background img
banner
banner

8 Σεπτεμβρίου 2019 – 8 Σεπτεμβρίου 2020 (ΧΡΟΝΙΚΟ)

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ «ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΑΙΓΙΟΥ

Και το …απίστευτο, πριν ένα χρόνο γίνεται πραγματικότητα. Οι προσευχές στην Παναγία την Εισοδίτισσα τόσων χρόνων εισακούσθηκαν, η πίστη έφερε το «θαύμα»:
Τα «ΕΙΣΟΔΙΑ» θα γίνουν! Χαράς ευαγγέλια σ’ όλο το Αίγιο. Ήταν 8 Σεπτεμβρίου του 2019, ημέρα Κυριακή, γιορτάζαμε το Γενέσιον της Παναγίας. Στο εκκλησάκι της Επισκοπής, στην πανέμορφη (μέσα κι έξω) «Παντάνασσα» προεξήρχε, για τελευταία φορά εκεί, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας –εν όψει και της αποχωρήσεώς του- πολλοί έσπευσαν να τον χαιρετήσουν, ώσπου ήρθε και η σειρά μου, αλλά είχα έναν πρόσθετο λόγο για να τον περιμένω: «…Σεβασμιώτατε, αύριο στην «ΠΡΩΤΗ» θα δείτε μία πρότασή μου που αφορά κι εσάς…».

Ο ποιμενάρχης μας, όλος έκπληξη, με ρώτησε σε τι αφορά. «Για τα Εισόδια…, ν’ …απευθυνθούμε στον κ. Μαρτίνο, τον εφοπλιστή, αυτό σκέφθηκα…». Δεν θ’ αποκαλύψω την συνέχεια του διαλόγου, γιατί το έπραξε στην ουσία ο Μητροπολίτης μας, τρεις εβδομάδες αργότερα, πάλι Κυριακή, στις 29 Σεπτεμβρίου, σε δημόσια (εκ)δήλωση έξω από την «Φανερωμένη μετά την θεία λειτουργία.

Ευλογημένη μέρα κι αυτή, αφού ο κύριος Θανάσης Μαρτίνος είχε λίγες ημέρες πριν απαντήσει ΘΕΤΙΚΑ στον Δεσπότη μας, ο οποίος έμπλεως χαράς και ικανοποιήσεως ανακοίνωσε σ’ όλο το Αίγιο το ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΝΕΟ: «Ο κ. Αθ. Μαρτίνος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την επισκευή του σεισμόπληκτου Ναού…».

Πράγματι, έγινε μετά από 24 προς 25 χρόνια το μεγάλο …θαύμα. Εκεί που …όλοι είχαμε πιστέψει, ότι ο περικαλλής ναός των «Εισοδίων της Θεοτόκου» Αιγίου δεν θα ξαναγίνει ποτέ, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995 που τον τραυμάτισε βαριά, όλα ξαφνικά ΑΛΛΑΞΑΝ: Η Παναγία η Εισοδίτισσα δεν μπορούσε άλλο να βλέπει κλειστό και λαβωμένο το σπίτι της, και μας …έδωσε ΛΥΣΗ.

Ο Ναός της θα ξαναγίνει! Πολλοί ήσαν δύσπιστοι, π.χ. μετά το πέρας των δηλώσεων του κ. Αμβροσίου, βρέθηκα για καφέ στην παραλία, …μόλις με είδε κάποιος από το διπλανό τραπέζι άρχισε μεγαλοφώνως τα πικρόχολα σχόλια του τύπου: «Αυτό δεν θα γίνει ποτέ, μας …κοροϊδεύουν!» και άλλα παρόμοια (στο δε Διαδίκτυο, όπως με πληροφόρησαν, βγήκε αρκετή …χολή τελείως αδικαιολόγητα φυσικά, ως συνήθως γίνεται, όπου όλοι έχουν γίνει …σχολιογράφοι).

Κι ήρθε το …πλήρωμα του χρόνου, έναν ακριβώς χρόνο αργότερα: Συγγενικό μου πρόσωπο στις 8 Σεπτεμβρίου του 2020, λίγες μέρες πριν δηλαδή, μου τηλεφωνεί: «Γιάννη, άρχισαν οι προ (εργασίες) στα Εισόδια!…».

Με χαρά μεγάλη πήγα επιτόπου, …οι εργάτες καθάριζαν το προαύλιο από τα «άχρηστα» υλικά κ.λ.π.

Ευχαρίστησα, όπως όλοι μας τώρα φαντάζομαι, την Παναγία μας. Κι αμέσως τηλεφώνησα στον μηχανικό που έχει αναλάβει το έργο όλος χαρά κι εγώ για να μάθω περισσότερα: «Λήγουν τα διαδικαστικά… κι αρχίζουμε!», μου είπε.

Φεύγοντας από το προαύλιο του ιστορικού μας ναού, του Τσίλερ έργο, σκέφθηκα πως ο μεγάλος αυτός αρχιτέκτονας δεν θα …στριφογυρίζει πια στον τάφο του!
Το σπουδαίο έργο του θα ξαναγίνει. Χάρις σ’ έναν σπουδαίο άνθρωπο και μέγα ευεργέτη: Τον Κ (με κεφαλαίο κάππα) Αθανάσιο Μαρτίνο!!!
Καλή αρχή, λοιπόν, και «γρήγορα» να …ξαναμπούμε στο Ναό της αγαπημένης μας Παναγιάς της Εισοδίτισσας, της ιστορικής «Παναγίας των ξένων»…


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr