background img
banner
banner

Η «μαύρη χήρα» έστειλε στο νοσοκομείο 36χρονο Αιγιώτη

 «ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση διεκομίσθη το απόγευμα της Παρασκευής 25/9 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου 36χρονος Αιγιώτης ο οποίος ενώ ήταν στο κτήμα του δέχθηκε τσίμπημα από την επικίνδυνη αράχνη, γνωστή «ως μαύρη χήρα». Ο ασθενής διασωληνώθηκε άμεσα και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη συνέχεια στη Μονάδα Εμφραγμάτων.

Η μη ύπαρξη του κατάλληλου ορού στο φαρμακείο του νοσοκομείου αλλά και πουθενά στην περιοχή απαίτησε τη σύμπραξη του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και του περιφερειακού αστυνομικού Διευθυντή Απόστολου Μαρτζάκλη, για την άμεση μεταφορά από την Αθήνα στην Πάτρα. Ο κ. Καρβέλης έδωσε εντολή στον οδηγό του να φύγει για την Αθήνα με τελικό προορισμό το Αγλαΐα Κυριακού όπου βρίσκεται το Κέντρο Δηλητηριάσεων με το οποίο είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία. Ωστόσο, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, σε συνεννόηση με την τοπική αστυνομία περιπολικό είχε ήδη φτάσει στο Αγλαΐα Κυριακού. Οι αστυνομικοί παρέλαβαν τον ορό και τον παρέδωσαν στην Κόρινθο στο οδηγό του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ο οποίος το παρέδωσε στο ΠΓΝΠ. Όλη αυτή η «γέφυρα» στήθηκε προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση του ασθενή. Μέχρι σήμερα η κατάσταση του 36χρονου κρίνεται σταθερή και όπως φαίνεται, διέφυγε τον κίνδυνο.

Ανησυχία από τα συνεχή περιστατικά

Το περιστατικό προκαλεί μεγάλη ανησυχία δεδομένου ότι τον Αύγουστο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων του ΠΓΝΠ είχε εισαχθεί 10 μηνών κοριτσάκι που έπεσε θύμα της ίδιας αράχνης και σώθηκε μετά την άμεση χορήγηση του αντίστοιχου ορού. Επίσης στη Δυτική Ελλάδα είχαν καταγραφεί άλλα τρία περιστατικά ενηλίκων.

Η «μαύρη χήρα»

Υπάρχουν τρία είδη μαύρης αράχνης. Η «μαύρη χήρα» όταν αισθανθεί ότι απειλείται τσιμπάει και απλώνει το δηλητήριό της. Ενδεικτικό είναι ότι μετά το ζευγάρωμά της σκοτώνει το ταίρι της. Αυτή η αράχνη είναι ενάμισι με δύο εκατοστά περίπου, έχει στην κοιλιά της σημάδια χρώματος πορτοκαλί και κόκκινο. Το δηλητήριο της «μαύρης χήρας» που έχει το στοιχείο της νευροτοξίνης, προκαλεί άμεσες βλάβες στα ζωτικά όργανα του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Η «μαύρη χήρα» δεν είναι κάποιο εξωτικό είδος. Συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα, με τις επιθέσεις της, ωστόσο, να μην είναι συχνές. Με το τσίμπημά της θα μπορούσε να επιφέρει μέχρι και τον θάνατο σε πιο ασθενείς οργανισμούς, όπως ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες, μικρά παιδιά και αλλεργικά άτομα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr