background img
banner
banner

Τήρηση των μέτρων υγιεινής στα σχολεία, αποστάσεις και καθαριότητα

ΖΗΤΑ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ  ΘΑ «ΔΕΙ» ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Λίγες μόλις ημέρες πριν ηχήσει το… πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και οι γονείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις συνθήκες με τις οποίες θα ξεκινήσουν τα σχολεία και εάν θα τηρούνται οι προϋποθέσεις ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Αιγιαλείας εστιάζει σε τρεις παράγοντες που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και τις επαρκείς αποστάσεις στα σχολεία, ενώ για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον δήμαρχο Αιγιαλείας για το θέμα.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Αιγιαλείας, διά στόματος του προέδρου της Μένιου Κουτρόπουλου, διαχώρισε τη θέση της στο ζήτημα της χρήσης μάσκας στα σχολεία από την πρωτοβουλία που έλαβε χώρα την Κυριακή το απόγευμα στην πλατεία Αγ. Λαύρας από μεμονωμένους γονείς. Συγκεκριμένα, μιλώντας στo protionline.gr, ο κ. Κουτρόπουλος είπε πως ΄΄οφείλουμε να σεβαστούμε και να τηρήσουμε όσα αναφέρει η επιστημονική κοινότητα και να φροντίσουμε τα παιδιά μας να φορούν μάσκα για την ασφάλειά τους. Οι γονείς δεν είμαστε επιστήμονες και δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη να αποστασιοποιηθούμε ή να κατακρίνουμε το μέτρο της χρήσης μάσκας΄΄.

Το ζήτημα όμως, σύμφωνα με τον κ. Κουτρόπουλο, δεν έχει να κάνει τόσο με τη μάσκα όσο με την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα σχολεία. Κι αυτό, όπως είπε, ΄΄με τις υπάρχουσες συνθήκες και τα μέσα που διαθέτουμε, δεν μπορεί να επιτευχθεί΄΄. ΄΄Το ζητούμενο είναι το κράτος να μεριμνήσει ώστε να «σπάσει» τα τμήματα και να δημιουργήσει περισσότερα. Κι ας διορίσει περισσότερους εκπαιδευτικούς αφού η ανάγκη το απαιτεί. Δεν είναι δυνατόν να στοιβαχτούν σε μία αίθουσα 27 παιδιά και να μιλάμε για τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Ποιες αποστάσεις τηρούνται έτσι. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ολιγομελή τμήματα και για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά στην παρούσα φάση κυρίως για λόγους υγιεινής΄΄, τόνισε.
Ένα άλλο θέμα που έθιξε είναι αυτό της καθαριότητας. Όπως είπε, ΄΄έτσι όπως έχει το θέμα με την καθαριότητα των σχολείων, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν όλα τα σχολεία αρμονικά την προσεχή Δευτέρα. Δεν γίνεται να καλυφθεί η καθαριότητα και τα όσα απαιτούνται λόγω covid με την τρίωρη απασχόληση της πλειοψηφίας των καθαριστριών. Εμείς ζητάμε όχι τετράωρη απασχόληση αλλά οκτάωρη για όλες τις καθαρίστριες΄΄.

Για το θέμα αναμένεται να συζητήσει το Δ.Σ. της Ένωσης με τον δήμαρχο αύριο Τετάρτη αν και όπως είναι γνωστό, η προκήρυξη των θέσεων με τρίωρη απασχόληση δεν ήταν απόφαση του δήμου Αιγιαλείας αλλά του υπουργείο, με τον δήμο να έχει ζητήσει αύξηση των ωρών ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων λόγω κορωνοϊού.
΄΄Εμείς σαν γονείς είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Απαιτούμε να τηρηθούν τα μέτρα στο έπακρο΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιαλείας.

Να αυξηθούν οι δαπάνες  για την Παιδεία

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι αποσπασματικά ημίμετρα και δεν καλύπτουν τους όρους που απαιτούνται, για να διασφαλιστεί η προστασία, η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.

Τα μέτρα τα οποία προτείνει έχουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, απαιτούν σημαντική αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Συγκεκριμένα, τονίζει: ΄΄Εάν δεν γίνει συνείδηση ότι οι δαπάνες για την παιδεία δεν αυξηθούν σημαντικά, λόγω κορωνοϊού και δεν προκριθούν εμβαλωματικές λύσεις τότε ο τόπος θα μπει σε νέες περιπέτειες.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος συντάσσεται με τις διεκδικήσεις του Γονεϊκού Κινήματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και διεκδικεί:

  • Επαρκή και ασφαλή μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν, με ευθύνη του Κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κ.α.)
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15, με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών
  • Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο.
  • Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε Δήμο και διασύνδεσή τους με τα σχολεία
  • Μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου για όλα τα σχολεία
  • Ασφαλείς συγκοινωνίες για τη μετακίνηση των μαθητών
  • Έκτακτα μέτρα για τα ειδικά σχολεία και ενίσχυση των οικογενειών των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.
  • Να γίνουν σταδιακά δωρεάν τεστ σε όλους (όχι δειγματοληπτικά) τους εκπαιδευτικούς και μαθητές με προτεραιότητα στις περιοχές που παρουσιάζει έξαρση ο κορωνοϊός.
  • Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.
  • Να μη γίνει κατάχρηση εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης η οποία είναι δυνατόν ναπαρουσιαστεί ως το «φάρμακο δια πάσαν νόσον».
  • Να προγραμματιστεί έγκαιρα η διάθεση αυξημένων κονδυλίων τα οποία θα εξασφαλίζουν τις ανάγκες σε θέρμανση, διότι αεριζόμενες αίθουσες απαιτούν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης το χειμώνα.
  • Να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της λειτουργίας των κυλικείων και των σχολικών συσσιτίων΄΄.

Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr