background img
banner
banner

Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της Αιγιάλειας “υπερτερούν” στις εξελίξεις

ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ COVID19

Τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του δήμου Αιγιαλείας, ήδη από την πρώτη ημέρα της φετινής σχολικής χρονιάς, λειτουργούν υπό ειδικές και ιδιαίτερες συνθήκες, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα σχολεία… λόγω των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό. Ο “αγώνας δρόμου” των εκπαιδευτικών, των γονέων, μα κυρίως των μαθητών που στην τρυφερή ηλικία τους μπαίνουν μαθητεύοντας στην πιο “αμήχανη” ψυχολογία τους των τελευταίων ετών, είναι καθημερινός και επίπονος.

Οι νηπιαγωγοί και οι εκπαιδευτικοί από την μεριά τους, “παλεύοντας” με τον χρόνο και με την επιδημία του κορωνοϊού μέρα με την μέρα, προσπαθούν να κερδίσουν το δικό τους στοίχημα. Οι ενημέρωση των γονέων επί καθημερινής βάσεως, η τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε χώρο των σχολικών μονάδων, είναι το δικό τους, μεγάλο “στοίχημα” για αυτήν την σχολική χρονιά.

Αυτό το στοίχημα, αφορά κυρίως την πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, καθώς και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης, βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020). Όπως σε όλα τα σχολεία, έτσι και στα ολοήμερα, ισχύει η διανομή μάσκας ανά μαθητή και η ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, η διανομές των ατομικών δοχείων νερού/ παγουριών ανά μαθητή, όπως και η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

Ειδικότερα, για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία έχει ληφθεί μέριμνα για αποφυγή του συγχρωτισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ μαθητών, των γονέων και των εργαζομένων κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το Νηπιαγωγείο. Εφαρμόζονται δε, πρακτικά μέτρα για τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων (π.χ. η σήμανση στο δάπεδο). Ο προγραμματισμός
διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος χρόνου, έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς και τους κηδεμόνες και τηρείται με μεγάλη προσήλωση και ασφάλεια.

Χωρισμός των τμημάτων κατά την σίτιση και την μελέτη στο Δημοτικό

Για το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο της Τεμένης έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες εδώ και πολλά χρόνια, ώστε να πάρει… “σάρκα και οστά” η φετινή του εικόνα και η ορθή του, τωρινή λειτουργία. Όπως κάθε άλλο ολοήμερο σχολείο, βοηθάει τους μαθητές που έχουν την ανάγκη της μελέτης και φροντίζει για την προετοιμασία τους. Μα κυρίως, εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς. Το σχολείο της Τέμενης απαριθμεί 100 μαθητές, εκ των οποίων οι 52 από αυτούς, είναι εγγεγραμμένοι στα τμήματα του ολοήμερου προγράμματος φέτος, ενώ υπάρχει και τμήμα που λειτουργεί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον covid-19 και τις ειδικές συνθήκες της επιδημίας, είναι ο χωρισμός των τμημάτων κατά την σίτιση και την μελέτη, γιατί οι μαθητές πρέπει να σιτίζονται και να μελετούν στις ίδιες αίθουσες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, οφείλουν να παραμένουν στην ίδια θέση καθημερινά, με τον ίδιο συμμαθητή ή συμμαθήτρια. Ο Κώστας Μεσσάζος, διευθυντής του σχολείου, τονίζει στo protionline.gr: “Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την προετοιμασία των αιθουσών πριν την άφιξη των παιδιών από την καθαρίστρια.

Στο σχολείο που υπηρετώ δεν υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας. Υπάρχει επάρκεια υλικών και αντισηπτικών και τηρούνται τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου από όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και μεταφορείς με καθολική χρήση μάσκας. Γίνεται η απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες που έχουν δοθεί. Την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο όλα τα τμήματά μας. Επειδή τα προηγούμενα χρόνια στηρίξαμε το ολοήμερο σχολείο της Τέμενης με υπομονή και επιμονή, εκτιμώ ότι, αν υπάρξουν κάποιες διαρροές, θα είναι ελάχιστες. Πρόβλεψη δεν μπορώ να κάνω με βεβαιότητα, γιατί αυτό που ζούμε έχει τρομερές ιδιαιτερότητες και σίγουρα θα είναι μια χρονιά δύσκολη. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και εγώ και όλοι οι εκπαιδευτικοί μας. Το πλοίο μπορεί να ταξιδεύει και στα κύματα…”

Συμμορφωμένα τα νήπια στις νέες συνθήκες

Την εικόνα που επικρατεί στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ροδοδάφνης δίνει στo protionline.gr η διευθύντριά του, Ελένη Τσουμπού. Όπως αναφέρει, «στο δικό μας νηπιαγωγείο, όλα βαίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και τις κατευθύνσεις του υπουργείου. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, γιατί και οι γονείς μα και οι μικροί μαθητές μας δείχνουν να κατανοούν πλήρως τις ειδικές ανάγκες της κατάστασης και τις ιδιαίτερες συνθήκες που όλοι βιώνουμε».

Σε ό,τι αφορά το φαγητό, τονίζει: «Τα μπολ των παιδιών είναι επιμελώς σφραγισμένα και τοποθετημένα στις ειδικές θερμοτσάντες φαγητού. Όλα βαίνουν βάση του πρωτοκόλλου και δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Στο νηπιαγωγείο μας, είναι 14 παιδάκια στο σύνολο τους. “Θεωρούμαστε” προνομιούχοι ως σχολείο, γιατί έχουμε αρκετό χώρο στην τάξη και ευρυχωρία γενικά, άρα και δυνατότητα τήρησης των διατάξεων πιο εύκολα από άλλα μικρότερα ολοήμερα νηπιαγωγεία. Ως εκπαιδευτικοί κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr