background img
banner
banner

Στρατιωτική θητεία: Όλα τα σχέδια για αύξηση, τα σχέδια για στράτευση στα 18

Διαμορφώνεται το σχέδιο για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και οι επιτελείς. Τα δεδομένα για την αύξηση της θητείας, ποιοι θα πηγαίνουν στρατό από τα 18.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται θετική στην αύξηση της θητείας, καθώς και στο ζήτημα της στράτευσης αμέσως μετά το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 18, με προϋποθέσεις και σχέδιο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του χρόνου θητείας από τους 9 στους 12 μήνες για τον Στρατό Ξηράς, θεωρείται ότι θα έχει αξία, μόνο εάν συνδυαστεί με υποχρεωτική παραμονή όλων των στρατεύσιμων για τουλάχιστον 6 έως 8 μήνες στις Μονάδες των συνόρων, είτε αυτό αφορά τη Θράκη, είτε τον ‘Εβρο, είτε τα ακριτικά νησιά.

Το φαινόμενο έλλειψης στρατιωτών σε Μονάδες πρώτης γραμμής σε ‘Έβρο και νησιά, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να υπερκαλύπτονται οι θέσεις μόνο προβληματισμό προκαλεί, ενώ αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και δεν τηρηθεί η υποχρεωτική μετάθεση των στρατεύσιμων στην παραμεθόριο, αναμένεται να δημιουργηθούν παρά να λυθούν προβλήματα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Όσον αφορά το αν θα είναι υποχρεωτική η στράτευση στα 18, το ζήτημα είναι ακόμα πιο περίπλοκο, γιατί οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις θα υποδεχτούν απότομα μέσα σε ελάχιστους μήνες δεκάδες χιλιάδες νέους για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Έτσι, οι στρατεύσιμοι θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες, ενώ οι υποδομές ίσως δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Παράλληλα, οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις δε θα έχουν στη διάθεσή τους επιστήμονες όπως γιατρούς και μηχανικούς, απαραίτητους στο στράτευμα.

Έτσι, στα πλάνα είναι η σταδιακή και κλιμακωτή στράτευση των νέων με καταληκτικό έτος τα 24 ή τα 25 χρόνια, έτσι ώστε όλοι, και χωρίς εξαίρεση, να έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία.

Αλλαγές στη θητεία θα υπάρξουν μόνο με πολιτική απόφαση και αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες, ωστόσο οι προτάσεις του επιτελείου θα έχουν ιδιαίτερη σημασία στις τελικές αποφάσεις.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr