background img
banner
banner

Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας «ευθυγραμμισμένο» με τις ανάγκες της εποχής

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Σε στοχευμένες ενέργειες και δράσεις για τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων και ενδεών οικογενειών της Αιγιάλειας καθώς επίσης και όσων πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από τον covid-19 στρέφεται η αντιδημαρχία Πρόνοιας και Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον νέο αντιδήμαρχο αλλά και πρόεδρο του ΝΠΔΔ Παναγιώτη Ανδριόπουλο. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η πλούσια δραστηριότητα του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του δήμου που το διάστημα της πανδημίας διεύρυνε τη δράση του και τις κατηγορίες των πολιτών που απευθύνεται.

Την προώθηση προγράμματος που περιλαμβάνει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του κορωνοϊού, έκανε γνωστή στo protionline.gr ο κ. Ανδριόπουλος τονίζοντας πως έχουν ήδη κατατεθεί τα απαιτούμενα έγγραφα και βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης. Όπως τόνισε, ΄΄το πρόγραμμα εκτελείται σε συνεργασία με την οργάνωση που το διαχειρίζεται και από τον δήμο υλοποιείται μέσω είτε της Πρόνοιας και του Κ.Α.Π.Η. είτε μέσω άλλων δομών όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί κ.ά. και περιλαμβάνει συνεδρίες με ψυχολόγους προκειμένου να παραχθεί στήριξη στους ανθρώπους που πλήττονται από τον covid. Είτε δηλαδή απώλεσαν τη δουλειά τους, είτε βρίσκονται σε αναγκαστική αναστολή εργασίας, είτε νόσησαν αυτοί ή μέλη της οικογένειάς τους΄΄.

΄΄Ακριβώς επειδή ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις και η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν περιέλθει σε δεινή θέση για διάφορους λόγους, οφείλουμε να τους στηρίξουμε και γι’ αυτό αναμένουμε πολλά από το εν λόγω πρόγραμμα΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας, κάνοντας γνωστό πως ο αριθμός των συνεδριών θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον των πολιτών.

Ο κ. Ανδριόπουλος καλείται να διαχειριστεί μία κατάσταση της οποίας λίγο πολύ είναι γνώστης μέσα από τη δράση επί των κοινωνικών θεμάτων από το ΝΠΔΔ που υπηρετεί εδώ και ένα χρόνο επιτυχώς.

΄΄Σίγουρα υπάρχει γνώση της κατάστασης και παλιότερη συνεργασία μέσω των γευμάτων που ετοιμάζαμε την περίοδο της καραντίνας μέσω του Νομικού Προσώπου, πλην όμως υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γνωρίζουμε. Έχουμε καλή συνεργασία με την κ. Σταυροπούλου, σαν ομάδα έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα΄΄, πρόσθεσε ερωτηθείς για τις νέες του αρμοδιότητες.

Οικονομική στήριξη, φάρμακα και τρόφιμα

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, τον τελευταίο χρόνο εξέτασε αιτήσεις οικονομικά αδύναμων πολιτών και χορήγησε έκτακτα οικονομικά βοηθήματα σε 38 από αυτούς, ποσού 25.200 €. Πραγματοποίησε 42 κοινωνικές έρευνες σε περιπτώσεις καταγγελιών κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αιγιαλείας. Συνεργάστηκε με το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» προσφέροντας τρόφιμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ προέβη σε 126 αποφάσεις αναγνώρισης δικαιώματος δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.

Λειτουργεί την Κοινωνική Ιματιοθήκη και το Κοινωνικό Φαρμακείο με 40 ωφελούμενους. Παρείχε πρωινό γεύμα σε Δημοτικά και Γυμνάσια. Υπήρξε εισήγηση στο Δ.Σ της για μείωση ή απαλλαγή Δημοτικών Τελών σε 42 οικογένειες, εξέταση 18 αιτήσεων για επανασύνδεση ρεύματος σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά ενώ δόθηκαν τρόφιμα και εξυπηρετήθηκαν 120 άτομα από το «ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» Προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας ανανέωσε νέα δομή το Κέντρο Κοινότητας όπως αυτή εντάχθηκε(ΕΣΠΑ 2014 – 2020) σε ΕΣΠΑ 2020-2023 και αύξησε τον προϋπολογισμό της από 220.000 σε 739.000 ευρώ. Προβλέπεται μάλιστα αύξηση προσωπικού κατά δύο υπάλληλους.

Στο… πλευρό των δημοτών τις δύσκολες ώρες

Την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2020 δόθηκαν ενισχυμένες παροχές στους δημότες λόγω πανδημίας και απαγορευτικού κυκλοφορίας. Αυτές ήταν: 1.Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου 12ωρης βάσης 08:00 πμ έως 08:00 μμ. 2.Επιστράτευση προσωπικού του Νομικού Προσώπου του Δήμου μας για στελέχωση τηλεφωνικού κέντρου. 3. Δόθηκαν 1.730 έτοιμα γεύματα. 4. Δόθηκαν 130 πολυσυσκευασίες τροφίμων. 5. Καταγράφηκαν 180 πολίτες ζητώντας υποστήριξη και εξυπηρετήθηκαν ποικιλοτρόπως. 6. Επιστρατευτήκαν 2 οχήματα με οδηγούς και συνοδευτικό προσωπικό για την εκτέλεση παραγγελιών 7. Δόθηκαν σε ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με το εθελοντικό οργανισμό Μπορούμε διατακτικές S/M ύψους 500€.

Στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας έγινε υποδοχή 3.771 ατόμων (912 νέοι ωφελούμενοι & 2.859 ωφελούμενοι με προηγούμενη εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα) και 5.319 αιτημάτων. Καταγραφή τους στο Π.Σ. του Κέντρου Κοινότητας, διεκπεραίωση ζητημάτων που σχετίζονται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενημέρωσή τους για παροχές και επιδόματα, παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες ή/και στους αρμόδιους υπαλλήλους του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού – αναλόγως αιτήματος. Στα πλαίσια λειτουργίας της κινητής μονάδας του Κέντρου Κοινότητας εξυπηρετήθηκαν 451 άτομα. Στον Οκτώβριο του 2019 έγινε διανομή προϊόντων προσωπικής υγιεινής σε κορίτσια 12-18 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς οικογένειες, σε συνεργασία με την ένωση «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ». Επίσης, τον Ιούνιο του 2020 σημειώθηκε δράση προληπτικής ιατρικής σε παιδιά, με προτεραιότητα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, σε συνεργασία με τον οργανισμό «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr