

Ο παιδίατρος επισημαίνει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική προστασία και ερωτώμενος από τo protionline.gr πώς εκτιμά την εξέλιξη του θέματος, τονίζει: «Με τα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή τη χρήση μάσκας, τις αποστάσεις και τα αντισηπτικά, που υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία του πληθυσμού μα και με την ¨ευλαβική¨ εφαρμογή τους από τους μικρούς μαθητές, όπως διαπιστώνω στο ιατρείο μου, πιθανόν φέτος να έχουμε και μικρότερο φορτίο αναπνευστικών λοιμώξεων στους παιδικούς πληθυσμούς. Ήδη ορισμένες ανακοινώσεις από την επιδημιολογία της φετινής γρίπης, αναφέρουν για παγκόσμια μείωση της κυκλοφορίας του ιού της γρίπης με τα ταυτόχρονα μέτρα για covid-19 της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τίποτα δεν μπορεί να είναι βέβαιο για την εξέλιξη της γρίπης εν μέσω της επιδημίας και συνεπώς συνιστάται ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός, ειδικά αυτή την εποχή που ενδέχεται να συνυπάρξουν. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αρχικά πρέπει να εμβολιάζονται ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει τον οργανισμό μόνο έναντι της γρίπης, όχι έναντι άλλων εποχιακών χειμερινών ιώσεων» καταλήγει ο παιδίατρος.

Τσουκαλά: Όσοι εμβολιάζονται είναι ελεγμένοι για το αν πάσχουν από άλλες ιώσεις

Σε επικοινωνία που είχε το protionline.gr με την πνευμονολόγο Μαρία Τσουκαλά, αρκέστηκε να αναφέρει για το θέμα: «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τα άτομα άνω των 60 ετών, με προτεραιότητα σαφώς, τις ευπαθείς ομάδες. Στο ιατρείο μου, αυτό που αντιμετωπίζω και βλέπω από τους ασθενείς μου, είναι πως δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για το αν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της εποχικής γρίπης ταυτίζονται με αυτά του κορωνοϊού.
Έχω σταθερούς ασθενείς, τους οποίους γνωρίζω καλά και κατέχω το ιστορικό τους και το τι συμβαίνει με την υγεία τους. Κάθε χρόνο, όσοι πρέπει να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, το κάνουν.
Αυτοί που εμβολιάζονται είναι πάντα ελεγμένοι για το αν πάσχουν από άλλες ενδεχόμενες ιώσεις.
Όποιος κάνει το εμβόλιο της γρίπης, δεν οφείλει να είναι ¨ελεύθερος του κορωνοϊού¨, μα κυρίως ¨ελεύθερος συμπτωμάτων¨. Όσοι διαπιστωθούν πως νοσούν από ένα κρυολόγημα π.χ, τους αφήνουμε να αποθεραπευτούν και έπειτα προχωράμε στον εμβολιασμό για την γρίπη».

Τέλος, καθίσταται σημαντικό να αναφερθεί πως είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών για όσους νοσήσουν από την γρίπη και το με εμβόλιο, αποφεύγεται η υπερβολική επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Έστω και αν διίστανται οι γνώμες σχετικά με την ανάγκη καθολικού ή όχι εμβολιασμού για τα παιδιά, η ουσία είναι πως όσα περισσότερα παιδιά κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, τόσο καλύτερο θα είναι για τα ίδια τα παιδιά και για την κοινότητα μα και την διαχείριση των αρμόδιων, από τις δομές Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr