background img
banner
banner

Συνεργασία για τη σωτηρία του φυσικού μνημείου

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΠΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΡΩΓΜΕΣ – ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ»

Ένα ιστορικό μνημείο της φύσης, σήμα κατατεθέν μαζί με τις «12 βρύσες» της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, ο πλάτανος του Παυσανία που επί αιώνες (ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ηλικία του είναι τουλάχιστον 600 ετών) προσφέρει απλόχερα της σκιά του σε Αιγιώτες και επισκέπτες, μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του δήμου, με σκοπό τη διάσωση αλλά και την περαιτέρω ανάδειξή του. Κατόπιν συνεργασίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας και του Αυτοτελούς Τμήματος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας έχει ανατεθεί σε ξένους επιστήμονες η οπτική απεικόνιση του ιστορικού Πλατάνου και η παροχή συµβουλών αντιµετώπισης στατικότητας.

Όπως εξηγεί στo protionline.gr ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Α. Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να μας υποδειχθούν συγκεκριμένες λύσεις εφόσον χρειάζεται, δεδομένου ότι εδώ και περίπου τρία χρόνια έχουν παρουσιαστεί κάποιες ρωγμές στο δέντρο που πρέπει να αξιολογηθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες΄΄.

Να σημειωθεί ότι για το πρόβλημα έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις επί συσκέψεων από δήμο, Δασαρχείο και κάθε αρμόδιο φορέα, με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου να δίνουν λύση τώρα ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και διατήρηση του ιστορικού δέντρου.

Πρώτη αυτοψία την Τετάρτη

Μάλιστα, την προσεχή Τετάρτη (covid επιτρέποντος) αναμένεται στο Αίγιο ο Giovanni Morelli Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας με εξειδίκευση στο αντικείμενο προκειμένου να προχωρήσει σε καταγραφή της κατάστασης του φυσικού μνημείου και να υποδείξει τυχόν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την διατήρησή του. Σημειώνεται πως ο εν λόγω επιστήμονας έχει ασχοληθεί με ιστορικά δέντρα ανά τον κόσμο και είναι μέλος της διεθνούς ένωσης εμπειρογνωμόνων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δ.Λ.Τ.Α.

Τα χαρακτηριστικά του

Σε ό,τι αφορά την ιστορικότητα του δέντρου, ο διάσημος αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, στο βιβλίο του «Πελοπόννησος και Τροία», αναφέρει τον πλάτανο και σημειώνει ότι η ηλικία του φθάνει μέχρι το 1450 και παλιότερα. Έχει περίμετρο στη βάση του περίπου 12 μέτρα (11,7 m). Λίγο ψηλότερα η περίμετρος του κορμού μεγαλώνει σημαντικά, στο σημείο που ξεκινούν οι δύο τεράστιοι βασικοί κλάδοι του δέντρου. Το ύψος του πλάτανου δεν είναι ανάλογο του κορμού και είναι εμφανές ότι κλαδιά του δέντρου έχουν κοπεί, πιθανόν για να προστατευτεί από δυνατούς ανέμους. Η ζωηρή πράσινη φυλλωσιά του, που παλιότερα λένε ότι απλωνόταν σε ακτίνα 50 μέτρων, σήμερα δεν είναι εξίσου επιβλητική. Yποδηλώνει ωστόσο ένα υγιές σε γενικές γραμμές δέντρο, που επιβιώνει παρά τους τόνους μπετόν που έχουν πέσει γύρω του.

Βάσει της εισήγησης του Αυτοτελούς Τμήματος Πρασίνου, με την υπ’ αριθμ. 33864/1699 της 28ης Μαΐου 1976 απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας Ελ. Γιαννούση (ΦΕΚ 738/2/6/1976), οι 12 βρύσες και ο πλάτανος του Παυσανία στην ιστορική παραλία του Αιγίου, κηρύχθηκαν «Διατηρητέα μνημεία της φύσης». Στα πλαίσια διατήρησης του εν λόγω ιστορικού πλατάνου, το Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγίου σε συνεργασία και κατόπιν εισήγησης του τμήματος Πρασίνου θα προχωρήσει για πρώτη φορά στην εφαρμογή μιας επιστημονικής μεθόδου που θα περιλαμβάνει την οπτική απεικόνιση του ιστορικού πλατάνου του Παυσανία και θα ελεγχθεί παράλληλα και η στατικότητά του.

Σύγχρονη πρωτοποριακή μέθοδος

Κατά τη διάρκεια της οπτικής αξιολόγησης του δέντρου V.T.A. (Visual Trees Assessment), εκτός από τα γενικά και τα μορφομετρικά δεδομένα, θα συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική κατάσταση, την πιθανή παρουσία δομικών ελαττωμάτων στο μορφοφυσιολογικό στάδιο και θα αναδειχθεί η αισθητική / ιστορική αξία του δέντρου.
Με βάση την οπτική ανάλυση, θα δημιουργηθεί το πρόγραμμα διαχείρισης του δέντρου, θα προταθούν οι πιθανές δενδροκομικές παρεμβάσεις, θα οριστεί το χρονικό πλαίσιο παρεμβάσεων και η μελλοντική μέθοδος παρακολούθησης.

Η οπτική ανάλυση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ενδείξεις που παρέχονται από την Βρετανική Ομάδα Ασφάλειας Δέντρων, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές αρνητικές αποκλίσεις (“ελαττώματα”) σε σχέση με έναν θεωρητικό αντιληπτό κανόνα, για τον ορισμό του οποίου θα χρησιμοποιηθούν τα Αρχιτεκτονικά μοντέλα του Francis Hallé και των σταδίων ανάπτυξης του Pierre Raimbault. Στο τέλος της διαδικασίας θα εκπονηθεί μια έκθεση που θα περιέχει τα αποτελέσματα της ανάλυσης και τις διαχειριστικές τεχνικές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr