background img
banner
banner

Συνεργασία Ελλάδας -Σλοβακίας

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ «ΦΛΟΓΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΟΒΑΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ – ΜΕ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΝ ΦΑΙΔΩΝΑ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ

Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας της περιοχής με την Σλοβακία, επιβεβαιώθηκε με την πιο ανθρώπινη και τρυφερή πλευρά του. Με απόφαση της πρέσβειρας Iveta Hircova, τα έξοδα της δεξίωσης που φέτος δεν πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία λόγω Covid-19, διατέθηκαν με υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης στο Παράρτημα Πάτρας του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ».

Ο «συνδετικός κρίκος» της Πρεσβείας με την περιοχή είναι ο Αιγιώτης Φαίδων Κουνινιώτης, Επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στη χώρα μας.

Όπως εξηγεί στo protionline.gr  ο για περισσότερα από δέκα έτη Επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στην Ελλάδα με δικαιοδοσία στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά κ. Κουνινιώτης, ΄΄την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, τιμάται η Εθνική εορτή της Σλοβακίας (του 1992, η Ημέρα του Συντάγματος). Στην Πρεσβεία της Σλοβακίας στη χώρα μας πραγματοποιείται η καθιερωμένη δεξίωση με πάσα επισημότητα. Φέτος όμως, λόγω των συνθηκών, η Πρέσβης αποφάσισε να μετατρέψει τα έξοδα σε προσφορά. Μου ζήτησε έτσι τα χρήματα αυτά να έρθουν σε κάποιο ίδρυμα στην περιοχή στην οποία είμαι υπεύθυνος. Αφού της πρότεινα πέντε επέλεξε το ένα εξ αυτών. Ήταν ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και το Παράρτημα Πάτρας που επιτελεί πολύ σημαντικό έργο΄΄.

Πραγματοποιήθηκε έτσι προ ημερών η επίσκεψη της κ. Hircova και του κ. Κουνινιώτη στον Σύλλογο στην Πάτρα, εκεί όπου παρέδωσαν 20 κούτες με τρόφιμα μακράς διαρκείας για τα παιδάκια, δεχόμενοι θερμές ευχαριστίες από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Τασία Παπαϊωάννου, εθελόντριες και γονείς.

Σαφής πρόθεση εξωστρέφειας

΄΄Ή πρωτοβουλία αυτή της Πρέσβειρας ήταν πολύ ουσιαστική. Αφενός πρόκειται για μία όμορφη κίνηση που ενισχύει την προσπάθεια του Συλλόγου και αφετέρου ήταν ενδεικτική των προθέσεών της για εξωστρέφεια. Να βγει δηλαδή η Πρεσβεία από την Αθήνα να μην περιορίζει τη δράση της εντός αυτής αλλά και να διευρυνθεί σε διάφορα επίπεδα, ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας΄΄, τόνισε ο κ. Κουνινιώτης.

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Σλοβακία άλλωστε επεκτείνεται σε πολλούς και ποικίλους τομείς, ενώ καταλυτικός είναι και ο ρόλος του κ. Κουνινιώτη σε ό,τι αφορά τα θέματα της περιοχής ευθύνης του. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να μεσολαβήσει ώστε να παραχθεί βοήθεια σε παιδιά από την περιοχή που σπουδάζουν στη Μπρατισλάβα με την έκδοση δικαιολογητικών κ.λπ. αλλά και το αντίθετο, στήριξη δηλαδή Σλοβάκων φοιτητών που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που Σλοβάκοι οδηγοί είχαν συλληφθεί στο λιμάνι της Πάτρας να μεταφέρουν λαθρομετανάστες γεγονός που χρειάστηκε την παρέμβαση της Πρεσβείας διαμέσου του Πρόξενου.

Προοπτικές για επιχειρηματικότητα και τουρισμό

Σημαντική είναι η δράση του Αιγιώτη Πρόξενου και σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα. Έχουν δε διοργανωθεί ημερίδες προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι της περιοχής για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά και για τις τεράστιες προοπτικές σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό. ΄΄Ελλάδα και Σλοβακία έχουμε πολλά κοινά. Είμαστε και οι δύο μικρές χώρες με λίγο πληθυσμό, που έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πλην όμως, η περίπτωση της Σλοβακίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τη χώρα μας. Μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας και τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Σλοβακίας ήταν έρμαιο των εξελίξεων, μία χώρα με μηδενική οικονομία. Μέσα σε μία εικοσαετία όμως έχει καταφέρει όχι μόνο να ανακάμψει οικονομικά, αλλά με πολλές θυσίες να δημιουργήσει μία αξιοσημείωτη οικονομία που αφενός μεν επιτρέπει στο κράτος να λειτουργεί σωστά για τον πολίτη, αφετέρου να γίνονται επενδύσεις και εκτός συνόρων. Μία εξ αυτών έγινε και στην Πελοπόννησο. Αφορά μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στη Μεσσήνη που εγκαινιάστηκε μάλιστα πριν ένα μήνα, παρουσία της Πρέσβειρας της Σλοβακίας και βέβαια του επενδυτή – ιδιοκτήτη, επένδυση που αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας αλλά και δίνοντας μία άλλη προοπτική στον Τουρισμό΄΄, επισήμανε ακόμη ο Αιγιώτης επιχειρηματίας.

Μάλιστα, μιλώντας για τον Τουρισμό έκανε γνωστό πως τα τελευταία δύο χρόνια είχε αναπτυχθεί επισκεψιμότητα από την Σλοβακία και στην Αχαΐα ενώ μέχρι πρότινος οι επισκέψεις περιορίζονταν στη Βόρεια Ελλάδα. ΄΄Οι Σλοβάκοι εντυπωσιάζονται από τη χώρα μας ενώ υπάρχουν κοινά σημεία με προοπτική και για τον θρησκευτικό τουρισμό, δεδομένου ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος που ήταν Έλληνες, είχαν ιεραποστολική δράση στη Σλοβακία διακηρύσσοντας τη θρησκεία και τα γράμματα΄΄.

Τέλος, ερωτηθείς για το ποια θα είναι τα επόμενα «βήματα» από πλευράς Πρεσβείας αλλά και του ιδίου ως Επίτιμου Πρόξενου της Σλοβακίας, ο κ. Κουνινιώτης σημειώνει πως στην παρούσα φάση υπάρχει μία στασιμότητα λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, τόνισε πως δεδομένου ότι η Πρέσβειρα έχει τηρήσει δική της στάση για το μεταναστευτικό θέμα, καθώς αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα, στάση που έχει επικριθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε κάποια σημεία, είναι σε συζητήσεις ώστε σε ένδειξη καλής θέλησης να ζητήσει να πάρει μερικά ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών στη Σλοβακία, ελπίζοντας ότι το αίτημά της θα ικανοποιηθεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr