background img
banner
banner

Σε πλήρη ετοιμότητα για τον «Ιανό» η Αιγιάλεια

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Έτοιμοι στο πέρασμα του «Ιανού» του ακραίου καιρικού φαινομένου από την Αιγιάλεια, επιθυμούν να είναι δήμος Αιγιαλείας και τοπικές αρχές καθώς η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει πως η περιοχή δεν θα ξεφύγει από τις επιπτώσεις του. Οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι που θα συνοδεύουν τον τυφώνα ο οποίος «σαρώνει» τη Δυτική Ελλάδα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών στις μετακινήσεις τους.

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου. Δημήτρη Καλογερόπουλου, το πρωί πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του έκτακτη ευρεία σύσκεψη μετά την έκδοση Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  που ισχύει από χθες το απόγευμα και θα μας επηρεάσει μέχρι αύριο Σάββατο.

Εκπονήθηκε σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στον δήμο

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Πυροσβεστικής, Δασαρχείου, οι Προϊστάμενοι Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής  Προστασίας του Δήμου, η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου καθώς και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι. Όπως τονίζεται σε δελτίο Τύπου, ΄΄όλο το προσωπικό του Δήμου είναι σε επιφυλακή καθώς και τα μηχανήματα του Δήμου. Εκπονήθηκε σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης των συμπολιτών. Τονίσθηκε ότι είναι σημαντικό οι συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ιδιαίτερα συνιστάται: Να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως την διέλευση χειμάρρων και ρεμάτων. Να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα ερμητικά και να απομακρύνουν αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στα μπαλκόνια και τις αυλές τους (γλάστρες, ομπρέλες κλπ) που αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές και τραυματισμούς. Να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους και ιδίως αυτοί που έχουν πλημμυρίσει κατά το παρελθόν. Να εξετάσουν το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνουν στα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους. Να αποφύγουν το περπάτημα πλησίον του παραλιακού μετώπου. Να παρκάρουν τα οχήματά τους σε ασφαλές σημείο (π.χ. όχι κάτω από δέντρα ή  κοντά σε κολώνες της ΔΕΗ). Οι καταστηματάρχες να κλείσουν όλες τις τέντες και να απομακρύνουν τυχόν επιγραφές-stand, ομπρέλες. Οι αγρότες να αποφύγουν να μεταβούν στα κτήματά τους και να μην κάνουν καμία δράση εντός των δασών. Οι ιδιοκτήτες σκαφών να τα απομακρύνουν από τον χώρο ελλιμενισμού τους΄΄.

Ο δήμος Αιγιαλείας απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα «για να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν ανώδυνα το τυχόν επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο», όπως αναφέρει.

Κλειστά τα σχολεία

Το μεσημέρι, η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι τα σχολεία στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά. Η απόφαση ελήφθη από τον Περιφερειάρχη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, το σύνολο του μηχανισμού της Περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση  διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατό, να μετακινηθούν σε οικίες και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια.

«Ας είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. Καμία δουλειά και κανένα υλικό αγαθό δεν αξίζουν, όσο η ανθρώπινη υγεία και ζωή. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να υπακούσουμε στα μέτρα και στους κανόνες. Ιδιαίτερα όμως, όλοι ας έχουμε στο νου μας και τον διπλανό μας, ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Κανένα καιρικό φαινόμενο δεν τρομάζει, όσο η άγνοια και η έλλειψη ετοιμότητας» σημειώνει ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Με τη σειρά του, ο δήμος Αιγιαλείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: ΄΄Ο Δήμος Αιγιαλείας ενημερώνει τους δημότες πως κατόπιν απόφασης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, όλα τα σχολεία στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 λόγω της αναμενόμενης σφοδρής κακοκαιρίας με την ονομασία “Ιανός”. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης. Συνεπώς, όλα τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στο Δήμο Αιγιαλείας, καθώς και οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ, θα είναι κλειστά΄΄.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον δήμο για την αποφυγή πλημμυρών

Επίσης, σε επίπεδο Περιφέρεια, ο «Ιανός» έβγαλε στον δρόμο τα συνεργεία Τεχνικών Υπηρεσιών που στην Αχαΐα, με επικεφαλής τον κ. Μπονάνο, πραγματοποίησαν αυτοψίες σε δρόμους, ποταμούς, χείμαρρους και άλλα επικίνδυνα σημεία.

Στη δε Αιγιάλεια, όπως ενημέρωσε το protionline.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος δημάρχου για Τεχνικά Έργα Βασίλης Χριστόπουλος, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις (φωτο) σε διάφορα χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα σημεία, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο ή άλλο πρόβλημα. Συνεργεία του δήμου βρέθηκαν στον Βουραϊκό ποταμό όπου ήδη είναι σε εξέλιξη έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και σε όλους τους ποταμούς έγιναν παρεμβάσεις κλεισίματος ιρλανδικών τάφρων. Επίσης, καθαρίστηκαν φρεάτια σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΑ και διανοίχτηκαν αρδευτικά αυλάκια ειδικά στις κοινότητες Ριζομύλου, Νικολεΐκων και Ελαιώνα που συχνά παρατηρούνται πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Πώς ενεργούμε κατά περίπτωση

Τέλος, το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας ενημερώνει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση έκδοσης δελτίου έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση:

θυελλωδών ανέμων: Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

  1. Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  2. Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  3. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  4. Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  5. Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

καταιγίδων: Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  1. Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
  2. Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας: Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

  1. Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  2. Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  3. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
  4. Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  5. Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  1. Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  2. Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  3. Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  4. Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους. Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
  5. Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  6. Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  7. Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο. Μετά από μακρές περιόδους ξηρασίας που ακολουθούνται από ημέρες με έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις, έχει παρατηρηθεί ότι επειδή τα δέντρα υποβάλλονται σε συνθήκες έντονης καταπόνησης και μεταβολής του υδατικού δυναμικού τους καταγράφονται πτώσεις δέντρων και θραύσεις κλάδων ακόμα και μερικές μέρες μετά τη λήξη των φαινομένων.
  8. Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  9. Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  10. Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  11. Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  12. Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  13. Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης:  

  1. Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης του Δήμου Αιγιαλείας είναι 2691360602, 2691068915, 2691025555, 2691023914.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr